Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya del 13 de juny del 2024 | Ajornat per manca d'aforament el congrés d'ERC per decidir si entra al govern municipal de Barcelona

  • El Fiscal General de l'Estat avisa els fiscals d'una possible reunió sobre l'amnistia dimarts
  • La inflació encadena tres mesos consecutius d'augments i s'enfila de nou fins al 3,6%
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
La militància d'ERC a Barcelona espera a les portes de l'Orfeó Martinenc per participar al congres extraordinari
La militància d'ERC a Barcelona espera a les portes de l'Orfeó Martinenc per participar al congres extraordinari

L'actualitat d'aquest dijous passa per l'ajornament de del la crisi oberta pels fiscals sobre l'aplicació de l'amnistia. El Fiscal General de l'Estat (FGE), Álvaro Garcia Ortiz, ha demanat als fiscals de sala que es reservin dimarts vinent per a la possible celebració d'una junta per tractar l'aplicació. En clau política, el congrés de la Federació d'ERC a Barcelona ha de decidir sobre l'entrada al govern municipal. Una decisió que podria afectar les negociacions d'una investidura del president de la Generalitat.

Un altre tema destacat de la jornada és la decisió del Tribunal de Justícia de la Unió Europea d'avalar convertir els treballadors interins en indefinits, en una sentència que dona resposta a dues prejudicials relacionades amb interins de la Generalitat.

D'altra banda, l'AMB presenta la temporada de la xarxa metropolitana de refugis climàtics. A més, Unió de Pagesos explica la situació de l'actual campanya agrària i les necessitats de la pagesia.

Resum de notícies a Catalunya del 13 de juny del 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 19:58

    La comissió organitzadora d'ERC buscarà un nou emplaçament i avisarà aviat de la nova data.

     

    L'afluència de la gent ha desbordat les previsions del partit. La sala de l'Orfeó Martinenc era d'unes 270 persones, i s'ha omplert quan encara hi havia prop d'un centenar de militants al carrer esperant per poder entrar. La votació era a ma alçada, el que feia impossible poder celebrar el congrés per decidir sobre el preacord per entrar al govern municipal. La comissió organitzadora ha comunicat que buscarà un nou emplaçament que garanteixi el dret a la participació i avisara aviat de la nova data. 

  • 19:45

    Ajornat el congrés extraordinari d'ERC a Barcelona per manca d'aforament

     

    El congrés hauria d’haver començat a les 19h. La militància havia de validar o no el pacte amb el PSC per entrar al govern de la capital Catalana, però la llarga cua al carrer per accedir fa pensar que la sala ha quedat petita. Això ha obligat a ajornar-lo. Es comunicarà per carta als militants la propera convocatòria.  

  • 19:00

    Cues a l'Orfeó Martinenc per decidir si ERC entra al govern de Jaume Collboni.

     

    Un miler de militants d’ERC a Barcelona decideixen aquest vespre si dona suport al preacord assolit per la direcció de la Federació amb el grup municipal del PSC per entrar al govern de la ciutat.  Un debat i votació que no s’espera que sigui fàcil i ràpid, i que podria marcar també les negociacions al Parlament. El Congrés se celebra a L’Orfeó Martinenc.

  • 18:45

    Un mort i un ferit greu durant un tiroteig al polígon industrial de Riudellots de la Selva

     

    Els Mossos busquen els autors d'un tiroteig on ha mort un home i un altre ha quedat ferit greu al cap. Els fets han passat al polígon industrial de Riudellots de la Selva pels volts de tres quarts de dues de la tarda. Els Mossos han rebut l'avís que hi havia diversos homes barallant-se a l'exterior d'una nau que no té cap cartell que l'identifiqui.

  • 18:39

    Condemnat a 18 anys i 11 mesos de presó el fill que va matar la mare a ganivetades a Ripoll

     

    L'Audiència de Girona ha condemnat a 18 anys i 11 mesos de presó el fill que va matar la mare a ganivetades a Ripoll el matí el 31 d'octubre del 2021. La sentència recull el veredicte del jurat popular, que va declarar l'acusat, Gerard Pasamontes, culpable dels delictes d'assassinat i tinença il·lícita d'armes.

