Enlaces accesibilidad
ACTUALITAT

Resum de notícies a Catalunya del 10 de juny del 2024 | L'acord entre Junts, ERC i la CUP converteixen Josep Rull en el nou president del Parlament

  • L'exconseller de Junts aconsegueix imposar-se a la socialista Sílvia Paneque en la segona volta
  • L'independentisme també reté el control de la mesa del Parlament i deixa el PSC en minoria
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, felicita Josep Rull com a nou president del Parlament
El president de la Generalitat, Pere Aragonès, felicita Josep Rull com a nou president del Parlament

L'actualitat d'aquest dilluns passa per la constitució de la mesa del Parlament de Catalunya a la tarda. Una decisió que podria condicionar la pròxima investidura del president de la Generalitat. Les tres forces independentistes han assolit una entesa, minuts abans de l'inici del ple, per facilitar que el candidat de Junts, Josep Rull, es converteixi en el nou president de la Cambra i retenir la majoria de la mesa en mans del sobiranisme català.

Mentrestant, Oriol Junqueras ja no és el president dels republicans i la secretaria general, Marta Rovira, assumeix les seves funcions.

Jornada marcada també pels resultats de les eleccions europees d'aquest diumenge. Victòria generalitzada del PP, que juntament amb els socialdemòcrates i liberals, mantenen la majoria a l'Eurocambra. En clau nacional, el PP també s'ha imposat al PSOE.

Resum de notícies a Catalunya del 10 de juny del 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:20

    Els comuns justifiquen el seu vot a favor del PSC en l'elecció de la secretaria de la Mesa

     

    El portaveu dels comuns, David Cid, ha lamentat que ERC hagi renunciat a presidir el Parlament en un acord amb ells i el PSC i que, en canvi, hagi preferit que en una cambra amb majoria progressista el president "hagi de ser, sí o sí, de Junts". Cid també ha justificat que han acabat votant a favor dels candidats del PSC en l'elecció del sectari de la mesa per evitar que aquest lloc fos ocupat pel PP. 

  • 20:00

    El PSC diu que Rull és president gràcies a una "minoria de bloqueig" independentista

     

    Dures paraules de la diputada del PSC al Parlament, Alícia Romero, criticant que l'acord de les tres forces independentistes hagin permès investir president de la cambra Josep Rull. Els acusa de formar part d'una "minoria de bloqueig" que "no és una majoria operativa" per governar Catalunya. Romero ha assenyalat que aquest bloc independentista "ja va fracassar" la passada legislatura i ha reivindicat deixar pas a un acord d'esquerres.

  • 19:21

    CriteriaCaixa i Taqa donen per trencades les negociacions sobre Naturgy
     

     

    CriteriaCaixa i la emiratí Taqa han donat per acabades les seves converses per a un possible pacte de cooperació en Naturgy "sense que s'hagi aconseguit cap acord", segons va informar el vehicle inversor de La Caixa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). D'aquesta manera, gairebé dos mesos després anunciar-se per Taqa que mantenia negociacions amb CriteriaCaixa, primer accionista de Naturgy, per a articular el que anava a ser un pacte per al control de la primera gasista i tercera elèctrica d'Espanya, per a donar sortida de l'accionariat als fons CVC i GIP, es dona per liquidada l'operació.

     

  • 19:00

    Rull promet garantir la inviolabilitat parlamentària: "Cap diputat serà perseguit per les seves opinions o el seu vot"

     

    El nou president del Parlament ha insistit durant el seu primer discurs davant la Cambra el seu compromís perquè "cap diputat pot ser perseguit per expressa la seva opinió o el seu vot". Rull també ha defensat que en seu parlamentària "s'ha de poder parlar de tot, sense pressió de cap poder públic ni l'amenaça de poder ser privat de llibertat". 

  • 18:40

    El PP critica que el PSOE per no aconseguir la Presidència del Parlament


    Ells populars, a través d'un comunicat, ha lamentat que la Cambra catalana sigui, finalment, presidida per Josep Rull, al costat d'ERC i "desafiant" al Tribunal Constitucional, en al·lusió a l'acceptació del vot dels diputats residents a l'estranger Carles Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg per a elegir la Presidència de l'òrgan. "Pedro Sánchez ha patit avui un dur revés en el seu territori fetitxe. Ara serà l'independentisme qui marqui els temps de la investidura, posant les possibilitats de Salvador Illa cada vegada més en dubte", han afegit els populars.

