Enlaces accesibilidad
MINUT A MINUT

Resum de la jornada electoral del 9J a Catalunya | El PP guanya les europees a Espanya, però el PSC manté l'impuls a Catalunya

  • L'independentisme perd gairebé un milió de vots respecte a les eleccions europees del 2019
  • Catalunya és la segona comunitat on més es desploma la participació, amb 17 punts menys que el 2019
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La candidata del PP, Dolors Montserrat, amb el líder nacional Alberto Núñez Feijóo
La candidata del PP, Dolors Montserrat, amb el líder nacional Alberto Núñez Feijóo

L'actualitat d'aquest diumenge passa per la jornada electoral per escollir el pròxim Parlament Europeu. El PP s'erigeix en guanyador dels comicis i s'assegura la majoria a l'Eurocambra. En clau nacional, s'ha imposat per dos escons al PSOE. A Catalunya, el PSC ha tornat a guanyar seguit de Junts, que perd dos escons.

En tercer lloc a Espanya, se situa Vox amb sis escons, en tant que Sumar es queda amb tres, un eurodiputat més que Podemos. Com a sisena força política nacional, se situa Se Acabó La Fiesta, que obté tres representants en l'Eurocambra. Ara Repúbliques aconsegueix tres representants i CEUS, un. Ciutadans queda fora del Parlament Europeu.

L'independentisme ha perdut gairebé un milió de vots respecte a les eleccions europees del 2019, un fet que Junts atribueix a la baixa participació. I és que Catalunya és la segona comunitat on més s'ha desplomat el nombre de votats amb gairebé 17 punts menys respecte als anteriors comicis europeus.

Resum de les eleccions europees a Catalunya, 9 de juny de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 2:07

    Mapa de les eleccions europees.

     

     


    Analitza a fons els resultats per municipi de les eleccions europees del 9 de juny en el nostre mapa interactiu. Podràs comprovar d'un cop d'ull quin ha estat el partit més votat en cada localitat catalana. També podràs veure quin bloc s'ha imposat en cada municipi, si l'esquerra o la dreta i conèixer quines localitats han experimentat un canvi de partit o bloc guanyador.

  • 0:28

    COMUNS-SUMAR | Asens reconeix que no han obtingut els resultats que esperaven: "Hem de ser honestos"

     

    El candidat de Comuns Sumar a les eleccions europees, Jaume Asens, ha reconegut que han de ser "honestos": "No hem complert les nostres expectatives. No són els resultats que esperàvem". Asens ho ha dit després que la formació, que es presentava per primera vegada en solitari als comicis, hagi obtingut el 4,30% a Catalunya. El número 2 de Sumar, però, ha celebrat que s'hagi assolit un dels objectius marcats, que era aconseguir representació al Parlament Europeu.

    ¿¿ #EuropaDecideRTVE | Jaume Asens @SomComuns reconeix que "no hem complert les nostres expectatives". ¿¿ "No són els resultats que esperàvem" | @RTVECatalunya ¿ Info: rtve.es/n/16139483/

  • 0:21

    ERC | Diana Riba assegura que "el sobiranisme d'esquerres ha aconseguit sobreposar-se a les adversitats"

     

    ERC ha celebrat els tres eurodiputats que ha obtingut la candidatura Ara Repúbliques, conjunta amb EH Bildu, BNG i Ara Més. "El sobiranisme d'esquerres ha aconseguit sobreposar-se a les adversitats", ha dit la cap de llista, Diana Riba. Tot i no haver obtingut el quart diputat que permetria l'accés directe de Tomàs Molina al Parlament Europeu, Riba ha anunciat que ho serà abans que acabi el mandat, un fet possible gràcies a l'acord entre les diferents forces que configuren l'aliança. 

     

  • 0:20

    El PSC avança a Junts a Catalunya respecte a les darreres eleccions europees del 2019

     

     

    El PSC guanya més vots en aquestes eleccions europees a Catalunya amb gairebé el 31%  i avança l'anterior guanyador que va ser Junts. Els de Puigdemont amb una mica més de la meitat del percentatge de vot que els socialistes (18%), perden 10 punts respecte de 2019. En tercera posició amb un 14% se situa ERC. I li segueix molt de prop el PP amb un 13,8%. 

