Enlaces accesibilidad

El tacticisme dels partits fa pràcticament inviable el ple d'investidura del 25 de juny

  • El president del Parlament obrirà dimarts al migdia la ronda de consultes per trobar un candidat a la investidura
  • Marta Rovira (ERC) fixa per la setmana vinent les primeres reunions per negociar amb PSC i Junts

 

Per
Rull començarà dimarts vinent la ronda de contactes per la investidura.
Josep Rull començarà dimarts vinent la ronda de contactes per la investidura

La maquinària perquè la XV legislatura no acabi en repetició electoral ja està en marxa. El president del Parlament, Josep Rull, obrirà dimarts a les 12:30 amb la líder dels Comuns, Jéssica Albiach, la ronda de consultes amb els partits per proposar un candidat o candidata a la presidència de la Generalitat.

La intenció és celebrar el primer ple d'investidura la setmana del 25 de juny, però a hores d'ara la manca de suports fan molt difícil que pugui celebrar-se. Tot apuntaria que Rull es veurà obligat a publicar una "acta equivalent" o investidura fallida que serveix per a posar en marxa el rellotge.

Calendari de les reunions

Dimarts, 18 de juny

  • 12:30 h Jéssica Albiach (Comuns)
  • 13:30 h Ignacio Garriga (Vox)
  • 14:00 h Alejandro Fernández (PP)
  • 15:30 h Laia Estrada i Pilar Castillejo (CUP)
  • 16:15 h Sílvia Orriols i Ramón Abad (AC)

Dimecres, 19 de juny

  • 11:00 h Albert Batet (Junts)
  • 12:00 h Salvador Illa (PSC)
  • 13:00 h Josep M. Jové i Marta Vilalta (ERC)

El tacticisme de Junts

La lògica indicaria que després que Junts aconseguís la presidència del Parlament, seria el líder de Junts, Carles Puigdemont, el primer a sotmetre's a la investidura. Ara bé, els de Puigdemont ja han descartat aquesta opció amb l'argument que "no farem un Feijóo", és a dir un ple fallit, sense prou suports, i empenyen a què sigui Salvador Illa el que primer faci el pas. Altrament, el portaveu de Junts, Josep Rius, advertia que no tenen por a una repetició electoral.

El tacticisme de Junts irrita les files d'ERC i el PSC. La mateixa vicepresidenta primera de la mesa, Raquel Sans, reconeixia que dins el partit es comenta el veritable motiu de voler que el PSC mogui fitxa primer. Sans creu que busquen que "ERC, que és qui té la clau a la mà, es posicioni". També Salvador Illa s'ha mostrat molt contundent al Cafè d'Idees en avisar Junts que de cap manera s'abstindran per facilitar que Puigdemont sigui President.

Si com sembla, finalment no hi ha candidat pel ple del 25 de juny, el rellotge començarà a córrer igualment. Aleshores els partits s'ho podran prendre amb més calma i tindran dos mesos per negociar.

El finançament, clau en la negociació

Entre els temes que ERC posa a la taula dels socialistes a canvi dels seus suports hi ha el del "finançament singular". Una fórmula que equipararia Catalunya al concert basc, però que des de la Moncloa descarten. La mateixa vicepresidenta del govern, Maria Jesús Montero, deixava clar aquest dijous en una entrevista a RNE que la negociació del finançament passa pel règim comú, tot i que matisava que "hi ha singularitats d'algunes comunitats com Catalunya" que estan oberts a abordar.

Els republicans no en tenen prou. "Estic convençut que ningú vol una Catalunya limitada", manifestava el president de la Generalitat, Pere Aragonès, en la inauguració de la 35a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu a la Seu d'Urgell. L'altra derivada en les negociacions és l'advertència d'Ernest Maragall, en una entrevista al Cafè d'Idees, que potser l'interlocutor vàlid és Pedro Sánchez i no Salvador Illa.

Primeres negociacions d'ERC

La secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha fixat per la setmana que ve les primeres reunions dels equips negociadors d'ERC amb els de PSC i Junts per la investidura de la propera presidència de la Generalitat. Així ho ha explicat en una entrevista a Ser Catalunya aquest divendres.

Des de l'exili de Ginebra, Rovira ha afirmat que ERC no ha rebut encara propostes concretes dels partits de Salvador Illa i Carles Puigdemont per valorar un possible suport. D'altra banda, i després que Moncloa expliqués que treballa en la llei per condonar el deute de 15.000 milions de la Generalitat amb el FLA, Rovira ha replicat que no li "sona bé" la música de negociar a través dels mitjans. I ha insistit en un finançament singular acordat bilateralment.