Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya, 12 de juny del 2024 | Els fiscals del 'procés' insisteixen que la malversació no es pot amnistiar

  • El president del Parlament fixa el ple d'investidura pel 25 de juny
  • Les joventuts d'ERC rebutgen un Govern a Barcelona amb el PSC
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz.
El fiscal general de l'Estat, Álvaro García Ortiz.

L'actualitat d'aquest dimecres passa per l'escrit dels quatre fiscals del 'procés' que han enviat al Fiscal General de l'Estat per mostrar-li la seva oposició a l'aplicació de la llei d'amnistia pel que fa a la malversació als condemnats i fugits per l'1-O, amb l'excepció de Marta Rovira i Clara Ponsatí.

En clau catalana, el PSC i Junts tenen de temps fins dimarts per veure qui té més suports per a la investidura si no volen que Josep Rull hagi de posar el rellotge previ a l'avançament electoral en marxa.

Altres temes d'actualitat són la concentració davant el Districte Administratiu de Barcelona de la IAC-CATAC per la dignitat laboral dels treballadors públics i la manifestació PROU! - Posem límits al turisme que presenten un manifest per reduir l'activitat turística.

Mentrestant, Adif ha anunciat que aquest diumenge l'R3, R4 i R7 de Rodalies recuperaran la normalitat després dels treballs de reparació a Montcada Bifurcació.

L'actualitat a Catalunya, 12 de juny de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:17

    Els Bombers rescaten un home arrossegat amb el seu cotxe per una riera a Olvan

     

    Els Bombers han rescatat aquest dimecres a la tarda un home que havia estat arrossegat amb el seu vehicle per una riera a Olvan (Berguedà). Els testimonis explicaven que el cotxe havia estat arrossegat amb el conductor a dins. Els Bombers han enviat set dotacions terrestres i dos helicòpters a l'indret i de seguida han trobat el vehicle que havia quedat encallat en una zona d'arbres un tros avall d'on havia estat arrossegat. El cos ha assegurat el cotxe i han pogut arribar-hi amb una escala malgrat la força amb què baixava l'aigua.

  • 20:00

    L'Ajuntament defensa l'F1 al centre de Barcelona i ho veu "compatible" amb la voluntat de combatre la contaminació

     

    L'Ajuntament de Barcelona ha defensat l'exhibició de bòlids de la Fórmula 1 que està prevista al passeig de Gràcia i ha subratllat que és un esdeveniment "perfectament compatible" amb la voluntat i el "compromís clar" del consistori local de "seguir pacificant el trànsit, reduint el CO2 i combatent la contaminació acústica". L'equip de govern encapçalat per Jaume Collboni subratlla que es tracta d'un esdeveniment "puntual i extraordinari" i surt així al pas de l'opinió de la Sindicatura de Greuges de la capital catalana.

  • 19:27

    Es desconeix encara el candidat que es presentarà a la investidura del 25 de juny

     

    Encara es desconeix qui serà el candidat a la Generalitat que es presentarà a la investidura del 25 de juny que avui ha anunciat el president del Parlament, Josep Rull. La setmana vinent Rull veurà tots els grups parlamentaris i dijous com a tard anunciarà qui està en disposició d'optar a la investidura. 

  • 18:20

    L'R3, R4 i R7 de Rodalies recuperaran la normalitat aquest diumenge un cop acabats els treballs a Montcada Bifurcació

     

    El gestor ferroviari ADIF informa que aquest dissabte acabaran els treballs de reparació de l'enclavament de Montcada Bifurcació afectat pel robatori de cable el 12 de maig, el dia de les eleccions catalanes. Diumenge es recuperarà, llavors, la circulació de les línies R3, R4 i R7 de Rodalies.

  • 17:50

    Els socorristes catalans reclamen regular el sector i més seguretat a les platges

     

    Socorristes de Barcelona, Girona i Tarragona, juntament amb la plataforma sindical SOS Socorristes, s'han mobilitzat a plaça Sant Jaume per exigir a la Generalitat una normativa que reguli el sector i la seguretat a les platges catalanes. 

