Enlaces accesibilidad

Les Associacions de Defensa Forestal demanen ser a primera línia en els incendis

  • Denuncien que Interior vol limitar la seva intervenció en els incendis forestals

Per
Les Associacions de Defensa Forestal denuncien que Interior vol limitar la seva intervenció en incendis forestals
Les Associacions de Defensa Forestal denuncien que Interior vol limitar la seva intervenció en incendis forestals

Les altes temperatures incrementen el risc d'incendi, sobretot a les zones de l'interior i al sud. Amb la campanya forestal ja en marxa, les Associacions de Defensa Forestal denuncien que el Departament d'Interior vol limitar la seva intervenció en incendis forestals.

Lamenten que se'ls relegui a un segon pla, a la cua del foc i en tasques de suport, i reclamen la plena integració de les ADF en el sistema de prevenció i extinció d'incendis forestals. 

Se senten apartats

Les ADF s'han concentrat aquest divendres a la plaça Sant Jaume de Barcelona per exigir al Govern que presenti una nova versió del Pla d'Actuació del Grup d'Intervenció que no les "exclogui" abans de Sant Joan.

Han insistit que el document que ha elaborat el cos de Bombers les relega a un "segon pla" i va "en contra de l'esperit del pla Infocat i del que s'ha treballat en els darrers mesos".

Per això, han demanat un canvi en la direcció de Bombers: "No podem permetre que el nostre model d'èxit quedi extingit per una direcció política acomplexada que mira pels seus interessos abans que pels del país", han sentenciat.

Experiència des de fa 40 anys

Les ADF remarquen l’experiència que acumulen des de fa gairebé 40 anys. Ramon Torrent, portaveu del col·lectiu, ha assegurat que el PAGI que el cos de Bombers va fer públic el passat 28 de maig i que va acabar-se retirant, situa les ADF “a la cua de la intervenció”.

Ha explicat que arran de l’aprovació del PAGI de 2022, que ja limitava la feina de les ADF, van encetar-se un seguit de negociacions amb Acció Climàtica, el Govern i el Parlament per revertir aquell document i integrar les ADF amb el suport a l’extinció.

En aquest sentit, ha assenyalat que també s’ha arrencat el compromís a diverses forces polítiques al Parlament per tirar endavant una actualització de la normativa vigent on es contemplin les reivindicacions de les ADF.

Per aquest motiu, ha expressat la sorpresa i insatisfacció del col·lectiu en assabentar-se que el nou PAGI “no segueix la línia treballada en els darrers mesos i continua apartant les ADF del suport a l’extinció”.

També ha demanat un canvi en l'actual direcció de Bombers, en considerar que és el principal impediment per avançar en aquesta direcció.