    Condemnat a 18 anys i 11 mesos de presó el matricida de Ripoll | Joan Sisquella
    rtve Condemnat a 18 anys i 11 mesos de presó el matricida de Ripoll | Joan Sisquella
  • 18:22

    8 casos més, als quals el Suprem dona cinc dies per posicionar-se sobre l'amnistia

     

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat cinc dies a les parts de vuit casos més perquè es posicionin sobre si consideren que poden ser inclosos o no dins dels supòsits de la llei d'amnistia. Els vuit casos provenen de l'Audiència de Barcelona i seran revisats el 25 de juny, tots seguits. Podrien ser agents condemnats per lesions durant les manifestacions o agents que resultessin lesionats.

  • 18:30

    Les bases d'Esquerra Republicana tenen previst decidir a partir de les 19h si avalen o no el preacord dels republicans amb el PSC per entrar al govern de Jaume Collboni a l'Ajuntament de Barcelona.

     

    Els republicans desvinculen l'acord amb el PSC a Barcelona amb les negociacions per la investidura, a l'espera de la ronda de contactes que el president del Parlament Josep Rull iniciarà la setmana vinent amb la resta de partits. 
     

  • 18:18

    Adif rectifica i assegura ara que es faran proves a l'R3, R4 i R7 diumenge per veure si poden circular amb normalitat

     

    Adif preveia normalitzar diumenge vinent la circulació de les línies R3, R4 i R7 de Rodalies, un mes després del robatori de coure en una subestació elèctrica de Montcada Bifurcació que va provocar afectacions greus a la infraestructura en aquest punt. La gestora pública de les instal·lacions ferroviàries ha rectificat ara i assegura que diumenge consistirà a fer proves per veure si funcionen amb normalitat, per posteriorment anunciar una data definitiva de posada en marxa.

  • 18:05

    El Sónar+D obre portes amb una reflexió sobre el poder de la intel·ligència artificial amb la creació digital

     

    Un confessionari amb intel·ligència artificial que exposa la seva opinió més sincera sobre les persones que hi entren, un dispositiu que recomana cançons en analitzar les característiques d'una mà o una màquina que llegeix l'aspecte físic d'una persona i proposa un llistat musical en una experiència audiovisual. El Sónar+D ha obert portes aquest dijous amb un centenar de propostes.

  • 17:34

    La víctima de la presumpta violació d'Igualada no declararà en el judici

     

    La víctima de la presumpta violació d'Igualada no haurà de declarar en el judici que comença dilluns a l'Audiència de Barcelona. La fiscalia ha renunciat a la compareixença de la jove i el tribunal ha resolt favorablement aquesta petició. En el judici es farà ús de la prova preconstituïda. La fiscalia demana una pena de 45 anys per a l'acusat de violar la víctima quan era menor l'any 2021 i intentar matar-la.

  • 17:19

    Mor un motorista en un accident a la C-15 a Vilanova i la Geltrú

     

    Un motorista ha mort en un accident a la C-15 a Vilanova i la Geltrú (Garraf), segons ha informat el Servei Català de Trànsit (SCT). El sinistre ha tingut lloc al punt quilomètric 1.80 de la via, en sentit Vilafranca del Penedès. Els Mossos d’Esquadra han rebut l’avís a les 15.13 hores. Per causes que encara s’estan investigant, un motorista hauria patit una caiguda i, a conseqüència de l’accident, ha perdut la vida. Fins al punt s’hi ha desplaçat dues patrulles de la policia, dues dotacions dels Bombers de la Generalitat i tres ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). La carretera s’ha tallat en sentit Vilafranca i el trànsit s’ha desviat pel lateral de la via.

