Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Salvador Illa considera que una investidura de Puigdemont és "perdre temps"

Per
Cafè d'idees - Illa creu que una investidura de Puigdemont és "perdre temps"

El primer secretari del PSC, Salvador Illa, considera que provar d'investir com a president de la Generalitat el líder de Junts, Carles Puigdemont, és "perdre el temps i donar voltes" perquè no té els vots suficients. El diputat socialista descarta abstenir-se en una hipotètica investidura perquè "els catalans no han votat això". "Busquen una repetició electoral? Crec que són explícits", ha etzibat.

Illa insisteix que Junts "té una minoria de bloqueig" mentre que ell pot governar amb 68 diputats. Si no ho aconsegueix, ha afegit: "Anem a una repetició electoral, que és el que vull evitar". D'altra banda, Illa es mostra confiat que l'elecció del president del Parlament sigui Rull no dificultarà la seva hipotètica investidura com a president: "Tinc confiança que farà les seves funcions, les que ha de fer".

Defensa que l'"única possibilitat" que la legislatura catalana tiri endavant és amb una "majoria progressista" amb socialistes, ERC i comuns: "Ahir vam fer un oferiment a Esquerra que presidís la Mesa del Parlament. Ha d'explicar per què no va voler", ha dit en aquest sentit. El diputat s'obre a enraonar sobre les condicions d'ERC per investir un president i recorda que han "desvinculat les converses per la Mesa de la presidència de la Generalitat".

Generositat i mà estesa

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, assegura que els socialistes seran "generosos" per aconseguir la presidència de la Generalitat i reconeix que la decisió està en mans dels republicans: "Sol no ho puc fer. Necessito o que m'ho deixin fer, o que s'avinguin a algun tipus d'acord". Això no obstant, descarta un referèndum d'independència de Catalunya perquè no hi ha una majoria al Parlament: "No estic en això".

Illa diu que està obert a enraonar "amb el pes que tenim" i que els equips negociadors estan parlant, però sense concretar els continguts: "S'ha de millorar el finançament? Sí, moltes coses han de millorar i volem fer-ho amb generositat i mà estesa". Illa no descarta arribar acords amplis també amb Junts i PP: "Hem conversat amb pràcticament totes les formacions excepte Aliança i Vox. La CUP no va voler".

Recorda a ERC que el PSC no va bloquejar la passada legislatura mentre que Junts va fer caure el govern de Pere Aragonès: "ERC va veure com se li trencava el govern. Jo no, seré generós, no li puc dir res més". Amb relació al paper dels Comuns, Illa diu que mira endavant i que el resultat electoral és un nou repartiment de cartes. I ha recordat que durant la campanya electoral l'acusaven de voler el retorn de la sociovergència: "Em deien sociovergència i ja es veu on està".

No tem que Junts faci caure Sánchez

El primer secretari del PSC no creu que Junts doni suport una moció de censura contra Pedro Sánchez amb PP i VOX, però avisa que, si tenen intenció de fer-ho, ho haurien d'explicar: "Una moció de censura amb PP i Vox? Mare de Déu". En aquest sentit, considera que ERC i la CUP són "uns partits molts d'esquerres" que haurien de preguntar-se per què han votat la presidència del Parlament per un partit que s'estaria plantejant aquesta opció.

Illa també ha descartat relacionar les negociacions a la Generalitat de Catalunya amb una hipotètica entrada d'ERC al govern municipal de l'Ajuntament de Barcelona. "Barcelona respon a la política de la ciutat. El que passi a Barcelona passa a Barcelona", ha dit, demanant no barrejar carpetes. "Respecto les decisions dels companys de Barcelona i Jaume Collboni sap que té tot el nostre suport per tirar endavant Barcelona com consideri", ha dit.

La llei d'amnistia, en vigor

Amb relació a la publicació avui de la llei d'amnistia al BOE, Salvador Illa confia que el poder judicial aplicarà la norma. Sosté que "el poder legislatiu ha aprovat una llei i el poder judicial el que ha de fer és aplicar aquesta llei". "És el que confio que facin", ha insistit el primer secretari del socialista.