    Els socorristes catalans reclamen regular el sector i més seguretat a les platges | Miguel Pelayo
    rtve Els socorristes catalans reclamen regular el sector i més seguretat a les platges | Miguel Pelayo
  • 17:40

    BComú creu que ERC no podrà "condicionar el rumb" de l'actual govern de Collboni

     

    Barcelona en Comú creu que ERC no podrà "condicionar el rumb" de l'actual govern de Jaume Collboni i el PSC "més de dretes de la història" amb els seus cinc regidors republicans. Així ho indiquen fonts de la formació, que afirmen que observen "amb preocupació" el pacte entre republicans i socialistes perquè només suma 15 dels 41 regidors. Els comuns recorden que la seva aposta sempre ha estat per un tripartit que sumés "una majoria clara" i permetés "tirar el PSC de Collboni cap a l'esquerra" i condicionar polítiques i model de ciutat.

  • 17:30

    Els Mossos detenen dos homes per increpar i insultar per motius xenòfobs les persones estrangeres que viatjaven al metro de Barcelona el passat 16 d’abril.

     

    Els detinguts haurien seleccionat les víctimes per motiu d’origen o ètnia, i les haurien insultat i menyspreat dins del vagó. Un vigilant de seguretat va intervenir i també va ser agredit pels autors. Als arrestats, se'ls imputa un delicte d'odi i un altre de lesions.

  • 17:15

    Alerta dels economistes sobre el nou impost mínim del 15% sobre les multinacionals

     

    Un impost aprovat pel Consell de Ministres que pot tenir l'efecte contrari al que es busca (evitar el frau fiscal) i provocar un transvasament de recaptació cap a altres països, segons alerta el vocal del Consell General d'Economistes, Jesús Quintas. Els economistes rebaixen l'expectativa del Govern de recaptar uns 2.500 milions d'euros l'any amb aquest impost a les multinacionals que facturen més de 750 milions i situen a menys de la meitat. 

    Alerta dels economistes sobre el nou impost mínim sobre les multinacionals | Climent Sabater
    rtve Alerta dels economistes sobre el nou impost mínim sobre les multinacionals | Climent Sabater
  • 17:00

    Demanen 5 anys i mig de presó a un home acusat de maltractar i pegar reiteradament la seva exparella

     

    L'Audiència de Lleida jutjarà dijous dia 20 un home acusat de maltractar i pegar reiteradament una dona que va ser la seva parella durant catorze anys, tot i que no van conviure. Segons el ministeri fiscal, un dels episodis de violència va tenir lloc el juliol del 2021, quan arran d'una discussió, l'home va amenaçar i denigrar la dona amb expressions com "et tiraré per la finestra" o "no serveixes per a res" i després la va agafar dels cabells i la va tirar a terra. Al novembre també li va propinar un cop a l'abdomen i a la cara, fet que va fer perdre a la dona una dent incisiva.

  • 16:17

    Els ruixats i tempestes s'intensifiquen a moltes comarques aquesta tarda

     

    Ruixats i tempestes s'intensifiquen a aquesta hora a moltes comarques. Es manté activat el Pla Inuncat perquè durant la tarda s'estendran per tot el territori. Protecció Civil demana precaució, sobretot a rieres i rius.

  • 15:57

    Salut preveu que les llistes d’espera no creixin a finals d’any tot i la “frenada” d’activitat a l’estiu

     

    El conseller de Salut en funcions, Manel Balcells, preveu que les llistes d’espera no creixin a finals d’any tot i “certa frenada” de l'activitat assistencial durant l’estiu. Això serà possible, ha exposat, per l’increment que hi ha hagut en els primers mesos de l’any tant d’operacions com de visites a l’especialista i de proves diagnòstiques. Això sí, el conseller ha reconegut que no podran "millorar" com preveien les llistes d'espera en no tenir el pressupost esperat.