  • 17:00

    Wayne Griffiths dimiteix com a president d’ANFAC

     

     

    El president de Seat s'ha mostrat "decebut" davant de la "inacció del govern en favor de l’electrificació". Griffiths ja ha comunicat la seva decisió a la junta directiva i l’assemblea general de l’ANFAC, i seguirà en el càrrec fins que no es nomeni un successor. Segons ha afirmat, "el compromís dels representants polítics amb el sector no està a l’altura del que mereix el país". 

  • 16:37

    L'espectacle de Fórmula 1 a Barcelona provocarà afectacions al centre de la ciutat

     

    L'exhibició de Fórmula 1 al centre de Barcelona, els dies 18 i 19 de juny provocarà afectacions al centre de la ciutat, tallant els principals eixos de circulació, on es restringirà el pas de vehicles i transport públic.

    Afectacions a la mobilitat per l'espectacle de Fórmula 1 a Barcelona | Anna Pujol
    rtve Afectacions a la mobilitat per l'espectacle de Fórmula 1 a Barcelona | Anna Pujol
  • 16:04

    Unió de Pagesos reclama un permís especial per contractar temporers sense papers

     

    Unió de Pagesos adverteix que els falta mà d'obra per la campanya de la fruita. En un any amb producció bona calen entre 25.000 i 30.000 treballadors i el pic s'assoleix a la segona quinzena de juliol, però enguany ja falta personal. Per això, demanen que es doni un permís especial pels temporers que arriben sense papers i que estrangeria doni més cites per renovar documents.

    Reclamen un permís especial per contractar temporers sense papers | Joana Sendra
    rtve Reclamen un permís especial per contractar temporers sense papers | Joana Sendra
  • 15:42

    Es dobla el nombre de refugis climàtics a l'àrea de Barcelona

     

    El nombre de refugis climàtics a l'àrea de Barcelona es dobla aquesta temporada d'estiu per oferir més de cent espais nous on refrescar-se davant les altes temperatures. 

    Es dobla el nombre de refugis climàtics a l'àrea de Barcelona | Helena Oset
    rtve Es dobla el nombre de refugis climàtics a l'àrea de Barcelona | Helena Oset
  • 14:47

    La justícia europea avala convertir en indefinits al personal interí de l'administració.

     

     

    El Tribunal de Justícia de la Unió Europea avala convertir en indefinits al personal interí per prevenir i sancionar d'aquesta manera l'abús de temporalitat, tot i que deixa en mans de la justícia espanyola l'última paraula. És el que es desprèn d'una sentència que hem conegut aquest dijous sobre tres casos de l'administració pública catalana.

     

     

    La justícia europea avala convertir en indefinits al personal interí de l'administració
    rtve La justícia europea avala convertir en indefinits al personal interí de l'administració

     

     

  • 14:39

    El TC estudiarà la setmana vinent si admet a tràmit el recurs contra el vot telemàtic de Puigdemont i Puig
     

    El Tribunal Constitucional estudiarà en el seu Ple de la setmana vinent si admet a tràmit el recurs que van presentar els diputats del PP del Parlament de Catalunya contra la decisió de la Mesa d'Edat de permetre el vot telemàtic dels diputats electes Carles Puigdemont i Lluís Puig, segons ha informat aquest dijous la cort de garanties.

  • 14:36

    L'electricitat (+14,3%), els carburants (8,5%) i els paquets turístics (17,7%) estan al darrere del repunt de preus al maig fins el 3,6%

     

    Patronal i sindicats coincideixen que el nou repunt no ens ha de preocupa. Per a Albert Ferrer, de Comissions Obreres, obeeix a un efecte estadístic. Des de la patronal PIMEC, Carles Mas, també considera el repunt conjuntural, i espera que la pròrroga de la reducció de l'IVA dels aliments ajudi a reduir aquest efecte estadístic.