  • 18:34

    La mesa del Parlament tindrà majoria independentista.

     

    Glòria Freixa (Junts), Juli Fernández (ERC), Rosa Maria Ibarra (PSC) i Judit Alcalà (PSC) han estat escollits els quatre nous secretaris de la Mesa del Parlament, que juntament amb la vicepresidència en mans de la republicana Raquel Sans, queda en mans independentista. 

  • 18:29

    Presó provisional, comunicada i sense fiança per a l'home que va matar la seva mare a Tarragona

     

    El jutjat d'instrucció número 3 de Tarragona, en funcions de guàrdia, ha decretat presó provisional, comunicada i sense fiança per a l'home que va matar la seva mare divendres passat al barri de Sant Pere i Sant Pau de Tarragona. El matricidi es va cometre en un habitatge del bloc Sant Maties. El detingut, major d'edat, ha passat a disposició judicial aquest dilluns. El jutge l'ha enviat a presó per un delicte d'homicidi. El cas es troba sota secret de sumari.

  • 18:09

    La republicana Raquel Sans i el socialista David Pérez surten escollits nous vicepresidents del Parlament

     

    Raquel Sans, d'ERC, i David Pérez, del PSC, seran la vicepresidenta primera i el vicepresident segon, respectivament, de la Mesa del Parlament. Sans ha rebut el suport de 59 diputats, que són els que sumen els tres grups independentistes, mentre que Pérez ha comptat amb 42 vots.

  • 18:03

    Puigdemont celebra la presidència de Rull, decidida "colze a colze i discreció" amb ERC i CUP

     

    Carles Puigdemont ha felicitat a través de la xarxa social X Josep Rull després que hagi estat nomenat nou president del Parlament. "Felicitats, molt honorable president Josep Rull. Una presidència del Parlament de Catalunya decidida colze a colze i discreció amb ERC i CUP", ha escrit el líder de Junts. També ha agraït a les expresidentes de la cambra Laura Borràs i Anna Erra i a l'exsecretària de la Mesa Aurora Madaula "la feina gens fàcil de tots aquests anys". 

  • 17:54

    Personal d'atenció educativa es concentra al Parlament per reclamar millores laborals

     

    Una cinquantena de membres del personal d'atenció educativa (PAE) s'ha concentrat aquest dilluns a les portes del Parlament per exigir al futur Govern millores retributives i la "dignificació" de les seves condicions de treball. La protesta l'han convocat els sindicats CGT i USTEC-STEs (IAC), que denuncien, es troben "sotmesos" a un conveni de l'any 2008 que els classifica en una categoria inferior a la qual els pertocaria. Per això, reclamen la reclassificació professional i que s'equiparin els seus als dels docents.

  • 17:40

    ERC proposa Raquel Sans a la vicepresidència del Parlament 

     

    ERC ha proposat que la diputada Raquel Sans assumeixi la vicepresidència del Parlament. Així ho ha acordat Esquerra aquest dilluns, a les portes de la sessió constitutiva de la quinzena legislatura. El partit també proposa Juli Fernàndez per ocupar una de les secretaries de l'òrgan de govern de la cambra catalana. D'aquesta manera, i amb la presidència i la secretaria que assumirà Junts, amb Josep Rull i Glòria Freixa, l'independentisme assegura "una Mesa antirepressiva com ERC ha defensat els darrers dies". 

  • 17:35

    Josep Rull, nou president del Parlament gràcies al suport de Junts, ERC i la CUP

     

    Els suports de Junts, ERC i la CUP han facilitat en segona ronda la investidura de Josep Rull com a president del Parlament de Catalunya. El de la formació de Carles Puigdemont ha rebut 59 vots a favor, en contra dels 42 de la socialista Sílvia Paneque, que s'ha quedat sola a l'hemicicle. ERC i la CUP s'han esperat a la segona votació per donar-li el suport, ja que en primera han votat en blanc. Segons fonts d'Esquerra, han votat en blanc per "evitar sumes en segona ronda que evités la presidència de Rull".

