Enlaces accesibilidad

Òscar Dalmau, comunicador: "Núria Feliu reivindicava el Mercat de Sants com el seu primer escenari"

  • El comunicador Òscar Dalmau i el documentalista Fermí Puig presenten a 'Punts de Vista' el llibre 'Núria Feliu. Supervedet', on fan un recorregut per la carrera de l'artista
  • La cantant de Sants va assolir una gran popularitat a l'Estat espanyol sense deixar mai de banda el català

Per
Punts de Vista - Entrevista a Òscar Dalmau i Fermí Puig

Gairebé dos anys després de la mort de la cantant Núria Feliu, el seu art continua més present que mai. En els últims mesos, ha tingut lloc una exposició sobre la seva figura al Palau Robert de Barcelona, un concert homenatge al Palau de la Música i ara es publica el llibre ‘Núria Feliu. Supervedet’, on el comunicador Òscar Dalmau, el documentalista Fermí Puig i l’escriptor Julià Guillamón repassen la trajectòria de la intèrpret santsenca.

A ‘Punts de Vista’, programa disponible a RTVE Play, Òscar Dalmau i Fermí Puig recorden a Núria Feliu des de la seva vessant musical, combativa i popular. “Ella reivindicava el Mercat de Sants com el seu primer escenari”, explica Dalmau. Allà, a la parada de llegums de la seva família, la cantant va aprendre i desenvolupar una proximitat amb el públic que va arrossegar durant tota la seva carrera.

Quan la intèrpret va faltar, el documentalista Fermí Puig es va posar en contacte amb la família perquè li guardessin alguna cosa de material pel seu arxiu personal. “Vaig quedar sorprès de la quantitat de documentació que hi havia”, expressa l’expert. “Núria Feliu tenia contractada una agència de premsa que des de l’any 65 li enviava tots els articles de qualsevol diari de la península que s’havien escrit sobre ella”, diu. 

Tot el material que la cantant havia atresorat al llarg de la seva vida és la base de l’exposició que es va presentar al Palau Robert de Barcelona i que es podia veure fins al 19 de maig. Ara, queda recollit digitalitzat al llibre ‘Núria Feliu. Supervedet’.

Núria Feliu, defensora del català

Quan era jove, el comunicador Òscar Dalmau va conèixer personalment a Núria Feliu, gràcies a coincidir a l’institut amb la seva neboda Eulàlia Feliu. “M’agrada molt el jazz vocal, però no sabia que tot allò que sentia de la veu de Frank Sinatra o Ella Fitzgerald ja ho havia cantat algú i en la meva llengua materna”, relata. Van parlar per telèfon i l’artista de Sants li va convidar fer un cafè a casa seva.

Núria Feliu va arribar a un públic diferent del de la Nova Cançó

En plena dictadura franquista, Núria Feliu mai va deixar de banda el català. De fet, va arribar a fer-se molt popular, fins i tot, arreu de l’Estat espanyol. “Va arribar a un públic diferent del dels cantautors de la Nova Cançó i això va ser molt important per la difusió catalana”, explica Fermí Puig.

La popularitat de Núria Feliu és innegable. Actuava a tot arreu: des del plató de televisió a l’envelat, del gran teatre a la plaça major, sempre envoltada del públic. Inclús, va arribar a presentar l’any 1984 el seu propi xou de televisió ‘Al caliu de la Feliu’ a TVE.