  • 14:13

    Conxita Casanovas, Premi Nacional de Periodisme Cultural 2024

     

     

    El jurat ha destacat a la periodista de Ràdio 4 i RNE “pel seu incansable entusiasme i continuada atenció, des de la ràdio pública, al món del cinema, així com pel seu personalíssim estil prescriptor, el seu suport als professionals del sector i la seva capacitat de transmetre l'amor i la passió pel cinema a diverses generacions d'espectadors i oients”.  El premi, concedit pel Ministeri de Cultura, està dotat amb 30.000 euros.

  • 13:53

    Així ha quedat part del sostre d'un edifici de Sant Boi de Llobregat que s'ha ensorrat aquesta nit

     

    Els Bombers han desallotjat i precintat un edifici de Sant Boi de Llobregat on aquesta matinada ha col·lapsat part de la coberta, uns 6 metres quadrats. L'incident s'ha produït a la tercera planta i no ha provocat ferits.

  • 13:25

    La UB i la UAB se situen entre les 250 millors universitats del món al rànquing QS

     

    La Universitat de Barcelona i l'Autònoma de Barcelona s'han situat entre les 250 millors del món al rànquing anual QS i les 100 millors d'Europa. La UB ocupa la posició 165 i l'Autònoma la 175. A més, hi ha cinc universitats catalanes entre les 500 millors del món, amb la Pompeu Fabra en la posició 265, la Politècnica de Catalunya en la 371 i la Ramon Llull en la 466. En el conjunt de la classificació hi apareixen dos més: la Rovira i Virgili i la de Lleida.

  • 13:05

    Entitats veïnals protestaran contra l'exhibició de Fórmula 1 al centre de Barcelona

     

    Enguany el centre de Barcelona gaudirà en viu de La Fórmula 1. La setmana prèvia al Gran Premi de Catalunya, del 21 al 23 de juny, passeig de Gràcia es converteix en un circuit de bòlids. Una demostració que no ha estat ben rebuda pels veïns, tant per la contaminació com pels sorolls. La Sindicatura de Greuges opina que hauria de fer-se al Circuit de Catalunya, però l'Ajuntament defensa la "projecció internacional" de l'esdeveniment. Entitats veïnals, socials i ambientals protestaran dimecres 19 de juny per dir prou als macroesdeveniments que "privatitzen l'espai públic".

  • 12:40

    Els tres dies de pluges milloren notablement els pantans: Sau augmenta un 6% en un sol dia

     

    Les darreres pluges han millorat notablement les reserves de les conques internes, que actualment es troben al 33%. L'escenari es pot comprovar al pantà de Sau, que en un sol dia ha passat del 30% al 36%. Al maig d'enguany estava al 2%, una situació crítica. Pel que fa als municipis que depenen de l'embassament de Darnius-Boadella, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha descartat aixecar l'emergència per sequera, que es viu des del setembre del 2023.

  • 12:02

    El nombre de refugis climàtics a l'àrea de Barcelona es dobla

     

    La xarxa metropolitana de refugis climàtics es dobla aquesta temporada d'estiu i arriba als 186 distribuïts en 24 municipis de l'entorn de Barcelona, 11 més que l'any passat. Es tracta principalment d'equipaments públics, que en sumen un total de 115, a més d'uns 53 parcs i 18 piscines municipals. L'objectiu és donar servei a fins a 556.181 persones vulnerables que es troben a 10 minuts caminant d'aquests espais, fet que suposa el 84% de la població de la xarxa. 

  • 11:50

    S'ha mort als 77 anys l'actor Fermí Reixach, cofundador del Teatre Lliure i de Comediants.

     

     

    Nascut el 21 d'agost de 1946, fill d'una família de Lloret de Mar, va pujar als escenaris, de molt jove, de la mà de la seva germana Neus i en el Casal de l'Obrera d'aquesta població costanera.
    Posteriorment, va estudiar interpretació en el centre Estudis Nous de Teatre de Barcelona, sota la direcció d'Albert Boadella i Josep Montanyés, així com en el Institut del Teatre també de Barcelona.
    Al llarg de la seva trajectòria, va protagonitzar més d'una trentena de muntatges teatrals, va intervenir en més de vint pel·lícules, així com en nombroses sèries i produccions per a la televisió, amb diversos premis en el seu haver, a més de ser nomenat en 2022 Membre d'Honor de l'Acadèmia del Cinema Català.