    Vox triplica els seus vots respecte dels darrers comicis, del 2% passa al 6,2%. Podem perd la meitat del seu vot fins  al 4 %, que tot fa pensar que han passat a Comuns sumar que han tret un percentatge de vots similar. Ciutadans cau abruptament del 8,6% dels vots a no arribar a l'1%. 

  • 0:10

    PSOE | Els socialistes treuen pit dels resultats aconseguits a Catalunya i insten a obrir una nova etapa

     

    El PSC ha convidat tots els partits a reflexionar sobre la necessitat d'obrir una nova etapa a Catalunya després de la "rotunditat" amb què els socialistes han guanyat les eleccions europees. El PSC han sigut el partit més votat aquest 9J a Catalunya amb el 30,63% dels vots. De cara a les negociacions que s'intensificaran en les pròximes hores per constituir el Parlament i el nou govern català, el primer secretari del partit, Salvador Illa, ha receptat humilitat i que tothom col·labori. "El PSC es comportarà amb respecte i generositat", ha dit.

     

  • 0:08

    VOX | Jorge Buxadé celebra els resultats de les "forces patriotes i conservadores" a Europa

     

    El candidat de Vox a les europees, Jorge Buxadé, ha assegurat que "Europa Viva 24 ha guanyat les eleccions europees". El partit celebra els resultats de les "forces patriotes i conservadores" a Europa, i posa com a exemple el cas de França, on el partit de Marine Le Pen s'ha imposat al d'Emmanuel Macron.

  • 23:45

    PODEMOS | Irene Montero celebra haver aconseguit mantenir els dos escons al Parlament Europeu

     

    La candidata de Podemos a les eleccions europees, Irene Montero, ha celebrat que el partit hagi aconseguit mantenir els dos escons al Parlament Europeu i assegura que els resultats són "un pas necessari". Montero ha assumit la "responsabilitat" de fer créixer l'espai. "Juntes ens hem posat drets i continuem caminant. No ens conformem", ha dit. Amb tot, l'exministra d'Igualtat ha assenyalat que l'auge de l'extrema dreta "no és una bona notícia" ni per Espanya ni per Europa.

     

  • 23:34

    PP | Els populars celebren la victòria a les europees i reclamen a Pedro Sánchez que prengui nota

     

    El Partit Popular ha celebrat la victòria aquest 9J després d'imposar-se al PSOE. Des de les files populars ressalten que aquesta victòria confirma que Pedro Sánchez ha perdut el "plebiscit" que van plantejar-li a l'inici de la campanya dient 'no' a l'amnistia, la corrupció i "la mentida com a manera de governar". "El Partit Socialista ha caigut i amb ell tots els seus socis", ha dit la secretària general del partit, Cuca Gamarra.

  • 23:30

    CIUTADANS | El partit reconeix els mals resultats i anuncia un congrés extraordinari a la tardor per "fer renéixer" el partit

     

    Ciutadans admet que ha obtingut “molt mals resultats” a les eleccions europees. El seu candidat, Jordi Cañas, ha anunciat que celebraran un congrés extraordinari a la tardor per a fer “renéixer” el partit després de perdre tota la força que van obtenir fa cinc anys i quedar-se sense representació a l’Eurocambra. El 2019 van obtenir 2,5 milions de vots i fins a 8 eurodiputats. Cañas ha assegurat que “és el final d’un cicle”, però que “no és el final”.

  • 23:22

    JUNTS | Comín celebra els resultats del partit a Catalunya, on se situa com a segona força, tot i perdre pes al Parlament Europeu

     

    El candidat de Junts a les eleccions europees, Toni Comín, ha fet una valoració positiva dels resultats del partit en els comicis al Parlament Europeu en clau catalana, ja que s'ha situat com a segona força a Catalunya, només per darrere del PSC. Els resultats definitius li han donat dos escons menys al Parlament Europeu, i només n'aconsegueix un. En clau nacional, Comín ha carregat contra els partits espanyols, a qui acusa d'oblidar-se d'Europa i convertir els comicis en un "plebiscit" on el PSOE "ha perdut".

