Enlaces accesibilidad
L'entrevista

David Madí diu que Puigdemont i Junqueras estaven "superats" després de l'1-O

Per
Cafè d'idees - David Madí diu que Puigdemont i Junqueras estaven "superats" després de l'1-O

L'exdirigent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), David Madí, diu que Carles Puigdemont i Oriol Junqueras estaven "superats" després de l'1-O perquè desconeixien la cultura de poder a Madrid: "Jo no diria enganyar. Estaven superats psicològicament".

L'exdirigent de CDC explica que l'1 d'octubre va passar el menys probable i que hi havia un pla per suspendre la votació i convocar eleccions: "El que no està previst és que el govern en un atac de nervis decideix atacar i es perd el control total". En aquest sentit, Madí assenyala que el govern català pensava que l'u d'octubre acabaria forçant una negociació que no es va produir i els votants van resistir pacíficament: "Això va fer guanyar l'u d'octubre".

Puigdemont i Junqueras descarten la revolta

En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4,  David Madí reconeix que "el punt d'ebullició" dels partidaris de la independència va ser el dia 3 d'octubre i que el dia 4, Puigdemont i Junqueras descarten la revolta: "Dues lògiques: declarar la independència i defensar-la pacíficament i un altre convocar eleccions i redoblar la pressió política. La revolta queda descartada".

Madí admet que es volia substituir Trapero abans de l'1-O

Sobre la continuïtat del cap dels Mossos d'Esquadra durant els dies previs a la votació, Madí explica que es va decidir substituir al Major Josep Lluís Trapero com a màxim responsable dels Mossos d'Esquadra abans de l'1-O i nomenar a David Piqué, però Piqué mor de forma sobtada el setembre de 2016.

Segons el relat de l'exconvergent, Trapero continua i el món independentista el converteix en un heroi, malgrat l'animadversió que tenia amb Oriol Junqueras. Madí creu que el procés contra Trapero i la seva "baralla" amb el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos "té a veure amb la testosterona" i insinua que té l'origen en la fugida de Puigdemont a Bèlgica: "No ho sé si li diu Trapero. Algú li diu, tens 3 hores per arribar a la frontera".

Madí: "El mandat electoral és entenguin-se"

Sobre el futur polític català, Madí considera que el 'procés' ja s'ha acabat i el mandat electoral després de les eleccions del 12-M és: "Entenguin-se". Es pregunta si se sabran trobar les fórmules per fer-ho entre els partits sobiranistes. 

Sobre el resultat del partit socialista, Madí creu que li dona una força relativa per passar pàgina, però situa al PSC com un partit que té "una part de catalanista", però la seva prioritat és "una força estatal".

No veu amb bons ulls la possibilitat d'una repetició electoral: "Pots caure pel precipici": "Si tingués una llista única, Junts podria provocar segones eleccions". I defensa que el catalanisme té dret "a canviar de carril, tant com li convingui mentre segueixi avançant" i creu que ara ve una etapa per "recalcular trajectòries i lideratges".