Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Josep Rius assegura que Puigdemont anirà a la investidura tot i poder ser detingut

Per
Cafè d'idees - Rius diu que Puigdemont anirà a la investidura tot i poder ser detingut

El vicepresident i portaveu de Junts per Catalunya, Josep Rius, assegura que Carles Puigdemont anirà al debat a un hipotètic debat d'investidura tot i el risc a ser detingut, amb la incògnita sobre l'aplicació de la llei d'amnistia: "El compromís del president Puigdemont de ser present en el debat d'investidura i de venir, sigui quina sigui la circumstància, és ferm", ha dit. "La llei d'amnistia és molt clara, preveu que s'han d'aixecar les ordres de detenció", ha reivindicat el diputat juntaire, i confirma que prendran "totes les mesures" perquè s'apliqui la norma.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, resta credibilitat a les declaracions del candidat socialista Salvador Illa en què descartava abstenir-se per facilitar la investidura de Puigdemont. "Ahir ho va dir en quatre idiomes. També és veritat que li he sentit dir que no hi hauria llei d'amnistia", ha recordat. El també regidor de Trias per Barcelona anima al primer secretari del PSC a demanar ser candidat a la investidura si creu que té els suports. "Nosaltres començarem a treballar amb la discreció que ho hem fet amb la Mesa el Parlament", ha detallat.

Reivindica l'acord de Brussel·les

El secretari general de Junts reclama "ser coherent a totes bandes", tant pel que fa a la investidura com per l'acord de Brussel·les amb el PSOE, "respectant la sobirania del Parlament de Catalunya, que ho diu aquell acord". "Tot forma part d'un conjunt d'equilibris", ha dit del suport a Pedro Sánchez.

No contempla sumar-se a una possible moció de censura de PP i Vox contra el president espanyol mentre es compleixi el pacte: "Tenim un acord signat amb el PSOE a Brussel·les que seguirà vigent metre es compleixin els termes". I recorda que es continuen reunint a Ginebra amb els socialistes.

Rius confia que Junts presideixi la Generalitat perquè "és el primer partit independentista" després del 12-M i descarta que ERC investeixi al candidat socialista: "No estem en aquest escenari". Argumenta que poden governar malgrat haver perdut la majoria absoluta i rebutja "girar full": afegeix que Salvador Illa "fa trampes" quan ho demana. "Quan trèiem un 52% i majoria absoluta, ells no deien que havien de girar full de fer un referèndum", ha reblat. "No s'ha de girar full absolutament de res", ha insistit.

Preparats per una repetició electoral

Rius assegura que no busquen ni desitgen una repetició electoral a Catalunya, però assegura que estaran preparats per si no fructifica cap investidura de president i es torna a votar. En cas de noves eleccions, no descarta una llista unitària independentista: "Com més unitat estratègica a l'independentisme, més bons resultats hi ha hagut", diu sobre repetir Junts pel Sí.

D'altra banda, el regidor de Trias per Barcelona adverteix a ERC que si aprova el principi d'acord amb el PSC a l'Ajuntament de Barcelona "seria entrar en un govern que ha decidit el PP", el que qualifica de "pacte gens coherent i contra natura". Rius sosté que Xavier Trias no va arribar a un pacte amb Jaume Collboni perquè no volia el canvi que, diu, van votar els ciutadans: "Barcelona volia girar full del govern de Colau i Collboni amb el suport extern d'ERC". No esclareix quan el líder del grup deixarà el consistori, però assegura que "hi ha molta gent" que pot agafar el relleu.