Enlaces accesibilidad

Nou repunt dels preus al maig tot i la moderació dels aliments

  • La inflació s'enfila a Catalunya tres dècimes al maig fins al 3,6%
  • Els aliments donen un primer respir i baixen al 3,8% interanual

Por
La inflació es menja la pujada de sous a Catalunya
La inflació es menja la pujada de sous a Catalunya

L'electricitat (+14,3%), els carburants (8,5%) i els paquets turístics (17,7%) estan al darrere del repunt de preus al maig, el tercer consecutiu, que porta la inflació al 3,6% en el cas de Catalunya. La millor notícia és pels aliments i les begudes no alcohòliques, que han donat un respir als consumidors i s'anoten una reducció de tres dècimes, fins al 3,8% interanual.

Patronal i sindicats coincideixen que el nou repunt no ens ha de preocupa. Per a Albert Ferrer, de Comissions Obreres, obeeix a un efecte estadístic. Des de la patronal PIMEC, Carles Mas, també considera el repunt conjuntural, i espera que la pròrroga de la reducció de l'IVA dels aliments ajudi a reduir aquest efecte estadístic.

Tercer mes consecutiu de repunt dels preus a Catalunya | Climent Sabater

Moderació dels aliments

El primer abaratiment de l'oli d'oliva en any i mig ajuda a moderar els aliments. Durant el maig el preu dels aliments ha continuat moderant-se i la variació anual del 3,8% és la més baixa des de finals del 2021. La xifra contrasta amb la de fa un any, quan el menjar estava disparat amb taxes per sobre del 10%.

Per productes, a Catalunya respecte del 2023 el que més s'ha encarit amb diferència és l'oli (+48,2%). Amb variacions menys pronunciades hi ha la carn ovina (+9,2%) i les fruites fresques (+8,8%). En canvi, ha baixat el preu de la llet (-4,2%), els llegums (-2%) i els cereals i derivats (-1,3%).

Increment dels preus turístics

A les portes de l'estiu, l'INE també ha ressaltat l'augment dels preus dels serveis vinculats al turisme. Respecte de l'abril s'han encarit els hotels i restaurants (+1%) i l'oci i la cultura (+0,7%). També el vestit i el calçat (+3,6%).

L'altre factor clau del repunt de la inflació és l'encariment dels carburants, amb la gasolina 95 rondant els 1,65 euros el litre i el dièsel a prop dels 1,49 euros per litre.