Enlaces accesibilidad

Adéu a Fermí Reixach, actor apassionat i implicat, cofundador del Teatre Lliure i d'Els Comediants

  • Fermí Reixach, actor de cinema, teatre i televisió, ha mort als 77 anys al seu poble natal, Lloret de Mar, després d'una llarga malaltia
  • Apassionat i implicat en l'escena catalana, va cofundar el Teatre Lliure i Els Comediants, i des de fa dos anys era membre d'honor de l'Acadèmia de Cinema Català

Per
Fermí Reixach ha mort als 77 anys, després d'una llarga malaltia
Fermí Reixach ha mort als 77 anys, després d'una llarga malaltia

L'actor Fermí Reixach, que ha dedicat tota la vida a la interpretació, ha mort aquest dimarts al seu poble, que tant s'estimava, i on va néixer. Tenia només 77 anys i ha patit una malaltia llarga. Als espectadors i afeccionats ens ha deixat un llegat impagable. El seu paper com a intèrpret en català i com a cofundador d'entitats tan important com el Teatre Lliure i Els Comediants en donen fe.

Actor apassionat, a 'Lletres Catalanes'

Reixach va pujar a l'escenari de ben petit, al Casal de l'Obrera de Lloret, i després de tastar el gust per l'actuació, va baixar a Barcelona per estudiar amb Albert Boadella i Josep Montanyés, i també a l'Institut del Teatre de Barcelona.

El teatre a la primera televisió en català va ser quan va ser conegut pel gran públic. El seu rostre i la seva veu eren molt reconeixibles, i no deixaven pas indiferent. De seguida es va incorporar al grup d'actors de la sèrie Lletres Catalanes, que TVE emeté entre 1975 i 1979. Hi va actuar a L'ombra de l'escorpí, de Maria Aurèlia Capmany, el 1977, a Leonci i Lena, el 1979.

El 1978, va enregistrat amb Maife Gil i altres grans del nostre teatre una obra visceral, La xorca.

Lletres Catalanes també oferia teatre per al públic infantil. Reixach va participar a la versió adaptada d'El somni d'una nit d'estiu.

Quan va començar a col·laborar amb TVE Catalunya, Reixach ja formava part, com un dels fundadors, del grup de teatre independent Els Comediants. Aquesta companyia va aparèixer el 1971 com a escola i dedicats al teatre de carrer, grupal, festiu i que interactua amb el públic, i que incorpora músics i tota mena d'artistes que aportin valor a la representació. Són els creadors de contingut del mític infantil Terra d'Escudella.

Cinc anys més tard, completament implicat en l'escena catalana, va cofundar la cooperativa del Teatre Lliure, perquè creia en el teatre com art i servei públic al servei de la ciutadania, que té dret al consum cultural. Ara ens pot semblar una declaració de principis òbvia, però no ho era pas quan el 1976 van posar fil a l'agulla el grup d'actors, guionistes, directors i tècnics que la van crear.

El mètode: cercant la perfecció

La dedicació apassionada de Fermí Reixach davant el públic o la càmera el va fer decidir prendre el bou per les banyes i marxar a Nova York per estudiar a el mètode, el sistema d'actuació Stanislavski. Consisteix a mirar de ser el més creïble possible en actuar: l'actor ha de comprendre la psicologia del personatge, i hi ha de connectar emocionalment. Va ser en una gira que va partir dels Estats Units on va consagrar-se com a actor amb la interpretació del Diari d'un boig, de Nikolai Gógol.

Podem veure, després d'aquella excel·lent experiència, la seva interpretació de l'obra El pare, de Strindberg, que TVE Catalunya va enregistrar al Teatre Lliure el 1996.

Actor versàtil

Produccions a Europa, Iberoamèrica i els Estats Units el reclamaven, Reixach podia actuar en castellà, català i anglès. Precisament, per a La 1 de TVE ha participat, entre altres, a la sèrie Olmos y Robles. Al cinema va debutar amb Jaime Camino a La campanada, el 1980. Van tornar a treballar junts a Luces y sombras, el 1988. I és clar que va participar al mític programa de Ràdio 4 Va de cine: una entrevista de l'especialista Conxita Casanovas demostra la versalitat de l'actor, que estrenava als cinemes la pel·lícula Zipi i Zape.

Molt unit al seu poble, Lloret de Mar, que el 2014 li van atorgar el guardó honorífic ‘Sa Gavina’. Des del 2022 era membre d'honor de l'Acadèmia de Cinema Català.