  • 23:10

    El PP guanya les eleccions europees amb 22 escons, dos per sobre del PSOE



    El PP ha guanyat les eleccions europees amb 22 escons, dos més que el PSOE. En tercer lloc, se situa Vox, amb sis escons, en tant que Sumar es queda amb tres, un eurodiputat més que Podemos. Com a sisena força política nacional, se situa Se Acabó La Fiesta, que obté tres representants en l'Eurocambra. Ciutadans queda fora del Parlament Europeu. Ara Repúbliques aconsegueix tres representants, mentre Junts es deixa dos i queda només amb un, igual que CEUS.

  • 23:00

    El PSC guanya el 9-J a Catalunya amb un 30,6%%, seguit de Junts (18%), ERC (14,8%) i PP (13,7%)

     

    El PSC és el partit més votat a Catalunya en aquestes eleccions europees del 9 de juny, a molta distància de la resta de formacions. Amb el 99,97% escrutat, els socialistes de Javi López i Teresa Ribera han arribat al 30,63% dels vots, deixant enrere la candidatura de Junts, amb Toni Comín al capdavant, que obté el 18,02% de les paperetes. La candidatura on participa ERC i Diana Riba, Ara Repúbliques, es queda amb un 14,82% dels vots i assoleix el tercer lloc. El PP de Dolors Montserrat aconsegueixen un 13,77% i són quarts.

  • 22:03

    VOX | El partit insta Sánchez a "seguir el mateix camí" que Macron i convocar eleccions anticipades

     

    Vox celebra “l’onada sobiranista i patriota” que s’ha mostrat a les eleccions europees amb “l’avenç” dels partits d’extrema dreta. Així ho ha assegurat el portaveu de la direcció del partit, José Antonio Fuster, que s’ha felicitat per haver estat la “cola” que ha aconseguit enganxar formacions amb moltes diferències durant els últims cinc anys. Arran l’anunci del president francès d’avançar les eleccions legislatives, Fuster ha assegurat que “entén la desolació que Macron hagi entès que no es pot governar així” i ha desitjat que “tant de bo altres segueixin el mateix camí a Espanya”, en referència a Pedro Sánchez.

  • 21:47

    PP | Els populars es fixen com a meta guanyar el PSOE en vots i escons

     

    El PP encara la nit electoral del 9-J amb prudència, especialment després que els sondejos pronostiquin que la primera posició, que es disputen amb el PSOE, pugui acabar definint-se per un marge estret. Fonts de la direcció ressalten que el seu objectiu és imposar-se en vots i escons al primer lloc, però sense fixar-se una meta concreta. Així mateix, indiquen que les enquestes mostren que estarien per sobre del PSOE amb un marge superior que a les generals del 23-J, i amb una distància major que la que apunta el sondeig de les públiques.

  • 21:36

    CIUTADANS | Cañas demana prudència davant els sondejos perquè "altres enquestes han fallat"

     

    El portaveu nacional de Ciutadans, Jordi Cañas, ha demanat prudència davant els sondejos, que pronostiquen la desaparició del partit de l'Eurocambra. Cañas reclama "paciència" fins al recompte definitiu perquè, assegura, en altres eleccions "les enquestes han fallat". "Esperem que la societat posi en valor el treball de Ciutadans aquests 10 anys al Parlament Europeu", ha dit.

  • 21:21

    ERC | El partit espera tenir "una bona nit" i avisa que farà front als "reaccionaris"


    ERC espera poder començar a "recuperar la connexió" amb els electors, després de la patacada de les eleccions catalanes, i que aquesta pugui ser "una bona nit" per als seus interessos. El secretari general adjunt d'Estratègia, Juli Fernàndez, també ha advertit d'una reculada de l'independentisme. Davant el previsible augment en vots de l'extrema dreta ha avisat que s'encarregarà de "combatre posicions reaccionàries".
     