  • 15:30

    L'operatiu contra el gihadisme de la Guàrdia Civil es tanca amb 9 detinguts, 4 d'ells a Salt

     

    L'operatiu contra el fonamentalisme gihadista que var portar a terme la Guàrdia Civil aquest dimarts va acabar amb la detenció de nou persones, quatre de les quals a Salt. A la resta, els agents les van arrestar a altres zones de l'Estat. En concret, un a la localitat d'Antas a Almeria, dos més a Algesires i dos més a Los Realejos, a Tenerife. Segons la investigació, els detinguts es baixaven i difonien continguts d'Estat Islàmic a través de les pàgines web. 

  • 15:06

    Salut admet una reducció de l’activitat no urgent en els Hospitals a l'estiu

     

    El Departament de Salut admet una reducció de l’activitat no urgent en els Hospitals durant els mesos d’estiu i també una reducció de la disponibilitat de llits convencionals per ajustar-se a unes previsions que ja preveien les vacances del personal.

    Fonts de Salut apunten que durant l’estiu es frenarà el ritme d’activitats no urgents per ajustar-se al pressupost, a les previsions anuals marcades i a les vacances del personal sanitari.

    Asseguren que és una situació que es repeteix cada any… i que cada centre gestiona la seva planificació com vol. 

    Salut admet una reducció de l’activitat no urgent en els Hospitals a l'estiu
    rtve Salut admet una reducció de l’activitat no urgent en els Hospitals a l'estiu
     
  • 14:25

    Acció Climàtica fa aclarides en punts "estratègics" a la zona propera al foc de Colera per prevenir nous incendis

     

    El Departament Acció Climàtica està fent treballs forestals en punts "estratègics" en una zona propera al gran foc que l'estiu passat que va afectar Colera i Portbou amb l'objectiu de prevenir nous incendis. Les actuacions, amb un pressupost de més de 400.000 euros dels Next Generation, consisteixen en estassades, podes, aclarides i trituració de restes en una superfície de gairebé 100 hectàrees.

  • 14:12

    Més de 200 noms del món científic i cultural signen un manifest que demana posar "límits" al turisme

     

    A les portes d'un estiu on s'espera un rècord de visitants, diverses organitzacions han volgut remarcar que cal dir "prou" i han criticat la "turistització" de Barcelona, presentant un manifest. "Darrerament sentim cants de sirena de l'ajuntament parlant de reduir i gestionar, però eludint el necessari decreixement", ha etzibat l'activista Daniel Pardo, portaveu de l'Assemblea de Barris per un Turisme Sostenible (ABTS) de Barcelona. En la presentació també s'ha fet una crida a participar en la manifestació unitària convocada el pròxim 6 de juliol, que ja aplega el suport d'una vuitantena d'organitzacions socials i ecologistes.

  • 14:01

    L'entrada d'ERC al govern de Barcelona dependrà de les bases

     

    Acostaments a l'Ajuntament de Barcelona. Les bases d'Esquerra Republicana decidiran aquest dijous si avalen o no el preacord entre els republicans amb el PSC, per entrar al govern municipal de Jaume Collboni. 

    L'entrada d'ERC al govern de Barcelona dependrà de les bases | Maite Boada
    rtve L'entrada d'ERC al govern de Barcelona dependrà de les bases | Maite Boada
  • 13:48

    La gent gran que viu sola gaudirà de les vacances d'estiu

     

    La Fundació Amics de la Gent Gran posa en marxa la campanya 'Per un estiu en companyia' i demanen la solidaritat dels ciutadans per poder aconseguir que les persones grans que viuen soles puguin anar de vacances aquest estiu amb la fundació.

    La gent gran que viu sola gaudirà d'unes vacances en companyia | Marga Esparza
    rtve La gent gran que viu sola gaudirà d'unes vacances en companyia | Marga Esparza
  • 13:30

    Josep Rull fixa el ple d'investidura al Parlament per al 25 de juny

     

    Les negociacions per la investidura del nou president de la Generalitat entren en temps de descompte. El president del Parlament, Josep Rull, ha fixat per al dia 25 de juny el ple d'investidura del president de la Generalitat, mentre que dimarts que ve s'iniciarà la ronda de contactes amb els grups i finalitzarà el dimecres. Si no hi ha cap candidat amb voluntat de defensar la investidura començarà a córrer igualment el rellotge

  • 12:59

    Els fiscals del 'procés' insisteixen que la malversació no es pot amnistiar. 