  • 17:23

    El PPC presentarà un recurs al TC pels vots delegats de Puigdemont i Puig

     

    El diputat del PPC Alejandro Fernández ha demanat la paraula per avançar que el seu partit presentarà un recurs d'empara al Tribunal Constitucional per haver permès que els diputats de Junts Carles Puigdemont i Lluís Puig votin de manera delegada l'elecció dels membres de la Mesa del Parlament. L'alt tribunal va decidir la setmana passada tombar el vot telemàtic que exercia Puig durant la legislatura passada. 

  • 17:15

    La primera votació de la presidència del Parlament acaba sense majoria absoluta i cal una segona ronda

     

    La primera votació per decidir la presidència del Parlament acaba sense que cap candidat hagi aconseguit la majoria de 68 escons. Els dos candidats més votats han estat la socialista Sílvia Paneque, amb 42 suports, i el de Junts, Josep Rull, amb 35. Només han rebut els suports del seu partit. Es manté la incògnita de què passarà en segona ronda i què faran ERC i la CUP.

  • 17:14

    Desarticulat un grup criminal que traslladava immigrants albanesos a Barcelona i falsificava passaports

     

    Agents de la Policia Nacional, en una operació conjunta amb la policia d’Albània i Europol i Eurojust, han desarticulat una organització criminal transnacional que afavoria la immigració il·legal de ciutadans albanesos. La xarxa traslladava a l’estat espanyol persones migrants, que després continuaven el periple a altres països amb documents falsos, sobretot des de l’aeroport del Prat. S’han fet 47 entrades, una a Tarragona i la resta de manera simultània a Albània, on s’han detingut 26 persones. A més s’ha desmantellat un laboratori de confecció de documents falsos a Kosovo. La xarxa criminal distribuïa també documentació falsa a altres organitzacions dedicades a robatoris, tràfic d’ames i drogues.

  • 16:45

    Arrenca la primera votació per escollir el nou president del Parlament

     

    En aquesta votació uninominal, es tria al successor d'Anna Erra per a presidir la cambra i en l'elecció és necessari sobrepassar la majoria de 68 escons. En el cas de no aconseguir aquesta majoria parlamentària, es realitza una segona votació entre els dos candidats a la presidència amb més suport. Si hi hagués un empat, es repetiria la votació fins a un quart intent, en el qual, si segueix la paritat, el candidat amb el partit amb major representació en el Parlament assumiria la seva presidència.

  • 16:30

    La mesa d'edat del Parlament accepta el vot delegat dels tres diputats absents de la Cambra

     

    El president de la Mesa d'Edat, Agustí Colomines, s'ha referit al reglament del Parlament per admetre la delegació del vot dels dos diputats de Junts, Lluís Puig, i Carles Puigdemont, que es troben fora d'Espanya tot i el pronunciament en contra del Tribunal Constitucional. També s'admet el de Ruben Wagensberg (ERC), en aquest cas per justificació mèdica. 

  • 16:22

    Vox avisa que ja té preparada la querella per si la mesa d'Edat admet els vots telemàtics de Puigdemont i Puig

     

    Els serveis jurídics de Vox ja tenen preparada la querella pels membres de la mesa d'Edat si aquests admeten els vots telemàtics de Carles Puigdemont i Lluís Puig durant el ple de constitució del nou Parlament. El president de Vox, Ignacio Garriga, ha apuntat que seria un "acte de desobediència". "Si hi ha dos membres que decideixen cometre aquesta il·legalitat, Vox serà el primer que els asseurà al banc dels acusats", ha avisat Garriga.

  • 16:17

    Junts, ERC i la CUP tanquen un acord perquè Josep Rull sigui president del Parlament

     

    Les tres forces independentistes han assolit l'entesa minuts abans de l'inici del ple de constitució de la cambra catalana. Entre Junts, ERC i la CUP sumen 59 vots (comptant Carles Puigdemont i Lluís Puig). En aquest escenari, el fet que Comuns Sumar es desmarqui i voti la seva pròpia candidata -Susana Segovia- facilitarà que l'exconseller de Junts sigui elegit president del Parlament en segona votació. En canvi, el PSC no en tindria prou ni aliant-se amb el PP, que sumarien 57 escons.

