Enlaces accesibilidad

Qui és qui a la mesa del Parlament?

  • L'independentisme aconsegueix retenir el control de la Cambra amb 4 dels set representants

Per
Composició de la mesa del Parlament
Composició de la mesa del Parlament

La XV legislatura arrenca amb la configuració de la mesa del Parlament. La presidència és per l'exconseller Josep Rull, de Junts, la vicepresidenta primera de la cambra és Raquel Sans (ERC), mentre que David Pérez (PSC) passa a ser el vicepresident segon. L'òrgan que ordena els debats parlamentaris el completen Glòria Freixa (Junts), secretària primera; Juli Fernàndez (ERC), secretari segon; Rosa Maria Ibarra (PSC), secretària tercera; i Judith Alcalá (PSC), secretària quarta.

Josep Rull i Andreu (Junts), president del Parlament

Nascut a Terrassa el 2 de setembre del 1968, el nou president del Parlament és advocat, però la seva carrera política ha estat lligada a Convergència Democràtica de Catalunya, de la que va ser coordinador general fins al 2016. Abans, va exercir de regidor a la seva ciutat natal durant més de deu anys. Des del 2020 milita a les files de Junts.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, felicita Josep Rull com a nou president del Parlament

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, felicita Josep Rull com a nou president del Parlament

Rull va ser conseller de Territori i Sostenibilitat durant el mandat de Carles Puigdemont. De fet, va ser l’únic conseller que el dilluns següent a la declaració d’independència va anar al seu despatx a la Generalitat. Va ser condemnat com a membre del Govern pel Tribunal Suprem l'octubre del 2019 a 10 anys i mig de presó i inhabilitació pel delicte de sedició. Aquell mateix any va presentar-se a les eleccions espanyoles estant a la presó. El 2021 fou indultat pel Govern espanyol. A les darreres eleccions ha ocupat el lloc número 3 de la llista de Junts.

El nou president de la Cambra va arribar a la cambra catalana el 1997 i va ocupar un dels escons de l’hemicicle fins el 2019, any en què va renunciar per presentar-se a les eleccions espanyoles estant a la presó. El 2010 va ser escollit secretari tercer de la mesa.

Raquel Sans (ERC) vicepresidenta primera

Nascuda a Valls el 1980, és llicenciada en periodisme a la UAB i postgraduada en periodisme sociolaboral per la mateixa institució d'ensenyament superior. Ha estat periodista al Diari de Tarragona i presentadora del programa 'Quarts de nou'. També va ser tècnica de gestió cultural a l'Ajuntament de Tarragona i professora associada a la Universitat Rovira i Virgili.

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, en roda de premsa  |  Autor: Bernat Vilaró

La portaveu d'ERC, Raquel Sans, en roda de premsa | Autor: Bernat Vilaró

A les eleccions del 2024, Sans va encapçalar la candidatura d’Esquerra Republicana de Catalunya a la demarcació de Tarragona com ja havia fet l'any 2021. La nova vicepresidenta primera del Parlament va entrar com a diputada l'any 2018, quan el diputat Òscar Peris, també vallenc, va tornar a ser delegat del govern a Tarragona, Sans el va substituir a la Cambra. A la darrera legislatura ha estat la portaveu del partit.

David Pérez i Ibáñez (PSC), vicepresident segon

Nascut a l'Hospitalet del Llobregat el 1960, és funcionari de l'Administració pública des del 1981. Ha estat membre d'entitats metropolitanes, de la Mancomunitat de Municipis de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i del Consorci de Comunicació Local (COM Ràdio). És membre de la Creu Roja, de la Unió General de Treballadors (UGT), i del Centre d'Estudis de l'Hospitalet de Llobregat.

És militant del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC-PSOE) des del 1979. Ha estat tinent d'alcalde de l'Ajuntament de l'Hospitalet de Llobregat (1991-1999) com a portaveu i en les àrees de cultura, medi ambient i política social.

David Pérez va ser elegit diputat a les eleccions al Parlament de Catalunya del 1999 i en total ho ha estat en vuit etapes. A l'inici de la XI legislatura va ser escollit secretari segon de la Mesa del Parlament.

El diputat del PSC, David Perez, dirigint-se al Govern durant una intervenció al Parlament

El diputat del PSC, David Perez, dirigint-se al Govern durant una intervenció al Parlament

Glòria Freixa i Vilardell, (Junts), secretària primera

Nascuda a Barcelona l'any 1969, és llicenciada en dret per la Universitat de Barcelona i en ciències polítiques. Va treballar durant tretze anys com a lletrada a l'assessoria jurídica de l'Autoritat Catalana de Protecció de Dades. A finals de la dècada del 1990 va participar en la plataforma liderada per Joan Laporta Elefant Blau.

Va entrar de diputada al Parlament l’any 2019 arran de la renúncia de Laura Borràs. Torna a sortir electe com a diputada a les eleccions al Parlament de Catalunya del 2021 per Barcelona. Participa activament dins la formació de Junts per Catalunya i té diferents funcions i responsabilitats, d'entre les quals hi ha la coordinació del grup de Junts per Catalunya al districte de Sarrià-Sant Gervasi.

Glòria Freixa, escollida secretària primera de la mesa del Parlament

Glòria Freixa, escollida secretària primera de la mesa del Parlament

Juli Fernàndez i Olivares (ERC), secretari segon

Nascut a Sabadell el 1977), Fernández va ser alcalde de Sabadell entre 2015 i 2017 després de ser la tercera llista més votada. Tal com estava acordat prèviament va deixar l'alcaldia a favor d'un dels altres partits de govern municipal. De l’octubre del 2022 al juny del 2023 va ser conseller de Territori. Des del juny de l'any passat és secretari general adjunt d’estratègia, comunicació i coordinació institucional d’Esquerra Republicana.

Fotografia de familia de la mesa del Parlamen presidida per Josep Rull

Fotografia de familia de la mesa del Parlamen presidida per Josep Rull

Rosa Maria Ibarra i Ollé  (PSC), secretària tercera

És llicenciada en Dret per la Universitat de Lleida i màster en Lideratge per la Gestió Política i Social per la UAB. Treballa com a cap de delegació a la Cambra de la Propietat Urbana de Tarragona.

Militant del PSC des de 2005, va ser escollida el 1999 com a regidora de l'Ajuntament d'Alió, el municipi on havia nascut trenta anys abans. Després, es va traslladar a viure a la ciutat de Valls on va ser elegida regidora a les eleccions municipals de 2007.

Rosa Maria Ibarra és diputada pel PSC des de 2015

Rosa Maria Ibarra és diputada pel PSC des de 2015

Va ser escollida diputada a les eleccions al Parlament de Catalunya de 2015. Ibarra formà part del Govern Alternatiu de Catalunya com a Consellera de Món Agrari, Pesca, Alimentació i Repte Demogràfic

Judith Alcalá González (PSC), secretària quarta

Nascuda a Lleida el 1968 és tècnica de perruqueria i empresària. També és diplomada en treball social per la Universitat de Lleida.

En les eleccions de 2021 va ocupar el número 2 de la llista del PSC a la demarcació de Lleida. Al Parlament, forma part de les comissions d'Interior i Afers Socials. Paral·lelament, el 2021 va assumir els àmbits de seguretat i convivència del consell tècnic del denominat govern a l'ombra de Salvador Illa. 

Judith Alcalá va entrar al Parlament el 2021 després de ser la número 2 del PSC per Lleida

Judith Alcalá va entrar al Parlament el 2021 després de ser la número 2 del PSC per Lleida