     

    Els quatre fiscals del 'procés' han enviat un escrit al Fiscal General de l'Estat, Álvaro García Ortiz, per mostrar-li la seva oposició a l'aplicació de la llei d'amnistia pel que fa a la malversació als condemnats i fugits per  l'1-O, amb l'excepció de Marta Rovira. La secretaria general d'ERC està investigada per desobediència. Tampoc creuen que s'hagi d'aplicar a Clara Ponsatí, ja que va tornar i regular la seva situació davant la justícia. En general, consideren que veuen benefici propi i s'emmarca en una de les excepcions de la llei: el perjudici als interessos de la Unió Europea. I afegeixen que és improcedent i no s'ajusten als criteris més bàsics de la lògica jurídica. D'aquesta manera, els jutges consideres que no és aplicable als processaments de Carles Puigdemont, Toni Comín, Lluís Puig.

  • 12:49

    ERC no detalla el preacord amb Collboni i delega l’entrada en el govern a les bases

     

    Esquerra Republicana no ha volgut donar detalls del pacte per entrar al govern de Barcelona que ha de validar aquest dijous la militància i després l'executiva nacional. A banda, han assegurat que la formació respectarà la decisió de la militància i en cas que no vulguin acceptar l'acord continuaran a l'oposició.

  • 12:36

    Els socorristes es mobilitzen per exigir una normativa que reguli el sector i la seguretat a les platges

     

    Socorristes de Barcelona, Girona i Tarragona s'ha mobilitzat avui al matí a la plaça Sant Jaume de la capital catalana per exigir a la Generalitat una normativa que reguli el sector i la seguretat a les platges catalanes. La plataforma sindical SOS Socorristes demana una llei o un decret que reguli la seguretat a les platges, plantegi una temporada més llarga i marqui uns mínims que els ajuntaments hagin de respectar. 

  • 12:33

    Junts mantindrà Albert Batet com a president del grup al Parlament i Mònica Sales com a portaveu

     

    Junts per Catalunya aposta per la continuïtat en el nou grup parlamentari al Parlament. Segons han informat fonts del partit, Albert Batet repetirà com a president del grup parlamentari, un càrrec que ocupa des del 2018. Per la seva banda, la diputada Mònica Sales continuarà sent la portaveu parlamentària, com va ser-ho durant la passada legislatura. Encara queda per resoldre de qui serà el portaveu adjunt, una posició que durant l'anterior legislatura va ocupar el vicepresident i portaveu del partit, Josep Rius.

  • 12:30

    Quatre persones ferides lleus en l'incendi d'un pis del districte d'Horta-Guinardó de Barcelona

     

    Quatre persones han resultat ferides lleus en l'incendi d'un habitatge ubicat al número 47 del carrer Josep Serrano, al districte d'Horta-Guinardó de Barcelona. Els Bombers van rebre l'avís poc després de les 22:00 h i cinc dotacions del cos van desplaçar-se fins al lloc del succés. Segons han apuntat fonts municipals, el foc va registrar punts d'elevada intensitat i les flames van malmetre el forjat d'una paret de càrrega.

  • 12:26

    Els Castellers de Vilafranca creen assajos psicològics: “Calen eines perquè tothom gaudeixi malgrat la pressió”

     

    Els Castellers de Vilafranca han posat en marxa aquesta temporada un programa d’assajos psicològics. Amb una sessió grupal al mes, la colla s’ha proposat reforçar la seguretat emocional dels castellers a través d’eines que els ajudin a gestionar la pressió, els nervis, les pors i les alegries. “Hem tingut casos de gent que ha deixat la colla perquè no suportava la pressió, i això és impensable”, apunta el president dels verds, Ernest Gallart, que ressalta que “cal disposar d’eines perquè tothom faci castells gaudint”.