  • 21:16

    S'ha Acabat la Festa donaria la sorpresa amb fins a tres diputats al Parlament Europeu

     

    L'entrada a l'Eurocambra del partit d'Alvise Pérez és una de les sorpreses que pot deixar el recompte del 9-J. Segons l'enquesta de 3Cat i RTVE, l'agrupació d'electors que ha creat per a aquests comicis amb el nom S'ha Acabat la Festa podria aconseguir entre dos i tres representants a la cambra, i es posicionaria així en setena posició.

  • 21:04

    Populars, socialdemòcrates i liberals mantindrien la majoria a l'Eurocambra malgrat l'augment de l'extrema dreta

     

    El Partit Popular Europeu, els socialdemòcrates i els liberals aconseguirien mantenir la majoria al Parlament Europeu, malgrat l'augment de l'extrema dreta. Segons les primeres estimacions, el PPE s'ha imposat i es manté com a primera força a la cambra, seguit dels socialdemòcrates. Els liberals aconseguirien la tercera posició i en la quarta i la cinquena es quedarien els grups ultres Conservadors i Reformistes Europeus i Identitat i Democràcia. Segons les projeccions, els Verds han patit una davallada que els situa com a sisena força i l'Esquerra es mantindria com el grup amb menys representants.

  • 21:01

    PSOE | Teresa Ribera: "Ja hi ha hagut remuntada"

     

    El PSOE dona per bons els resultats que apunten els sondeigs. La cap de llista del partit, Teresa Ribera, ha apuntat en aquesta direcció en declaracions als mitjans a l'arribada a la seu socialista, a les vuit del vespre. "Veurem, ja sabeu que fa tres mesos estàvem a no sé quants punts, i per tant remuntada ja n'hi ha hagut segur", ha sentenciat.

  • 20:43

    JUNTS | Sarri manté la prudència davant el sondeig d'RTVE i diu que "no té en compte l'especificitat" de les eleccions

     

    Junts manté la prudència davant el primer sondeig de RTVE, que pronostica només un eurodiputat per a la formació. El número 3 del partit, Aleix Sarri, diu que l'enquesta "no té en compte l'especificitat" de les eleccions, de circumscripció única, i ha demanat esperar als resultats definitius per poder "analitzar amb molt de compte i voluntat reflexiva" les dades. 

  • 20:17

    A Catalunya, el sondeig dona la victòria de les europees al PSC, seguit d'Ara Repúbliques, PP i Junts

     

    El sondeig de RTVE i 3Cat dona la victòria de les eleccions al Parlament Europeu a Catalunya al PSC, que aconseguiria el 31,2% dels vots, gairebé 10 punts més que el 2019. ERC se situaria en segona plaça amb el 13,2% dels sufragis i el PP pujaria de la sisena posició de fa cinc anys a la tercera, amb el 12,7% dels vots. Junts, que en les últimes legislatures es va erigir en guanyador de les eleccions, baixaria aquest cop fins al quart lloc amb el 12,5% dels vots. Vox aconseguiria un ascens notable, fins a la cinquena posició.

  • 20:05

    El PP guanyaria les eleccions europees per davant del PSOE, segons el primer sondeig

     

    El PP guanyaria les eleccions al Parlament Europeu amb 21/23 escons, segons el primer sondeig de Sigma 2 per a RTVE. El partit encapçalat per Dolors Montserrat passaria per davant del PSOE, que se situaria molt a prop amb 20/22 diputats. En tercera posició se situaria Vox, que doblaria el nombre d'escons respecte al 2019, passant de 3 a 6/7. Sumar aconsegueix fins a 4 diputats, mentre Podemos perd la meitat de la representació amb 2/3 escons. Ara Repúbliques es quedaria igual amb 2/3 i Junts perdria un diputat. CEUS també es mantindria amb 1.

  • 19:06

    Catalunya, la segona comunitat on més es desploma la participació aquest 9J

     

    La participació en les eleccions europees d'enguany ha caigut generalment a tota Espanya, sobretot a Catalunya i Extremadura. La Comunitat Valenciana és la més mobilitzada, tot i que també registra un descens. La segueix la Comunitat de Madrid. Les Canàries torna a ser la comunitat amb la participació més baixa seguida de les Balears. Catalunya és la segona comunitat on més es desploma la participació, només superada per Extremadura.