  • 16:10

    Els comuns es quedaran fora de la Mesa

     

    Vox i els comuns es limitaran a votar als seus propis candidats i no donaran suport a cap altra formació. D'aquesta manera, els comuns es queden fora de l'equació independentista per una mesa antirepressiva, però tampoc barraran les opcions del candidat de Junts. La sessió constitutiva està dirigida per una Mesa d'Edat -encapçalada per Agustí Colomines (JxCat), el més veterà, al costat de Júlia Calvet (Vox) i Mar Besses (ERC)- que haurà de decidir si permet o no el vot dels tres diputats que romanen fora d'Espanya: Carles Puigdemont i Lluís Puig (JxCat) i Ruben Wagensberg (ERC).

  • 16:08

    Arrenca el primer ple del nou Parlament amb Rull com a candidat a presidir la cambra



    El ple de constitució del nou Parlament sortit de les eleccions catalanes del passat 12 de maig ha arrencat amb l'exconseller Josep Rull com a candidat de Junts a presidir la cambra catalana amb el suport d'ERC i la CUP. Les hores prèvies al primer ple del nou Parlament han estat marcades pels contactes creuats per a tractar de lligar un acord sobre la composició de la Mesa de la cambra catalana. Encara que no hi ha confirmació oficial d'acord definitiu, fonts parlamentàries assenyalen que Rull podria erigir-se en nou president del Parlament, amb els vots de Junts, ERC i la CUP, que superarien així als que pugui sumar el PSC.

  • 15:51

    Investiguen un mestre de l'escola Sadako de Barcelona per presumptament abusar sexualment de menors

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen un mestre de primària de l'escola Sadako de Barcelona, acusat d'abusar sexualment de menors en el seu entorn familiar i en voluntariats d'estiu amb infants. Els fets haurien passat fora del centre educatiu. L'escola ha apartat al docent després de conèixer la primera denúncia contra el professor, dilluns passat. També ha activat els protocols previstos per aquestes situacions i s'ha posat a disposició tant dels investigadors com de les famílies. L'acusat feia més de 30 anys que treballava com a mestre al centre. Fonts del centre educatiu asseguren que estan consternats i han demanat ajuda a la Fundació Vicky Bernadet, especialista en casos d'abusos sexuals infantils.

  • 15:25

    El PSC es reuneix al Parlament abans de la sessió constitutiva de la Mesa

     

    El grup parlamentari del PSC-Units, encapçalat pel seu president, Salvador Illa, està reunit des de les 14.30 d'aquest dilluns al Parlament abans de la sessió constitutiva de la Mesa que començarà a les 16.00. A la reunió hi participen els 42 diputats socialistes electes en les eleccions catalanes del 12 de maig.

    El grup de Junts+ també s'ha reunit a la cambra i ha proposat l'exconseller de la Generalitat i president del Consell Nacional del partit, Josep Rull, per presidir el Parlament després d'arribar a un principi d'acord amb ERC per a la configuració de la Mesa.

  • 15:18

    Yolanda Díaz anuncia la seva dimissió com a líder de Sumar després dels resultats de les eleccions europees


    La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, ha anunciat la seva renúncia com a líder de Sumar després de la davallada electoral de la formació a les eleccions europees. Així ho ha comunicat després de la reunió de l'Executiva de Sumar que s'ha allargat durant més de tres hores. D'aquesta manera, formalitza la seva dimissió com a coordinadora general de la formació després de ser elegida al març per al càrrec en la primera assemblea estatal de la formació.

  • 14:09

    Junqueras oficialitza la renúncia a la presidència d'ERC i Rovira n'assumeix les funcions fins al congrés de novembre

     

     

    Oriol Junqueras ja no és el president d'ERC. Almenys temporalment. El ja expresident del partit ha oficialitzat aquest dilluns al matí la renúncia al càrrec, durant la reunió de la permanent a la seu d'Esquerra. A partir d'ara, la secretària general, Marta Rovira, assumirà les funcions de la presidència del partit, fins al congrés del 30 de novembre, on ella deixarà el càrrec. Junqueras, al seu torn, es veu amb força per presentar-se a la reelecció a la presidència. De fet, també aspira a ser cap de llista gràcies a l'amnistia, un cop torni a estar habilitat. 

  • 14:02

    El ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, aposta per "modular i limitar" el turisme

     

    El ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, aposta per descentralitzar i desestacionalitzar el turisme i fer servir els instruments com la taxa turística, per modular l’oferta. Hereu ha obert junt amb l’alcalde Jaume Collboni la convenció de Turisme de la ciutat 2024.