  • 12:24

    ERC consultarà a la militància si entra al govern de Collboni

     

    ERC preguntarà a la militància sobre entrar o no al govern de Jaume Collboni. Aquest dijous decidiran si avalen o no el preacord amb el PSC i es traslladarà després a l'executiva nacional perquè sigui qui ho ratifiqui. La formació assegura que respectarà la decisió de les bases i es mantindrà a l'oposició en cas que no acceptin el pacte. Segons el comunicat d'ERC, l'alcalde els ha fet una oferta per gestionar àrees "clau" per a la formació, relacionades amb el català, la joventut, el turisme, la promoció econòmica, els drets socials, la projecció de la ciutat, la gent gran o la qualitat urbana.

  • 12:21

    Josep Rull presideix per primera vegada la reunió de la Mesa del Parlament després de constituir-se

     

    El nou president del Parlament, Josep Rull, ha encapçalat aquest dimecres per primera vegada la reunió de la Mesa de la cambra catalana després de constituir-se dilluns en el ple que va donar inici a la 15 legislatura del Parlament. A més de Rull, formen part de l'òrgan parlamentari la portaveu d'ERC i diputada del Parlament, Raquel Sans, i el diputat socialista a la cambra, David Pérez, com a vicepresidenta primera i vicepresident segon.  La diputada de Junts Glòria Freixa n'és la secretària primera; el diputat d'ERC i exconseller de la Generalitat Juli Fernàndez, el secretari segon; la diputada del PSC Rosa Maria Ibarra, la secretària tercera, i la diputada del PSC Judit Alcalà, la secretària quarta.
     

  • 12:17

    L'Aeroport de Barcelona registra uns 5 milions de passatgers al maig, un 11,5% més
     

     

    Uns 21 milions de passatgers (+12,8%) van visitar la infraestructura de gener a maig. Del total dels vols de maig, 4,98 milions dels passatgers van correspondre a passatgers comercials (+11,6%): d'aquests, 3,7 milions van viatjar en vols internacionals (+14,4%) i 1,27 en vols nacionals (+4,1%). Es van gestionar 31.593 operacions, un 10% més respecte al mateix mes de 2023, i es van transportar 15.805 tones de mercaderia, un 17,1% més.

  • 12:09

    Les joventuts d'ERC rebutgen un Govern del PSC i es mostren en contra d'entrar a l'ajuntament de Collboni

     

     

    El Jovent Republicà aposta perquè ERC no investeixi el candidat de PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, sense un acord per un referèndum. I que tampoc entri ara al govern de Barcelona de Jaume Collboni.  Així mateix,  insisteixen que "no fa por" anar a una repetició electoral. L'organització juvenil considera que cal evitar que "l'unionisme s'apoderi" de la Generalitat. I que tampoc es pot donar "suport gratuït" a Junts, que "viu de l’independentisme màgic" i està "buit de propostes realistes".

  • 11:40

    L'exposició al fred i a la calor els primers anys de vida pot afectar el desenvolupament del cervell

     

    Els escàners cerebrals fets a més de 2.000 preadolescents suggereixen que l'exposició al fred i a la calor en els primers anys de vida pot tenir efectes duradors en la microestructura de la matèria blanca del cervell. Les fibres de la substància blanca s'encarreguen de connectar les diferents àrees del cervell i en permeten la comunicació. Liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i l’Institut d’investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i publicat a la revista ‘Nature Climate Change’, l'estudi posa de manifest la vulnerabilitat dels fetus i de la població infantil a les temperatures extremes. Els investigadors destaquen la necessitat de protegir les comunitats més vulnerables dels efectes del canvi climàtic.

  • 11:30

    El port de Tarragona ja té la seva terminal de creuers amb capacitat per tres vaixells simultanis

     

    Ubicada al moll de Balears, la terminal de creuers, que ha costat 5,5 milions d'euros, té una concessió del port de 12 anys. La directora de Tarragona Cruise Port, Alba Colet, apunta que l'objectiu és que d'aquí a dotze anys la ciutat rebi uns 250.000 creueristes, més del doble dels 115.000 que van arribar l'any passat.

