Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Maragall demana debatre l'entrada d'ERC al govern de Collboni: "Ara i així, no"

Per
Cafè d'idees - Maragall demana debatre l'entrada d'ERC al govern de Collboni: "Ara i així, no"

L'expresident del Grup Municipal d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Ernest Maragall, demana un debat obert sobre l'entrada o no al govern de Jaume Collboni: "Ahir anàvem a dir: 'Ara i així, no'". En aquest sentit, diu que ahir els militants volien saber de què anava l'acord amb el PSC perquè no s'acabava d'entendre, i per això demana parlar per tenir en compte la conjuntura: "Estem en un moment molt exigent, s'han de prendre decisions de país". "Hi havia molta gent amb ganes de dir així no a entrar al govern de Barcelona, i segurament mola gent amb ganes de dir sí", ha reblat.

Per bé que entén la "certa impaciència" dels republicans que van fer el pacte amb els socialistes, remarca que "han passat una sèrie de coses" i "és un escenari d'una complexitat". Recorda que el PSC els va "confiscar" el govern municipal el 2019 i el 2023, i té clar què demanaria un "preu". Espera dir-ho "al lloc adequat": "Igual que la governació d'Espanya ha tingut una contraprestació que ha estat l'amnistia, quin és l'equiparable per Barcelona? Jo ho tinc clar".

Ajornat per manca d'aforament el congrés d'ERC per decidir l'entrada al govern de Jaume Collboni

Sánchez d'interlocutor efectiu

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, el polític republicà deixa la porta oberta tant a PSC com a Junts per un acord d'investidura del president de la Generalitat. Els recorda que tenen la responsabilitat de cercar les majories: "Junts hi té molt a dir i el "president Puigdemont i el senyor Illa absolutament, amb tota evidència". Maragall argumenta que ERC ha pogut arribar a acords amb els socialistes malgrat que estaven "a bandes diferents de la taula" i ara els convida a arriscar si volen que ERC investeixi Illa. I demana que arrisqui si volen investir Illa: "Hem d'estar de rebaixes? Més aviat és al revés".

Ernest Maragall valora les paraules de la ministra María Jesús Montero d'un finançament "amb tracte especial" per Catalunya com un primer pas: "Un camí que està començant a obrir-se".

Maragall critica que el líder dels socialistes catalans, Salvador Illa, parli "des de fa 10 anys de diàleg", però "sense omplir-lo de contingut": "Finançament, llengua i democràcia. Hem de parlar de referèndum. Alguna oferta concreta per donar contingut a aquest diàleg?". En aquest sentit, considera que l'interlocutor per una possible investidura és Pedro Sánchez i situa Illa en un paper subordinat "pel silenci d'Illa en aportació efectiva al diàleg".

Ple d'investidura: "És un joc de l'enfadós"

L'exconseller de la Generalitat creu que és aviat per parlar de negociacions sobre un nou tripartit: "És anar molt lluny. No crec que les negociacions hagin arribat fins aquest punt". El també exdiputat espera que no hi hagi repetició electoral i creu que el calendari pel ple investidura entre el PSC i Junts de "primer tu" és com un joc infantil. "És un joc de l'enfadós. Tots dos diuen, fracassa i després hi aniré jo", ha etzibat.

El republicà també defensa al president en funcions Pere Aragonès i el descriu com un "actiu immens". Demana a Esquerra fer "més sociologia que ideologia" per connectar amb la diversitat del país: "Ens hem acostumat al fet que república sembla que no és més que confrontada a monarquia. I és molt més. Hem d'omplir el concepte republicà". En aquest sentit, relaciona la davallada electoral dels republicans amb el "cost" de la presidència i la participació del 12-M, assegurant que part dels independentistes "s'han quedat a casa".