  • 19:00

    Els conservadors de la CDU guanyarien les eleccions a Alemanya amb l’extrema dreta d’AfD com a segona força

     

    Els cristianodemòcrates de la CDU, el partit de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, guanyarien les eleccions europees a Alemanya amb un 29,5% dels vots, segons l’enquesta publicada per la televisió del país. L’extrema dreta d’Alternativa per Alemanya (AfD) s’imposaria als socialdemòcrates del canceller Olaf Scholz i es convertiria en la segona força amb un 16,5% dels sufragis, relegant l’SPD al 14%.

  • 18:51

    Reoberta la C-58 en sentit nord després d'un accident

     

    La carretera C-58 s'ha reobert al trànsit en sentit nord aquest diumenge a la tarda després d'un accident de trànsit a Ripollet que ha deixat un vehicle penjant d'un pont que passa sobre l'N-150. Aquesta carretera es manté tallada en ambdues direccions, com també la C-58 cap al sud, cap a Barcelona. Els Bombers de la Generalitat han rebut l'avís a les 16.13 hores. Els dos ocupants del vehicle accidentat han resultat il·lesos tot i que han hagut de rescatar-los amb una autoescala.

  • 18:05

    La participació a Catalunya a les 18:00 h cau gairebé 17 punts: només un 33,70% han votat

     

    La participació en les eleccions europees és del 33,69% a Catalunya a les 18.00 hores, gairebé 17 punts menys que el 2019. Fa quatre anys els comicis van coincidir amb les eleccions municipals. En les europees del 2014, la participació en les 18.00 hores a Catalunya va ser lleugerament superior, amb un 35,4%. A Lleida és on ha caigut més el nombre de votants, seguida de Girona, Tarragona i Barcelona.

  • 17:21

    Les negociacions continuen a poques hores que es constitueixi el Parlament de la XV legislatura

     

    El ple de constitució del Parlament d'aquest dilluns començarà a les 4 de la tarda i quan queden 24 hores encara no se sap en quin partit recaurà la responsabilitat de presidir la cambra, així com els partits que conformaran la Mesa. La votació per triar els integrants de l'òrgan de govern de la cambra serà presencial i en urna. Si cap dels candidats aconsegueix majoria absoluta la votació es repetirà entre els dos que hagin obtingut més vots. Una de les primeres decisions que haurà de prendre el president o presidenta és proposar qui se sotmet a la investidura a la presidència de la Generalitat. La data límit és el 25 de juny.

    Arrenca la XV legislatura al Parlament de Catalunya
    rtve Arrenca la XV legislatura al Parlament de Catalunya
  • 16:42

    Un ciclista de 63 anys resulta ferit crític després d'accidentar-se al terme municipal de Pratdip, al Baix Camp

     

    El sinistre ha passat cap a tres quarts d'una del migdia en una via local asfaltada entre la població i Colldejou. L'home ha estat traslladat en helicòpter a l'Hospital Joan XXIII de Tarragona. Dues patrulles dels Mossos d'Esquadra, dues dotacions dels Bombers de la Generalitat i dues ambulàncies i l'helicòpter del SEM han treballat en aquest accident.

  • 15:07

    La participació fins a les 14h a les eleccions europees a Catalunya es desploma més de 10 punts

     

    Segons les dades ofertes pel Ministeri de l'Interior, el 24,76% del cens ha exercit el seu dret a vot fins a les 14h al conjunt de Catalunya. Una davallada molt important amb comparació a la participació registrada fa 5 anys a les eleccions europees del 2019 (35,38%), tot i que aquella cita electoral va coincidir amb uns comicis municipals. De fet, si la xifra d'aquest diumenge es compara amb la del 2014, és pràcticament idèntica, ja que en aquelles eleccions la dada del primer avanç de participació va ser del 25,2%, només dues dècimes superior.

    Per demarcacions, la província de Barcelona és on més participació hi està havent (25,51%), però és més de 9 punts inferior a la del 2019. A la província de Tarragona (23,45%) i a la de Girona (22,11%) la participació cau gairebé 14 punts, mentre que a la província de Lleida (21,8%) és on ha caigut més la xifra de votants, al voltant de 16 punts menys.

