Els tres dies de pluges milloren notablement els pantans: Sau augmenta un 6% en un sol dia
- La Generalitat es planteja que el sistema Ter-Llobregat pugui passar a la fase d'alerta
- Així estaven els embassaments fa tres mesos i així estan ara
Les darreres pluges han millorat notablement les reserves de les conques internes, que actualment es troben al 33%, el doble que fa dos mesos i mig. L'escenari es pot comprovar al pantà de Sau, que en un sol dia ha passat del 30% al 37%. Al maig d'enguany estava al 2%, una situació crítica.
Pel que fa als municipis que depenen de l'embassament de Darnius-Boadella, el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort, ha descartat aixecar l'emergència per sequera, que es viu des del setembre del 2023.
El Ter-Llobregat podria passar a fase d'alerta
La Generalitat s'està plantejant que el sistema Ter-Llobregat pugui passar a la fase d'alerta perquè "està evolucionant molt millor" que les altres conques. Però demana prudència per veure "com van els pròxims dies". L'embassament més ple és el de la Baells, que es troba al 48%.
Ara mateix, de mitjana els pantans d'aquest sistema es troben al 35% de capacitat. Precisament per la millora de les reserves d'aigua, el Govern ha ajornat l'entrada en funcionament de la dessaladora flotant de Barcelona, que en principi hauria d'haver entrat en funcionament aquest estiu.
En canvi, el conseller ha lamentat la situació que hi ha la zona de Tarragona, en especial als embassaments de Riudecanyes o Margalef. "Allà tenim un forat negre, no hi ha manera que hi entri ni una gota", ha assenyalat.
El Darnius-Boadella manté l'emergència
A Girona, els 12 municipis que depenen de l'embassament de Darnius-Boadella mantindran, de moment, la fase d'emergència per sequera que viu des de setembre del 2023. I és que, tot i les pluges del darrer mes que han fet que passés de 7 hm3 a 13, Mascort diu que fins que no s'arribi als 18 o 20 hectòmetres no es podrà passar a fase d'excepcionalitat.
"Fa molts dies que no hi entra pràcticament res. A veure si aquests dies torna a ploure com està previst i l'evolució és bona", ha afirmat el conseller. Una evolució positiva que sí que s'ha viscut als 22 municipis de l'Alt Empordà que depenen de l'aqüífer del Fluvià Muga i que ha permès que el passat 28 de maig passessin a la fase d'excepcionalitat.