  • 11:38

    Els taxistes de Barcelona es tornaran a mobilitzar el 18 de juny amb una aturada de 12 hores

     

    Els taxistes de Barcelona han convocat una vaga el pròxim dimarts 18 de juny. El sector aturarà el servei des de les sis del matí fins a les sis de la tarda i a partir de les 8:00 h preveu ocupar la Gran Via i el Passeig de Gràcia. Els conductors es queixen dels "abusos" de les asseguradores i demanen al govern espanyol que intervingui "de manera immediata". També reclamen a l'Institut Metropolità del Taxi unes tarifes "dignes" i continuen assenyalant a les VTC.

  • 11:22

    Un reclús de Mas d'Enric, a Tarragona, ataca tres funcionaris amb una barra de ferro

     

    Un pres ataca amb una barra de ferro tres funcionaris de la presó de Tarragona. L'intern és el mateix que va amenaçar els Mossos d'Esquadra amb un bat de beisbol i va atacar amb una navalla un vianant. Tot a Tarragona ciutat.

    Un reclús de Mas d'Enric ataca tres funcionaris amb una barra de ferro | Judit Huerta
    rtve Un reclús de Mas d'Enric ataca tres funcionaris amb una barra de ferro | Judit Huerta
  • 10:55

    Desallotgen un edifici a Sant Boi pel col·lapse de part de la coberta

     

    Els Bombers de la Generalitat han desallotjat i precintat un edifici de Sant Boi de Llobregat (Baix Llobregat) on aquesta matinada ha col·lapsat part de la coberta, uns sis metres quadrats. Els Bombers han rebut l'avís a les 2.16 hores. L'incident s'ha produït a la tercera planta i no ha provocat ferits. L'estructura presentava risc i, després de revisar-lo amb l'arquitecte municipal, s'ha decidit desallotjar i precintar l'edifici. Hi han participat tres dotacions de Bombers.

  • 10:49

    Investiguen un professor de l'Institut de Torredembarra per un possible assetjament sexual a una alumna

     

    Els Mossos d'Esquadra investiguen un possible cas d'assetjament sexual per part d'un professor de l'Institut de Torredembarra (Tarragonès) a una estudiant d'aquest centre educatiu. L'estudiant ha interposat una denúncia després de patir "insinuacions" per part del docent. Els Mossos han obert diligències i ho han portat als jutjats. La investigació està oberta.

  • 10:30

    Demanen l'amnistia per a dos homes de Valls que es van manifestar contra un acte de Vox

     

    2 anys de presó i una multa de 2.000 euros és la pena imposada a dos homes de Valls que van ser acusats per delicte d'atemptat contra agents de l'autoritat en una manifestació contra un acte de Vox. Alerta Solidària i L'Alt Camp No Té Por sol·liciten que s'apliqui l'amnistia. A més a més, apunten que els encausats fa un any que no reben notícies del jutjat, que hauria de comunicar la data de celebració del judici.

  • 10:21

    ERC "separa" l'acord amb el PSC a Barcelona de les negociacions per la investidura

     

    La portaveu d'ERC, Raquel Sans, ha afirmat que els republicans "separen" l'acord amb el PSC a Barcelona que avui es debat en un congrés de les negociacions per la investidura a president de la Generalitat. Ha defensat que la federació de Barcelona té "autonomia municipal i la capacitat per decidir", tot i que ha apuntat que el reglament reserva a la direcció nacional executar la decisió de la consulta.

  • 9:31

    Catalunya encadena tres mesos consecutius d'augments de preus.