    Al conjunt d'Espanya, l'afluència a les urnes també és inferior a la del 2019 (28,01%), però la caiguda és inferior, de només 7 punts.

  • 13:50

    Retards generals i alguna cancel·lació a l'aeroport de Barcelona per la forta tempesta
     

    L'aeroport de Barcelona pateix nombrosos retards en vols i alguna cancel·lació per la forta tempesta. El nucli tempestuós s'ha situat durant tot el matí davant de mar, de les 07.30 hores a les 12.00 hores, i ha impedit enlairaments i aterratges de gran part de les aerolínies a l'aeroport del Prat. Vueling ha hagut de cancel·lar diversos vols i reubicar els passatgers en altres avions amb la mateixa destinació. Els retards han estat generalitzats amb demores d'entre una i quatre hores. 

    Retards a l'Aeroport del Prat per la forta tempesta
    rtve Retards a l'Aeroport del Prat per la forta tempesta
  • 13:20

    Un centenar de piragüistes recorren el riu Ebre per demanar la baixada de sediments

     

    Un centenar de piragüistes han recorregut el riu Ebre per reclamar la baixada de sediments, en la 23a piraguada de la Plataforma en Defensa de l'Ebre (PDE). La jornada reivindicativa coincideix amb els comicis europeus; tot i ser una casualitat, l'organització apunta que és significatiu. "Ens fa patir el Parlament Europeu que sortirà, sembla que la tendència serà que tot el pacte verd europeu patirà molt aquests cinc anys", ha afirmat la portaveu de la PDE, Matilde Font. A diferència de l'any passat, els participants no han patit incidents amb la llera del riu gràcies a la pujada de nivell de l'Ebre causada per les pluges puntuals recents. La marxa ha acabat a Tortosa, on s'ha desplegat una pancarta per demanar "rius vius".

  • 12:10

    Jaume Asens (Comuns) anima a omplir les urnes i avisa que "Ens hi juguem el futur d'Europa"

    El candidat de Sumar, Jaume Asens, anima els ciutadans a omplir les urnes de les eleccions europees "d'esperança i llibertat" enfront d'aquells que "volen tornar a gelar-nos el cor". Asens avisa que "res està escrit" en aquesta jornada electoral on "ens hi juguem el futur d'Europa", referint-se al context d'auge d'extrema dreta a la Unió Europa, tal com s'ha vist amb el resultat de les eleccions d'Holanda. El líder dels Comuns ha demanat el vot a "tots els que tenen Palestina al cor" i somien amb "una Europa verda, solidària i de pau".

  • 12:13

    Irene Montero (Podemos): "Europa s'està jugant la pau" 
     

     

    El cap de llista de Podemos a les eleccions europees ha afirmat que en aquests comicis Europa "s'està jugant la pau" i ha apuntat que el vot és una manera d'expressar les "conviccions més profundes i els principis ètics". "És també una forma, no l'única, però una manera de contribuir a construir la pau, el món en el qual volem viure, així que tothom vagi a votar", ha declarat Montero després de votar acompanyada per la secretària general de Podemos, Ione Belarra, i el exlíder del partit, Pablo Iglesias, en un col·legi en Galapagar (Madrid).

  • 12:00

    Nuñez Feijóo anima a votar: "Tenim la possibilitat de respondre a la situació política que viu Espanya"
     

     

    El president del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha desitjat que es registri una "participació massiva" en aquestes eleccions europees "sense crispació" perquè es tria el futur d'Espanya i d'Europa. "Tenim la possibilitat de respondre a la situació política que està vivint Espanya i des d'aquí també al que volem que sigui el futur d'Europa", ha indicat el líder del PP després d'exercir el seu dret al vot en el Col·legi Ramiro de Maeztu de Madrid acompanyat per l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida.

