Enlaces accesibilidad

L'independentisme s'uneix per retenir el control del Parlament

  • Junts, ERC i la CUP voten en bloc per assegurar la presidència i tres llocs més a la Mesa del Parlament
  • La presidència de Josep Rull facilita que Carles Puigdemont pugui ser el primer candidat a sotmetre's a la investidura

Per
Fotografia de familia de la mesa del Parlamen presidida per Josep Rull
Fotografia de familia de la mesa del Parlamen presidida per Josep Rull

L'independentisme escenifica la primera imatge d'unitat després de les darreres davallades electorals i el reforçament del PSC. Un acord de darrera hora entre Junts, ERC i la CUP s'ha convertit en clau per retenir la majoria de la nova Mesa del Parlament. Compta amb quatre representants sobre set, mentre que les altres tres cadires les ocuparan diputats socialistes, que han obtingut el suport de Comuns Sumar en alguna de les votacions.

La presidència és per l'exconseller Josep Rull, de Junts, la vicepresidenta primera de la cambra és Raquel Sans (ERC), mentre que David Pérez (PSC) passa a ser el vicepresident segon. L'òrgan que ordena els debats parlamentaris el completen Glòria Freixa (Junts), secretària primera; Juli Fernàndez (ERC), secretari segon; Rosa Maria Ibarra (PSC), secretària tercera; i Judith Alcalá (PSC), secretària quarta.

ERC renuncia a la presidència

Segons fonts de la negociació, durant el cap de setmana va estar prop de tancar-se un acord per facilitar una "mesa antirepressiva", en la que també es tenia en compte els Comuns Sumar i el PSC, que hauria facilitat la presidència per ERC. Els comuns, precisament, han explicat que han intentat pactar una Mesa d'esquerres, és a dir, amb el PSC i ERC, i han lamentat que finalment els republicans s'hagin decantat per votar a Rull.

El portaveu dels comuns, David Cid, ha lamentat que ERC hagi renunciat a presidir el Parlament en un acord amb ells i el PSC i que, en canvi, hagi preferit que en una cambra amb majoria progressista el president "hagi de ser, sí o sí, de Junts". Cid també ha justificat que han acabat votant a favor dels candidats del PSC en l'elecció del sectari de la mesa per evitar que aquest lloc fos ocupat pel PP.

Els republicans han explicat en roda de premsa que en primera volta han votat en blanc per "no descobrir les cartes" i evitar com va passar a l'Ajuntament de Barcelona moviments antiindependentistes com el que va impedir l'alcaldia d'Ernest Maragall.

Primer pas cap a la investidura

Ara el primer escenari que s'obre és un període de consultes de deu dies per decidir qui serà el primer candidat que se sotmetrà a la investidura, Carles Puigdemont o Salvador Illa. La primera votació s'ha de celebrar abans del 25 de juny. Si no té prou suports el calendari correria fins al 25 d'agost. En cas que tampoc prosperi, hi hauria una repetició electoral.

Defensar els drets dels diputats

El nou president del Parlament ha insistit durant el seu primer discurs davant la Cambra el seu compromís perquè "cap diputat pot ser perseguit per expressa la seva opinió o el seu vot". Rull també ha defensat que en seu parlamentària "s'ha de poder parlar de tot, sense pressió de cap poder públic ni l'amenaça de poder ser privat de llibertat". 

Rull també ha defensat la necessitat de construir ponts a la Cambra i ha demanat reorientar l'"anomalia" que suposa que els diputats electes Carles Puigdemont, Lluís Puig --de Junts-- i de Ruben Wagensberg (ERC) no ocupin els seus escons.

En la seva intervenció, ha constatat que en la història del Parlament s'han aprovat lleis de gran complexitat, algunes amb amplis consensos malgrat les diferències ideològiques: "Els convido a tenir aquesta actitud rotundament constructiva a l'hora de legislar en benefici dels interessos de la gent, d'arribar a consensos i ser respectuosos amb les discrepàncies".

El PSC qualifica l'independentisme de "minoria de bloqueig"

Dures paraules de la diputada del PSC al Parlament, Alícia Romero, criticant que l'acord de les tres forces independentistes hagin permès investir president de la cambra Josep Rull. Els acusa de formar part d'una "minoria de bloqueig" que "no és una majoria operativa" per governar Catalunya. 

El PP, que s'ha quedat sense una de les secretaries de la Mesa, d'acord amb els resultats del 12M, ha lamentat que l'independentisme sigui qui "marqui els tempos" de la investidura. Consideren que d'aquesta manera es posa "en dubte les possibilitats" de Salvador Illa. Creuen que amb Junts a la presidència de la cambra es "reprendrà el context de desobediència institucional". 

La CUP ha lamentat que Junts no hagi donat suport a una presidència del Parlament d'ERC per fer una Mesa "antirepressiva, democràtica i sobiranista" sumant a l'acord també als Comuns. Els anticapitalistes asseguren a través d'un comunicat que després d'haver descartat aquesta opció, finalment han optat per una Mesa "en clau independentista" amb una entesa amb Junts i ERC.