    El col·lectiu Stop Creuers Tarragona recorda que els creuers són un dels mitjans més contaminants que hi ha. El Port diu que la terminal consumeix un 40% menys d'energia en comparació a edificis de la mateixa capacitat.

    El port de Tarragona ja té la seva terminal de creuers amb capacitat per tres vaixells simultanis | Judit Huerta
    rtve El port de Tarragona ja té la seva terminal de creuers amb capacitat per tres vaixells simultanis | Judit Huerta
  • 11:30

    BBVA incrementa un 10,2% la cartera de clients de pimes i autònoms a Catalunya

     

    BBVA augmenta un 10,2% interanual la base de clients de pimes i autònoms a Catalunya en els quatre primers mesos de l'any, segons ha informat aquest dimecres en un comunicat. Això suposa repuntar en més de 12.000 usuaris i el banc atribueix "continuar creixent a doble dígit" a "l'aposta per la senzillesa dels processos i l'acompanyament de qualitat". Al conjunt de l'Estat, l'entitat financera ha captat 27.002 pimes i 24.123 autònoms en aquest mateix període, cosa que suposa una pujada interanual del 10,23% i del 8,62%, respectivament.

  • 11:20

    Els Mossos desallotgen l'antiga caserna de la Guàrdia Civil de Sant Sadurní d'Anoia, ocupada des de 2022

     

    L'edifici va ser durant mesos un niu de conflictes ja que hi vivien persones amb perfils delinqüencials. Fins fa pocs dies hi vivien una trentena de persones, majoritàriament homes joves estrangers i alguna família, segons han detallat fonts municipals. Aquesta nit, però, només s'hi havien quedat a dormir onze persones, segons el recompte dels Mossos d'Esquadra. Totes elles han abandonat l'espai de forma pacífica i hi ha hagut un detingut per un requeriment judicial pendent.

  • 11:06

    La dessalinitzadora flotant del Port de Barcelona es posposa fins a l'any vinent



    La Conselleria d'Acció Climàtica de la Generalitat tramitarà la instal·lació de la dessalinitzadora flotant del Port de Barcelona pel procediment ordinari i no d'emergència, davant la sortida del sistema Ter-Llobregat de la fase d'emergència, per la qual cosa preveu obrir un concurs públic. Això posposa l'entrada en vigor de la instal·lació a 2025, quan inicialment estava prevista per a octubre de 2024. La Generalitat ha defensat que "en cap cas planteja parar el projecte" de la dessalinitzadora flotant i que la decisió respon exclusivament a criteris tècnics.

  • 11:00

    10 agents de la Policia Nacional pendents de judici, acusats per les càrregues durant l'1 d'octubre a Barcelona han demanat que se'ls apliqui la Llei d'Amnistia.

     

    La causa que portava el jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona i l'Audiència de Barcelona va ratificar la decisió de portar a judici un total de 46 agents, i segons el seu advocat Javier Aranda, estarien inclosos en aquesta mesura de gràcia, ja que NO han comès tortures o delictes contra la integritat moral. 
     

  • 10:35

    Pedro Sánchez anuncia una reforma legal per renovar el CGPJ si no hi ha acord amb el PP abans de juliol

     

     

    El president del Govern ha donat un ultimàtum al PP per acordar la renovació del Consell General del Poder Judicial el mes de juny, ja que si no ho fa, ha dit, plantejarà una proposta de desbloqueig. En declaracions a Televisió Espanyola,
    Sánchez també ha anunciat que abans que finalitzi el mes de juliol presentaran un paquet de mesures de qualitat democràtica relacionades amb la Llei de llibertat dels mitjans de comunicació, en la que es parla de transparència i finançament.