  • 11:42

    Salvador Illa fa una crida a votar: "Són les eleccions més importants des de la constitució de la UE"

     

     

    El primer secretari del PSC diu que avui no és dia de parlar de la "política domèstica" i que "cada cosa té el seu temps". Després d'exercir el seu vot des del Centre Cultural de la Roca del Vallès, Illa ha defensat que votar no només és un dret sinó que també és un deure. "Avui el missatge és clar i únic: que tothom vagi a votar per defensar la democràcia, la pau, la justícia social i els valors europeus", ha advertit.

  • 11:49

    Pere Aragonès fa una crida a la participació perquè "sempre que Catalunya ha apostat per més Europa el país ha avançat"

     

    El president de la Generalitat en funcions entén que la ciutadania estigui una mica fatigada donat que la d'aquest diumenge és pels catalans la quarta cita amb les urnes en menys d'un any. Ara bé, Aragonès creu que és necessari participar aquest 9 de juny perquè "la Unió Europea condiciona una part important de les nostres vides". "És vital que la veu de Catalunya amb tota la seva diversitat i pluralitat se senti ben forta al Parlament Europeu", ha afegit.

  • 11:33

    Toni Comín (Junts) reivindica el vot davant les "ingerències" de tribunals en campanya electoral
     

     

    El candidat de Junts a les eleccions al Parlament Europeu, Toni Comín, que resideix a l'estranger, ha reivindicat aquest diumenge la participació en els comicis europeus per a defensar la democràcia davant les "ingerències d'uns tribunals que han irromput en una campanya electoral per a mirar d'alterar la voluntat popular". Així s'ha expressat Comín, a través d'un vídeo enviat a la premsa, en el qual ha afirmat que en aquest 9J està en joc el futur de Catalunya i el futur d'Europa.
     

  • 11:21

    Estrella Galán (Sumar) adverteix que la democràcia i les llibertats estan "en joc" i anima a votar

     

     

    La candidata de Sumar en les eleccions europees ha advertit que la democràcia i les llibertats estan "en joc" i, per aquesta raó, ha indicat que "cal sortir a votar" en aquestes eleccions europees. Galán ha assenyalat que els ciutadans amb la seva papereta poden "dirigir" el ritme i el camí cap "una direcció o una altra", en unes declaracions als mitjans de comunicació després de votar al col·legi Nuestra Señora de la Almudena a Madrid.

       

  • 11:00

    Teresa Ribera anima a votar: "L'alta participació ofereix una imatge més fidel de les preocupacions dels ciutadans"

     

     

    La candidata socialista a les eleccions europees, ha animat tots els ciutadans a votar aquest diumenge en les eleccions europees i trobar un moment per acostar-se al col·legi electoral corresponent. "Confio i animo tothom a participar, segur que hi ha molts més dies per passejar, per gaudir. Una estoneta per acostar-se al col·legi electoral que toca a cadascú es bo, és un exercici d'un dret cívic de primer ordre i és sempre un bon referent", ha destacat Ribera després de votar al CEPI Benito Pérez Galdós a Majadahonda.

  • 10:40

    Dolors Montserrat (PP) demana el vot perquè Europa estigui "molt ben representada" pels espanyols
     

     

    La candidata del PP a les eleccions al Parlament Europeu ha votat al Casal d'Entitats de Sant Sadurní d'Anoia.  Montserrat ha reivindicat la participació en els comicis europeus perquè "Europa estigui molt ben representada per tots els espanyols" i ha animat a tota la ciutadania al fet que acudeixi a les urnes. La candidata popular ha remarcat que "anar a votar només costa cinc segons, però després la decisió és per a cinc anys".

  • 10:30

    Jordi Turull (JuntsXCat) demana un vot amb consciència i pensant en el país, Catalunya

     

    El secretari general de Junts per Catalunya ha exercit el seu dret a vot a Parets del Vallès (Vallès Oriental), on ha recordat als exiliats que voldrien votar però no poden. Per això, comenta, és important exercir el dret a vot amb consciència i pensant en el futur de Catalunya. Confien que es pugui formar una mesa que faciliti que es pugui parlar de tot el que "ocupa i preocupa als catalans". 

