Enlaces accesibilidad

Com es va convertir la Boqueria d'un convent a un mercat?

  • La Rambla de Barcelona era molt diferent, molts espais com el Mercat de la Boqueria eren convents abans de 1835
  • A 'De Carrer', el guia turístic Joan Coll explica a Nerea Sanfe els successos històrics que van donar peu al naixement de la Boqueria

Per
Com es va convertir la Boqueria d'un convent a un mercat?
L'entrada del Mercat de la Boqueria, a la Rambla de Barcelona.

La Rambla de Barcelona tenia un aspecte molt diferent abans de mitjans de segle XIX. Hi ha dos fets històrics que van suposar un abans i un després per a l'avinguda. En especial, per a l'actual Mercat de la Boqueria. Com va canviar de convent a mercat? La presentadora Nerea Sanfe ho descobreix a 'De Carrer' amb el guia turístic Joan Coll.

La crema de Convents

A partir de 1835, amb la Crema de Convents durant les Guerres Carlines, la Rambla de Barcelona va patir el canvi més transcendental de la seva història. El 25 de juliol d'aquell any, una multitud emprenyada pel fracàs d'una correguda de bous a la plaça de la Barceloneta va incendiar els principals convents barcelonins: el de Santa Caterina, el de Sant Francesc, el de Sant Agustí, el del Carme, el dels "trinitaris descalços" i el de Sant Josep, on hi ha l'actual Mercat de la Boqueria.

A més, la revolta va implicar l'assassinat de religiosos, i va allargar-se fins que la milícia urbana va restablir l'ordre a la ciutat. Tot plegat va ser el detonant d'un profund anticlericalisme que hi havia entre la població i pel clima d'odi que havia generat la guerra civil.

La Crema de Convents de 1835 va canviar molt l'aspecte de la Rambla de Barcelona.

Gent passejant per la Rambla de Barcelona.

La desamortització de Mendizábal

Mesos després de la Crema de Convents el govern va efectuar la famosa desamortització de Mendizábal, una llei impulsada pel ministre d'Hisenda d'aquella època, Juan Álvarez de Mendizábal, que va permetre que els terrenys religiosos que l'església no utilitzava passessin a tenir usos civils. En conseqüència, els espais que hi havia a tocar de la Rambla, que fins aleshores havien estat aprofitats per comunitats religioses, van passar a ser mercats, hotels, i altres equipaments oberts al públic.

El naixement del mercat de la Boqueria

El Mercat de la Boqueria, abans d'existir, era el Convent de Sant Josep, un claustre de carmelites que tenia al seu voltant el Pla de la Boqueria. Des del moment en què el van cremar l'estiu de 1835, l'espai va deixar de ser un convent i mesos després, amb la llei estatal de Mendizábal, es va permetre que tingués usos civils. Amb tot, el mercat informal que existia al Pla va convertir-se en un de formal i permanent, situat a la ubicació on es troba ara.

Inicialment, l'espai tenia una infraestructura de fusta, però després va passar a tenir l'estructura metàl·lica i de vidre, pròpia del neoclassicisme i del modernisme català, que es pot apreciar en l'actualitat. L'obra de l'arquitecte José Mas s'ha mantingut fins avui durant més de cent anys. Ara, el mercat de Sant Josep, conegut popularment com la Boqueria, és municipal, es pot comprar tota mena de productes i s'ha convertit en un punt d'atracció turística molt potent.