     

     

     

    L'Índex de Preus de Consum (IPC) ha crescut tres dècimes al maig a Catalunya fins al 3,6%, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Es tracta de la tercera pujada consecutiva dels preus, que aquest cop s'atribueix a l'encariment de l'electricitat i els carburants.

    La taxa anual de la inflació subjacent, que no té en compte els preus més volàtils, ha pujat una dècima després de gairebé un any de baixades, fins al 3,1%. Els aliments s'han situat un 3,8% més cars que fa un any, una xifra tres dècimes més baixes que el mes passat. En termes intermensuals, durant el maig els preus han repuntat un 0,3% a Catalunya. Les variacions anuals i mensuals de l'IPC a Catalunya durant el maig han coincidit amb les de l'Estat.

     
  • 9:10

    Ignacio Garriga confia que els jutges impediran l'aplicació de l'amnistia.

     

     

    El secretari general de Vox, Ignacio Garriga, confia que els jutges impediran l'aplicació de l'amnistia i demostraran que la llei "és contrària a l'ordenament jurídic": "Que compleixin la legalitat vigent, el principi d'igualtat". En aquest sentit, confia que els jutges actuen d'acord amb el criteri professional i no políticament.

  • 10:15

    El TJUE obre la porta convertir els treballadors interins en indefinits per “sancionar” l’abús de la temporalitat sempre que no vagi en contra de la jurisprudència i la normativa espanyoles. 

     

    L'òrgan judicial europeu considera que a Espanya no hi ha mesures per evitar els abusos d'aquests contractes i que avala fer la conversió d'interí a fixa, si no contravé la norma espanyola i mai tindrà la condició de funcionari de carrera. Tot i que, si la jurisprudència consolidada del Suprem s'oposa al que marca el jutjat pertinent, quedarà inaplicada una possible, és a dir, el Suprem tindrà l'última paraula. 

  • 08:45

    Arrels Fundació acusa el Pla Endreça d'agreujar el dia a dia dels sense sostre.

     

     

    El Pla Endreça de l'Ajuntament, aprovat ara fa un any, de Barcelona basa part de la seva acció en la neteja de l’espai públic. Segons la fundació, els serveis de neteja fan desplaçar-se a les persones que viuen al carrer, el que dificulta la tasca dels serveis socials.

    Arrels acusa el Pla Endreça d'agreujar el dia a dia dels sense sostre | Marga Esparza
    rtve Arrels acusa el Pla Endreça d'agreujar el dia a dia dels sense sostre | Marga Esparza
     
  • 8:20

    Les conques internes, al 33%.

     

     

    Les darreres pluges han fet augmentar la capacitat de les conques internes un 33%, unes xifres a les quals no s'arribava des del 2022. De fet, la Generalitat es planteja que el sistema Ter-Llobregat pugui passar a la fase d'alerta. El Pantà de Sau està a quasi el 31% de la seva capacitat, recordem que al març estava a l'1%. En canvi, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort descarta aixecar l'emergència per sequera als municipis que depenen de l'embassament de Darnius-Boadella i admet que la dessaladora flotant de Barcelona entrarà en funcionament l'any que ve.
     

  • 8:10

    La militància d'ERC a Barcelona ha de validar l'entrada al govern Collboni.

     

     

    Les bases d'Esquerra a Barcelona hauran d'aprovar aquesta tarda en un congrés extraordinari si ratifiquen el preacord amb Collboni i entren al govern municipal. Una decisió que, segons ha reconegut la direcció dels republicans, pot incidir en la negociació d'investidura de Salvador Illa.  Per això, els dirigents republicans es reserven el dret a avaluar el vot de la militància barcelonina. Jordi Coronas, portaveu del Grup Municipal d'Esquerra a l'Ajuntament de Barcelona ha explicat els motius pels quals consideren que val la pena entrar a governar amb el PSC

     

     

     
  • 8:00

    Bon dia! Segueix aquí l'actualitat d'aquest dijous 13 de juny de 2024.    

      


    Consulta aquí les notícies més destacades d’ahir.