    Hereu aposta per "modular i limitar" el turisme
    rtve Hereu aposta per "modular i limitar" el turisme
  • 14:00

    Mor un muntanyenc de Barcelona i un altre resulta ferit greu per un despreniment de pedres a Bielsa (Osca)

     

    Un muntanyenc de 48 anys i veí de Barcelona ha mort en ser atrapat per un despreniment de pedres aquest diumenge a Bielsa (Osca), en un punt conegut com l’embut de Pineta. L’altre muntanyenc que anava amb ell, de la mateixa edat i també de Barcelona, ha resultat ferit greu i ha estat traslladat a l’Hospital San Jorge d’Osca. Segons informa la Guàrdia Civil, cap a les 4 de la tarda de diumenge van rebre l’avís a través del 112 d’un accident a 2.350 metres, en què un muntanyenc havia quedat inconscient i un altre, ferit greu.

  • 13:57

    Laura Vilagrà i Josep Rull, a les travesses per presidir el Parlament

     

     

    A hores d'ara l'escenari no està gens clar pel que fa a les majories i no sabem qui acabarà presidint el Parlament. Si bé el PSC va ser el guanyador de les eleccions, amb 42 escons, l'independentisme en suma 59 i sembla que podria comptar amb els vots dels comuns per facilitar una mesa "antirepressiva".

    Prima la discreció, però sembla que Junts proposaria Josep Rull com a candidat. També sona el nom de Laura Vilagrà per ERC. En cas que no es posin d'acord, la segona institució de Catalunya acabaria en mans del PSC.

    Laura Vilagrà i Josep Rull, a les travesses per presidir el Parlament | ÀLEX CABRERA
    rtve Laura Vilagrà i Josep Rull, a les travesses per presidir el Parlament | ÀLEX CABRERA
  • 13:46

    Un centenar d'alumnes repetiran demà la segona part de l'examen de Literatura Castellana de les PAU

     

    Un centenar d'alumnes repetiran aquest dimecres al matí la segona part de l'examen de Literatura Castellana de les PAU, aproximadament un 10% dels matriculats. El Consell Interuniversitari de Catalunya ha ofert aquesta possibilitat als estudiants que van fer la prova d'aquesta assignatura específica dimecres passat. 

  • 13:31

    USTEC-STEC i CGT convoquen una concentració per exigir als nous diputats millores de les condicions laborals als centres educatius


    Coincidint amb la constitució del Parlament, els sindicats d'educació USTEC-STEC i CGT han convocat una concentració a la Ciutadella per exigir als nous diputats que es millorin les condicions del personal laboral dels centres educatius, uns 3.000 treballadors arreu de Catalunya. Els sindicats volen posar en valor la tasca que fa als centres el personal laboral, que inclou tècnics especialistes en educació infantil, fisioterapeutes, educadors i auxiliars d'educació especial, personal de les llars d'infants i integradors socials.

  • 13:19

    El Força Lleida torna a l'ACB 19 anys després

     

    La pròxima temporada hi haurà 5 equips catalans a la primera divisió del bàsquet espanyol. El Força Lleida ha certificat el seu pas a la Lliga ACB, després de guanyar la Final Four contra el Movistar Estudiantes per 70-85. Al voltant d'un miler d'aficionats s'han apropat aquest cap de setmana al Madrid Arena a animar l'equip. Feia 19 anys, des del 2001, que els lleidatans no jugaven a la màxima divisió espanyola, tot i que és la segona vegada en tres anys que en tenen opcions d'ascens. Ara, s'uneix al Barça, Manresa, Joventut i Girona.

  • 13:04

    Denuncien una agressió LGTBI-fòbica a 4 joves que viatjaven en un tren de Cambrils a Barcelona

     

    Un jove ha denunciat l'agressió LGTBI-fòbica que ha patit en un tren de l'R16 que viatjava de Cambrils a Barcelona. Els fets van tenir lloc diumenge al voltant de les nou del matí quan un home va escridassar quatre nois que viatjaven en el comboi i va qualificar-los "d’andrògens". En un missatge que una de les víctimes ha difós a través de les xarxes socials, ha explicat que l'agressor va llençar-los un plat de mandonguilles per sobre. Alhora, ha revelat que en alertar el personal de seguretat de Renfe, aquest va indicar-los que "no es podia fer res perquè no hi havia interventor". 

