Enlaces accesibilidad

Josep Rull fixa el ple d'investidura al Parlament per al 25 de juny

  • Dimarts que ve s'iniciarà la ronda de contactes amb els grups
  • Si no hi ha cap candidat amb voluntat de defensar la investidura començarà a córrer igualment el rellotge

Por
Imatge de la primera reunió de la Mesa del Parlament presidida per Josep Rull
Imatge de la primera reunió de la Mesa del Parlament presidida per Josep Rull

Les negociacions per la investidura del nou president de la Generalitat entren en temps de descompte. El president del Parlament, Josep Rull, ha fixat per al dia 25 de juny el ple d'investidura del president de la Generalitat, mentre que dimarts que ve s'iniciarà la ronda de contactes amb els grups i finalitzarà el dimecres.

Josep Rull obre joc per convocar un ple d'investidura el 25 de juny | Elena Garcia

Inici de les reunions dimarts

Segons han indicat fonts parlamentàries després de la primera reunió de la Mesa del Parlament, el president Josep Rull ha comunicat la seva intenció d'iniciar la ronda de contactes amb tots els grups dimarts que ve dia 18 de juny.

Rull es reunirà aquest dia amb tots els grups menys els tres que compten amb més diputats (PSC, Junts i ERC), i serà l'endemà, el dimecres, quan mantindrà reunions amb aquests últims.

El rellotge començarà a córrer

Finalitzada la ronda de contactes, el president comunicarà el mateix dimecres a la tarda als vicepresidents, als grups, i també a la ciutadania -possiblement el dijous- la seva decisió respecte al candidat que pot defensar la investidura.

Si com a resultat de la ronda de contactes Rull dedueix que no hi ha cap candidat amb voluntat de defensar la investidura el dia 25 de juny, podria utilitzar un instrument que ja ha estat utilitzat anteriorment per un dels seus antecessors, Roger Torrent, que consisteix a publicar una "acta equivalent" i comunicar-la davant el ple.

Aquesta "acta" és l'equivalent a una investidura fallida i serveix per a posar en marxa el rellotge amb el termini màxim dos mesos per a aconseguir que un candidat sigui investit i, en cas contrari, es convoquen eleccions de manera automàtica.

L'agenda de la investidura

Respecte al "timing" que tindrà el debat d'investidura, Rull ha expressat la voluntat que la intervenció inicial del candidat tingui lloc el dia 25 al matí, mentre que els portaveus dels grups intervindran durant la tarda i el matí del dia 26.

En conseqüència, la primera votació tindria lloc el mateix dia 26, i la segona dos dies més tard, el divendres 28, segons les mateixes fonts del Parlament.

Primera reunió de la Mesa

La primera reunió formal de la nova Mesa del Parlament s'ha produït en un ambient de gran cordialitat, han assenyalat aquestes fonts, i en el transcurs de la mateixa Rull ha demanat a tots els integrants que mantinguin una actitud de "servei" al país.

Les peticions de reconsideració presentades per Vox sobre l'admissió dels vots dels diputats que resideixen a l'estranger Carles Puigdemont i Lluís Puig ha estat desestimada per dos motius: perquè els grups encara no han estat constituïts i perquè no hi ha lloc a peticions de reconsideració sobre decisions que va prendre la mesa d'edat en la sessió constitutiva.