Enlaces accesibilidad

ERC consultarà a la militància si entra al govern de Collboni

  • La federació de Barcelona decidirà dijous si avala o no el preacord amb el PSC
  • ERC alerta que entrar a l'executiu podria afectar les negociacions per a la investidura del pròxim president de la Generalitat

Per
Republicans i socialistes han arribat a un preacord programàtic i de composició de l'executiu local.
Republicans i socialistes han arribat a un preacord programàtic i de composició de l'executiu local.

El govern de coalició a Barcelona es cou a foc lent, però cada vegada hi ha més espurnes perquè es faci realitat. L'alcalde, Jaume Collboni, estén la mà a ERC, l'únic suport en l'intent d'aprovar els pressupostos del 2024, i la formació republicana debat sobre si en formarà part.

Una decisió que passarà per la federació local. Aquest dijous decidiran si avalen o no el preacord amb el PSC i es traslladarà després a l'executiva nacional perquè sigui qui ho ratifiqui. La formació assegura que respectarà la decisió de les bases i es mantindrà a l'oposició en cas que no acceptin el pacte.

A nivell nacional, però, hi ha inquietud: avisen que un govern de coalició amb Collboni podria afectar les negociacions de la investidura al Parlament.

D'altra banda, el PSC també votarà el preacord, després que ho faci ERC. Els socialistes han convocat un congrés extraordinari per decidir si tiren endavant amb el pacte, una vegada els republicans hagin "tancat el seu procés".

Preacord amb Collboni

Un principi d'acord amb el PSC podria fer decantar la balança dels republicans, després d'unes llargues converses des de principis d'any. L'oferta que els han fet els de Collboni són la gestió d'àrees "clau" per a la formació, relacionades amb el català, la joventut, el turisme, la promoció econòmica, els drets socials, la projecció de la ciutat, la gent gran o la qualitat urbana.

L'entrada d'ERC al govern de Barcelona dependrà de les bases | Maite Boada

El govern municipal els convida a formar un programa "conjunt i progressista" i ERC manifesta la seva voluntat de ser "protagonista" de la ciutat i prendre un nou rumb. Segons el comunicat dels republicans, Barcelona ha viscut d'esquena al país, el català "cada cop és menys parlat", "desapareix el comerç de barri", el turisme "ho inunda tot" i els alts preus de l'habitatge "expulsen els barcelonins" i ells volen incidir.

Els de Colau veuen l'entrada d'ERC inservible

Barcelona en Comú creu que l'entrada d'ERC al govern de Collboni no "condicionarà el rumb" de l'Ajuntament i titlla el PSC com el de "més de dretes de la història". Afirmen que els cinc regidors republicans no serviran per tirar endavant projectes que tenen en compte les "problemàtiques reals dels veïns".

Els de Colau recorden la seva proposta de tripartit que sí que sumaria "majoria clara" i permetria un acostament a l'esquerra, condicionant polítiques i el model de ciutat.

Per Junts, un pacte incoherent

El vicepresident i regidor de Junts, Josep Rius, avisa ERC que, manar amb Collboni, seria "entrar en un govern que ha decidit el PP". En una entrevista aquest dimecres al 'Cafè d'idees' de La 2 i Ràdio 4, Rius ha insistit que "el fet que Collboni fos alcalde va ser per un pacte gens coherent i contra-natura entre socialistes, comuns i populars". Tot i això, s'ha mostrat respectuós amb la consulta interna d'ERC.

A banda, ha explicat que Xavier Trias marxarà de l'Ajuntament. Assegura que serà ell qui "comuniqui la data" i defensa que "hi ha molta gent dins del grup municipal que pot agafar el relleu".

L'alcalde vol un govern abans de l'estiu

Jaume Collboni fa mesos que va dir que ampliaria el govern abans d'arribar l'estiu. Aquest mateix dimarts la primera tinenta d'alcaldia, Laia Bonet, assegurava que les negociacions continuen.

A més a més, assegura que el calendari no està condicionat pel ple d'investidura al Parlament. Segons explica, fa un mes l'alcalde va insistir a configurar una "majoria progressista en clau de Barcelona".