    Agressió LGTBI-fòbica a quatre joves quan viatjaven en tren | Pilar Ribas
    rtve Agressió LGTBI-fòbica a quatre joves quan viatjaven en tren | Pilar Ribas
  • 12:50

    Comín creu que els resultats del 9J “ni enforteixen extraordinàriament ni debiliten” els interessos de Junts

     

    L’eurodiputat electe de JxCat Toni Comín ha defensat que els resultats del 9-J “ni enforteixen extraordinàriament ni debiliten” els interessos de la formació a Catalunya. En una entrevista a ‘Els Matins’ de TV3, Comín ha afirmat que han aconseguit retenir “un percentatge de vot a Catalunya notable”, malgrat perdre tres punts. “No hi ha hagut canvis des del punt de vista dels interessos de Junts”, ha afirmat. Comín ha destacat que es mantenen com segona força “i clarament com a primera dins del bloc independentista".

  • 12:30

    La intensificació policial als blocs de colors de Tarragona aconsegueix pacificar la zona

     

    La Guàrdia Urbana de Tarragona assegura que la intensificació policial als coneguts com a blocs de colors al barri de Camp Clar ha pacificat la zona des d'un punt delinqüencial. Recordem que en només mig any es van produir dos assassinats en aquests blocs.

    La intensificació policial als blocs de colors de Tarragona aconsegueix pacificar la zona | Judit Huerta
    rtve La intensificació policial als blocs de colors de Tarragona aconsegueix pacificar la zona | Judit Huerta
  • 12:18

    El Poder Judicial demana al Govern el "màxim respecte" després de les crítiques al jutge que ha imputat a Begoña Gómez

     


    El Consell General del Poder Judicial, després de la seva reunió de la comissió permanent, ha fet una crida a la “contenció” i a "evitar qualsevol judici d'intencions" com a resposta a les crítiques del Govern de la setmana passada al jutge que ha imputat a Begoña Gómez, la dona del president, Pedro Sánchez. També ha demanat el "màxim respecte" a les decisions judicials, sobretot, des de les institucions.

    Així s'ha pronunciat l'òrgan de govern dels jutges en un comunicat emès aquest dilluns per unanimitat "després de les manifestacions contingudes" en la missiva en la qual es fa "una valoració política d'actuacions d'un jutge d'instrucció".

    "Fem una nova crida a la contenció i a l'evitació de qualsevol classe de judici d'intencions que només contribueix a la deterioració de les institucions i, en definitiva, de la democràcia constitucional de la qual la independència judicial és un dels seus pilars fonamentals", ha assenyalat el CGPJ.

     
  • 12:13

    Riba admet que ERC perd “molts vots”, però destaca que ara s’obre un període de “reflexió interna”

     

    L’eurodiputada electa d’ERC, Diana Riba, ha admès que el partit ha perdut “molts vots” respecte al 2019, però s’ha felicitat per haver mantingut els tres representants al Parlament Europeu amb l’aliança amb Bildu i el BNG. En una entrevista a ‘Els Matins’ de TV3, Riba ha recordat que els republicans inicien ara un període de “reflexió interna” en el que caldrà veure quins “canvis” considera la militància que cal tirar endavant. 

  • 12:00

    El PP acusa el PSC de negociar amb l'independentisme per deixar-los fora de la Mesa del Parlament

     

    El portaveu del PP al Congrés dels Diputats, Miguel Tellado, ha afirmat que el PSC i l'independentisme estan treballant per deixar als populars "fora" de la Mesa del Parlament que es vota aquesta tarda. Segons ha dit a TVE, amb els resultats de les darreres eleccions catalanes, als populars els correspondria un lloc a l'òrgan. "Allà el partit socialista si continua sense respectar el mandat de les urnes, no només a Espanya, sinó a Catalunya també", ha remarcat. 

  • 11:47

    El temporal continua afectant els vols a Barcelona, Girona i Reus

     

    Les pluges de les darreres hores estan provocant afectacions a diversos aeroports catalans. A l'aeroport del Prat, s'estan produint diversos retards en algunes sortides i arribades en els vols previstos per a aquesta hora del matí. De moment, hi ha alguns vols que ja estan programats mitja hora més tard. A Girona i Reus també hi ha problemes. Hi ha prealerta del Pla Inuncat al Prepirineu, la Catalunya Central i bona part de tot el litoral català. 