  • 10:25

    Pedro Sánchez a TVE: "Tots els camins passen i porten a Illa"

     

     

    El president espanyol, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut aquest dimecres que el primer secretari del PSC, Salvador Illa, esdevindrà president de la Generalitat. En declaracions a TVE ha assegurat que "els catalans no van votar tornar al 2017" i ha posat l'exemple de l'acord entre el PSOE i el PNB al País Basc per confiar que "finalment s'acabarà imposant la raó".

     

    Sánchez també ha criticat l'acord independentista per donar a Junts la presidència del Parlament. Un pacte que, assegura, és “contradictori” amb el discurs del portaveu d'ERC a Madrid sobre la "voluntat d'entesa amb les forces progressistes al Congrés".

  • 09:51

    Borràs denuncia que Interior li va retirar la seguretat el passat novembre

     

    La presidenta de Junts assegura que no li han deixat accedir a l’informe que justifica la decisió. Arran de l’agressió patida la setmana passa a L’Ampolla, Laura Borràs ha denunciat que, a diferència dels altres presidents de partit, no té un equip de seguretat. En una entrevista a SER Catalunya, la presidenta de Junts ha denunciat que el Departament d’Interior li va retirar l’escorta el passat novembre, “la mateixa setmana” que va signar-se l’acord per a la investidura de Pedro Sánchez.

  • 09:30

    Josep Rius diu que Puigdemont anirà a la investidura tot i poder ser detingut.

     

     

    El vicepresident i portaveu de Junts per Catalunya, diputat al Parlament i regidor a Barcelona, Josep Rius, assegura que Puigdemont anirà al debat d'investidura tot i el risc a ser detingut, a l'espera de l'aplicació de la llei d'amnistia: "El compromís de venir, sigui quina sigui la circumstància, és ferm". "La llei d'amnistia és molt clara, preveu que s'han d'aixecar les ordres de detenció", ha reivindicat.

    En una entrevista al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4,  Rius replica les paraules de Salvador Illa descartant facilitar la investidura de Puigdemont: "Ahir ho va dir en quatre idiomes. També és veritat que li he sentit dir que no hi hauria llei d'amnistia".

  • 8:30

    EL TEMPS | La previsió d'aquest dimecres 12 de juny d'El Temps de RTVE Catalunya amb el Sergi Loras.

  • 8:20

    Principi d'acord entre PSC i ERC per un govern de coalició a l'Ajuntament de Barcelona

     

     

    A l'Ajuntament de Barcelona, els comuns queden fora del pacte de govern de socialistes i republicans que podria materialitzar-se els pròxims dies. Passades les eleccions europees, PSC i Esquerra han reactivat les converses i han tancat un principi d'acord per formar un govern de coalició. Els republicans assumirien, segons aquest preacord les àrees de català, joventut, turisme drets socials o gent gran. El preacord se sotmetrà demà a la votació de les bases. La militància dels socialistes també l'haurà de ratificar. 

     
  • 8:15

    La Generalitat aplicarà d'ofici l’amnistia als ciutadans sancionats per la Llei Mordassa vinculats al 'procés'.         

     

     

    El departament d'Interior habilitarà demà dijous un formulari al seu web per demanar una resolució individual i el retorn de les multes. El Govern calcula que hi ha uns 100.000 procediments oberts que es podrien acollir a la llei d'amnistia. La portaveu de l'executiu en funcions, Patrícia Plaja, ha explicat que és una xifra provisional, i que vol que la llei es faci efectiva sense demora.

     
  • 8:10

    PSC i Junts comencen la disputa per veure qui té més suports per a la investidura.

     

     

     El nou president del Parlament ha anunciat que dilluns vinent iniciarà una ronda de consultes amb els grups per la investidura. Una ronda de contactes que començarà, explica Rull, amb tots els grups parlamentaris, de major a menor representació. En una entrevista a RAC1, el nou president de la Cambra Catalana no ha detallat a qui proposarà en primer lloc. Sí que assegura, però, que no farà coses estranyes i que esperarà a veure quin dels candidats té més suports. 

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dimecres 12 de juny de 2024.    

     


    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.