Enlaces accesibilidad

Actuacions de prevenció d'incendis a punts estratègics com Portbou i Colera

Per
Es porten a terme treballs forestals entre els termes de Colera i Portbou
Es porten a terme treballs forestals entre els termes de Colera i Portbou

Estem a les portes de l’estiu i les pluges de les últimes setmanes permeten encarar amb més optimisme la campanya contra els incendis. La Generalitat està fent actuacions de prevenció en punts estratègics, com a les muntanyes de Colera i Portbou.

La Generalitat fa actuacions de prevenció d'incendis en punts estratègics com a la muntanya de Colera

Les actuacions, amb un pressupost de més de 400.000 euros dels Next Generation, consisteixen en estassades, podes, aclarides i trituració de restes en una superfície de gairebé 100 hectàrees. També s'estan arreglant pistes i vials forestals existents i s'estan adequant dos punts d'aigua.

Dos grans incendis el 2023

L'Albera i el cap de Creus són dues zonesamb una gran recurrència d'incendis forestals. Només l'any passat, entre els termes de Colera i Portbou es va produir dos grans incendis. El primer va ser a l'abril. Va començar a Banyuls de la Marenda, a la Catalunya del Nord, i va avançar fins a Portbou. En total, va cremar 870 hectàrees, 143 de les quals a Portbou.

El segon, i el més gran que va patir Catalunya a l'estiu, es va originar el 4 d'agost a Portbou i va cremar 573 hectàrees entre aquest municipi i Colera. Va arribar pràcticament fins a les cases, va afectar cultius de vinya i va obligar a fer confinaments.

Prevenir i ajudar en cas d'incendi

Ara, Acció Climàtica està duent a terme uns nous treballs forestals que estan actuant en una zona propera a la de l'incendi. Es tracta d'uns terrenys públics, principalment al terme de Colera. Són punts "estratègics" i històricament castigats pels focs.

Els treballs han de permetre prevenir nous incendis però, sobretot, ajudar a combatre'ls facilitant les tasques dels Bombers. "Permeten que puguin treballar per fer-li mal, per aturar-lo i fer-lo anar cap a on ells volen", remarca el conseller David Mascort.

Les actuacions consisteixen en treballs silvícoles d’estassada, poda, aclarida i trituració de restes. També s'arreglen pistes i vials forestals existents en set quilòmetres i s’estan adequant dos punts d’aigua de prevenció d’incendis de Puig d’Esquers i pla del Ras.