Enlaces accesibilidad

La Fórmula 1 al passeig de Gràcia, motiu de protesta entre els veïns

  • Menys d'una setmana perquè el centre de Barcelona es converteixi en un circuit de carreres de la Fórmula 1
  • Entitats veïnals es concentraran per dir prou a un "model de ciutat basat en macroesdeveniments que privatitzen l'espai públic"

Per
Entitats veïnals i socials protestaran contra l'exhibició de la Fórmula 1 al centre de Barcelona
Entitats veïnals i socials protestaran contra l'exhibició de la Fórmula 1 al centre de Barcelona

Enguany el centre de Barcelona gaudirà en viu de La Fórmula 1. La setmana prèvia al Gran Premi de Catalunya, del 21 al 23 de juny, passeig de Gràcia es converteix en un circuit de bòlids. L'exhibició pretén apropar la ciutadania als cotxes de carreres.

Una demostració que no ha estat ben rebuda pels veïns, tant per la contaminació com pels sorolls. La Sindicatura de Greuges opina que hauria de fer-se al Circuit de Catalunya, però l'Ajuntament defensa la "projecció internacional" de l'esdeveniment i el considera "compatible" amb els compromisos del consistori.

Més de 100 entitats, contra l'exhibició de Fórmula 1 a Barcelona | Miguel Pelayo

Les entitats, contra l'exhibició

Més d'un centenar d'entitats veïnals, socials i ambientals protestaran dimecres 19 de juny contra l'exhibició. Convoquen una concentració a Aragó amb Balmes, a les 17.30 hores, mitja hora abans de l'inici del xou. L'objectiu, expliquen, és escenificar el rebuig ciutadà i "dir prou" a un model de ciutat basat en macroesdeveniments que "privatitzen" l'espai públic.

Des de l'anunci de l'espectacle, reclamen que la capital catalana pateix uns índexs de contaminació atmosfèrica i acústica "elevats", a més de considerar que el milió d'euros que costa l'esdeveniment són una despesa "abusiva, innecessària i que es pot dedicar a usos amb molt més interès social". Acusen el consistori d'utilitzar diners públics per beneficiar grans lobbies del turisme: "Barcelona no es pot convertir en un parc d'atraccions".

Com afectarà la mobilitat?

L'Ajuntament de Barcelona bloquejarà part del centre barceloní durant l'esdeveniment. Des del dia d'abans de començar, el 18 de juny, a partir de les 16 hores es tallarà el passeig de Gràcia, entre plaça Catalunya i Gran Via, així com les vies transversals Ronda Sant Pere, Ronda Universitat i el carrer Casp.

Afectacions a la mobilitat per l'espectacle de Fórmula 1 a Barcelona | Anna Pujol

El mateix dia de l'exhibició, el 19 de juny, se sumaran més afectacions de mobilitat: a partir de les 11 i fins a les 23, la Gran Via, el carrer Diputació i el carrer Consell de Cent estaran tallats, entre Rambla Catalunya i Pau Claris.

Collboni defensa l'esdeveniment

L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha defensat aquest dijous el xou per la seva "projecció internacional" i subratlla que es tracta de quelcom "puntual i extraordinari".

A més a més, ha explicat que el l'espectacle és compatible amb els compromisos del consistori de "seguir pacificant el trànsit, reduint el CO₂ i combatent la contaminació acústica".