  • 11:23

    Barcelona marca les línies de futur sobre el turisme

     

    El ministre d'Indústria i turisme, Jordi Hereu, aposta per desconnectar diversificar i desestacionar el turisme a Barcelona. L'alcalde de la ciutat catalana, Jaume Collboni, també ha defensat governar el turisme per evitar els efectes negatius de l'arribada massiva de visitants.

  • 11:08

    Figueres tramita el pla especial per executar la futura ronda nord

     

    L'Ajuntament de Figueres està tramitant el pla especial que ha de permetre executar per fases les obres de la futura ronda nord. L'equip de govern treballa amb la previsió que l'any que ve es pugui aprovar el projecte executiu de la primera part (entre l'N-260 i l'Aigüeta). Això permetria començar les obres a principis del 2026 i estarien valorades en uns 6 milions d'euros. La nova infraestructura permetrà millorar la mobilitat i reduir el trànsit pel centre de la ciutat.

  • 11:00

    Territori reformarà la BV-2115 a Vilanova després de rebre més de 3.000 firmes advertint del perill de la via

     

    El Departament de Territori reformarà la BV-2115, coneguda com ‘carretera de l’Arboç’ o ‘carretera del pantà’, al seu pas per Vilanova i la Geltrú. Són tres quilòmetres des de la C-32 i fins a una de les entrades a la ciutat. El compromís de Territori arriba un any després que es creés una plataforma ciutadana per exigir la reforma d’aquesta via i recollís més de 3.000 signatures, tot advertint de la seva perillositat per la falta de voral. El projecte per reformar la via, té un pressupost de 333.000 euros i un termini de redacció de 14 mesos.

  • 10:45

    Mapa dels resultats de les eleccions europees a Catalunya

     

    Analitza a fons els resultats per municipi de les eleccions europees del 9 de juny en el nostre mapa interactiu. Podràs comprovar d'un cop d'ull quin ha estat el partit més votat en cada localitat catalana. També podràs veure quin bloc s'ha imposat en cada municipi, si l'esquerra o la dreta i conèixer quines localitats han experimentat un canvi de partit o bloc guanyador.

     
  • 10:30

    El Share Festival atrau gairebé 50.000 persones al Parc del Fòrum

     

    L'edició 2024 del Share Festival ha reunit en tres dies consecutius -el 7, 8 i 9 de juny- 49.000 persones al Parc del Forum de Barcelona. Per primera vegada el festival ha habilitat dos escenaris, propiciant més actuacions als assistents. La sisena edició del Share va començar divendres amb Lola Índigo i Myke Towers com a caps de cartell amb les 20.000 entrades disponibles exhaurides. Durant el cap de setmana, han passat pel recinte artistes com Aitana, Queralt Lahoz, Julieta o Chanel

  • 10:19

    Junqueras deixa la presidència d'ERC, però buscarà l'aval de la militància

     

    Oriol Junqueras deixarà de ser president d'ERC aquest dilluns al matí. Però només temporalment. Es veu amb força per presentar-se a la reelecció en el congrés del 30 de novembre. Junqueras es dedicarà ara a buscar "l'aval renovat" de les bases republicanes. De fet, aspira a ser cap de llista a les pròximes eleccions al Parlament, un cop se li apliqui l'amnistia. La secretària general d'ERC, Marta Rovira -que deixarà el càrrec al novembre-, agafa les regnes del partit per pilotar les negociacions de la investidura.

  • 10:03

    Qui serà la nova presidenta del Parlament?

     

    Dilluns decisiu a la cambra catalana. A les 16 hores comença la sessió de constitució del Parlament. A aquesta hora encara es desconeix qui i quin partit la presidirà, però sonen alguns noms entre els preferits.

    Tot i que el PSC va guanyar les eleccions del 12 de maig, l'independentisme ha mogut fitxa els darrers dies per intentar barrar-los el pas de la presidència del Parlament i imposar-hi una Mesa que aposten per una majoria d'esquerres si aconsegueixen el suport dels Comuns.

     
  • 9:20

    Carme Colomina (CIDOB): "El motor francoalemany queda completament afeblit en un moment crucial"

     

     

    investigadora sènior del CIDOB analitza el creixement de l'extrema dreta a les eleccions europees: "La UE ha viscut de la gran coalició. Acaba deixant tot el discurs d'oposició als dos marges". I assenyala als governs de França i Alemanya com a grans perdedors del 9-J. 