  • 10:20

    Diana Riba (ERC) crida a omplir de catalans l'Eurocambra: "La política o la fas o te la fan"
     

     

     

    La candidata d'ERC a les eleccions europees ha votat a Sant Cugat del Vallès, on ha fet servir la cita de l'escriptor Joan Fuster: "La política o la fas o te la fan." "Volem continuar blindant els nostres drets, volem continuar protegint el planeta i continuar lluitant per la llibertat", ha afirmat. En aquest sentit, ha demanat una "participació massiva" i continuar insistint en, segons ella, la connexió entre la institució europea i el ciutadà català.

  • 10:04

    Constituïdes amb normalitat el 100% de les taules de tota Espanya a les 10.28 hores
     

     


    Les 58.556 meses electorals previstes en aquestes eleccions europees s'han constituït amb normalitat, també les a prop de tres mil de Catalunya. En alguns casos els suplents de les meses s'han hagut de quedar davnat l'absència dels titulars. És el cas del col·legi Montserrat Maristes de Lleida on això ha succeït a la majoria de les meses segons ens ha explicat des d'allà la nostra companya Pepa Sangenís.

  • 9:45

    Jordi Cañas (Cs) demana votar pensant en Europa perquè "això no va de Sánchez o de Feijóo"

     

     

    El candidat de Ciutadans a les eleccions europees ha votat al Centre Cívic Convent de Sant Agustí, on ha afirmat que és un dia molt important per als propers 5 anys però també per als "pròxims 20 anys". Cañas també demanat que els espanyols votin  pensant en Europa, perquè "això no va de Sánchez o de Feijóo; que no va del seu futur: va de tots els ciutadans". El cap de llista ha instat a enfocar el vot en "què es farà" a Europa, i per això ha recolzat el lema de campanya del Parlament Europeu, 'Fes servir el teu vot'.

  • 9:34

    Pedro Sánchez crida a la participació després de votar a la Moncloa

     

    El president del Govern ha estat un dels més matiners a dipositar el seu vot, com ja és habitual. Pedro Sánchez ha volgut fer una crida a la participació en les portes del col·legi Nuestra Señora del Buen Consejo, en el distrito de Moncloa, on ha votat. "Crec que els ciutadans des de la crisi financera han percebut la importància de les eleccions a Europa. El 70% de les lleis que s'aproven en el nostre congrés són lleis que s'aproven a Brussel·les", ha indicat. 

  • 9:25

    Adif i Mossos reforcen la vigilància de Rodalies per una votació que s'espera amb menys participació

     

     

    El dispositiu específic de seguretat, està format per 4.910 agents dels Mossos d'Esquadra, 2.920 de les policies locals, 1.156 efectius de la Guàrdia Civil i 807 de la Policia Nacional. El delegat del Govern espanyol a Catalunya, Carlos Prieto, ha anunciat que s'han fet tasques de coordinació amb els diferents cossos policials i ADIF per reforçar la vigilància a la xarxa ferroviària. L'objectiu és evitar el col·lapse que es va produir el 12 de maig coincidint amb les eleccions al Parlament i que va deixar molts electors sense poder votar.

  • 9:15

    Els 2.934 col·legis electorals repartits per tota Catalunya han obert les seves portes a les 09.00 hores 

     

    Un total de 5.713.157 catalans poden exercir el seu dret a vot en les 8.872 meses electorals desplegades en 2.934 col·legis electorals preparats a Catalunya: 1.605 d'ells a la província de Barcelona, 631 a Tarragona, 312 a Lleida i 386 a Girona.
    Fins a 81.819 catalans han sol·licitat el vot per correu per al 9J, un 27,5% menys dels que ho van fer en 2019, quan els comicis van coincidir amb les eleccions municipals.

  • 09:00

    Obren els col·legis electorals de Catalunya 

     

    Més de 5,7 milions de ciutadans de Catalunya estan cridats a les urnes per les eleccions europees de diumenge. En concret, 5.713.157 electors tenen dret a votar per escollir els 61 diputats que representaran Espanya a l'Eurocambra, segons dades facilitades per la delegació del Govern espanyol a Catalunya. 

    Més de 5,7 milions d'electors cridats a votar el 9-J
    rtve Més de 5,7 milions d'electors cridats a votar el 9-J