    Tot i això, destaca el canvi de tendència als països nòrdics aquest 9-J:"És una reacció a què passa quan l'extrema dreta arriba al govern". 

  • 8:41

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dilluns 10 de juny d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:37

    La sessió de constitució del Parlament comença a les 16 hores. 

     

     

    A les 4 de tarda comença la sessió de constitució del Parlament. A aquesta hora encara es desconeix qui i quin partit presidirà la cambra. La sessió començarà amb la constitució de la mesa d’Edat formada per tres diputats: un de Junts, una d’Esquerra i una de VOX. Hauran de decidir si Carles Puigdemont i Lluís Puig poden votar, tot i que el Constitucional ho hagi rebutjat per no estar presents a la sessió. El seu vot és clau per decidir la presidència del Parlament. De moment, la CUP ha demanat als Comuns que evitin que ho faci el PSC. 

    Durant la jornada electoral, els partits no van voler desvelar el vot d’avui. El PSC va assegurar que cada cosa tenia el seu temps. Esquerra i Junts diuen que s’ha de respectar el que els ciutadans han votat. 

     
  • 8:30

    El PSC torna a guanyar unes eleccions a Catalunya. 

     

     

    A Catalunya els partits miren de reüll els resultats de les europees pendents del ple de la Constitució del Parlament que tindrà lloc aquesta tarda. El PSC torna a guanyar unes eleccions a Catalunya. Aconsegueix més de 732.000 vots, i un creixement de gairebé 9 punts respecte a fa cinc anys. Junts queda en segona posició amb el 18,02%, i un retrocés de 10 punts. Amb una diferència de tres punts, se situa la llista d'Esquerra en coalició amb EH Bildu, BNG i Ara Més. Els populars, liderats per Dolors Montserrat, són quarta força. Els segueix Vox que puja 4 punts. Podem queda per davant de Comuns Sumar i Ciutadans desapareix de l'Eurocambra. La llista d'Alvise Pérez aconsegueix el 2,8% dels vots.

     
  • 8:20

    Les forces europeistes mantenen la majoria i podrien reeditar coalició.

     

     

    El Parlament Europeu encararà aquesta nova legislatura amb una nova majoria de les formacions europeistes, tot i el creixement de l'extrema dreta. Això permetria reeditar la gran coalició de Populars, socialistes i lliberals.

    El Partit Popular ha sortit reforçat de les eleccions, aconsegueix 184 escons i tot fa pensar en un nou mandat d'Ursula von der Leyen. Tot i això, els seus socis, els socialistes i els lliberals han perdut 15 i 30 escons respectivament. També cauen els verds, que passen de la quarta a la sisena posició. La fins ara presidenta de la Comissió Europea demanava reeditar el pacte entre forces proeuropees.

     
  • 8:15

    Baixa participació en les eleccions europees del 9J. 

     

     

    Amb el recompte de vots ja acabat, la jornada electoral deixa una altra dada: la baixa participació al nostre país, que només ha estat del 49%. Això suposen 11 punts menys que l'any 2019. Això sí, en aquella ocasió coincidien les eleccions europees amb els municipals i autonòmiques. De fet, la participació enguany és 3,5 punts superiors a la de 2014, quan també només es va votar al Parlament Europeu. A Catalunya la participació ha estat del 43,5%; la més baixa des de l'any 2009. En comparació amb els anteriors comicis, representa un 17% menys

  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dilluns 10 de juny de 2024. 

     


    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir. 
     

     
  • 8:05

    El PP guanya les eleccions europees a Espanya amb 22 eurodiputats per davant de PSOE amb 20. 

     

     

    El PP ha guanyat per dos escons de diferència uns comicis que Alberto Núñez Feijóo havia plantejat com un plebiscit sobre Pedro Sánchez. Els populars han obtingut 22 escons, mentre que el PSOE n'ha tret 20. A molta distància se situa Vox amb 6, seguit d'Ara Repúbliques on hi ha Esquerra amb 3, els mateixos que han tret Sumar. Irromp l'ultra Alvise amb els 3 escons per "Se acabó la fiesta". Podemos n'obté 2 i Junts en treu un i un altre per CEUS de PNB i Coalició Canària.