Enlaces accesibilidad

Fruites i verdures ecològiques i de proximitat? Això diu aquest pagès català

  • Pere Miquel, pagès i propietari del negoci Cal Neguit del Mercat de la Boqueria, explica els problemes als quals s’enfronten els agricultors 
  • Per saber d’on venen realment les fruites i les verdures, has de mirar a l’etiqueta l’origen, no la procedència del producte 

Per
Noms Propis - Pere Miquel, pagès

Pere Miquel és pagès i propietari de Cal Neguit del mercat de la Boqueria. Es mostra escèptic respecte de les fruites i verdures ecològiques i és un ferm defensor del producte de proximitat. Durant l’entrevista amb la periodista Anna Cler a ‘Noms Propis’, l’agricultor de l’Hospitalet de Llobregat ha donat als consumidors alguns consells útils a l’hora d’anar a comprar. També ha parlat de com afronta la sequera.  

Producte ecològic: sí o no? 

Miquel es mostra a favor de producte ecològic, però creu que mengem els que tenen l’etiqueta que ho corrobora “perquè algú ha decidit quina és la normativa perquè allò sigui un producte ecològic”. El pagès es queixa que la Unió Europea tingui acords amb països on no se segueixen les mateixes directrius i fan servir fitosanitaris que fa anys que estan prohibits a Europa. “De què serveix tenir aquí producte ecològic si estem envaint el país de productes que venen del nord d'Àfrica i de Sud-amèrica?”, es pregunta.  

Pere Miquel

Pere Miquel, pagès i propietari de Cal Neguit a la Boqueria, a 'Noms Propis'.

Origen no és procedència 

Pere Miquel aconsella mirar bé les etiquetes per saber d’on venen les fruites i verdures que comprem i és que l’origen no és la procedència: “Amb això sabreu sempre d'on és el producte. Heu de mirar origen’, i ‘procedència’ és d'on té la raó social l'empresa”. El pagès de l’Hospitalet de Llobregat posa d’exemple els negocis agraris que s’han instal·lat al Marroc, on suporten menys costos de producció. “Perquè si la central de l'empresa, per exemple, és a Barcelona i fas mongetes al Marroc, les portes al magatzem central. Llavors, si posa procedència a l'etiqueta, et posarà Barcelona. Per això, s'ha obligat a posar origen. Llavors sí que haurà de posar Marroc”, especifica a ‘Noms Propis’. 

Producte de temporada

L’agricultor català està convençut que les fruites i verdures de temporada són millor: “Més barat, més sostenible, més ecològic”. Miquel explica que, per exemple, hortalisses d’estiu com els pebrots i les albergínies són més o menys saboroses per les hores de llum. Per això, segons apunta, quan comprem tomàquets de zones del sud al gener o al febrer- perquè tenen les temperatures per poder fer-ho-, són més insípids. “Li falta hores de llum que són essencials perquè faci la fotosíntesi i li doni els matisos diferents que té el tomàquet”, assenyala. 

Fer front a la sequera 

Davant la sequera, té “l'esperança de trobar una solució”

Pere Miquel continua apostant per les verdures de temporada malgrat que han hagut d’adaptar el camp al canvi climàtic. Ara comencen a cultivar abans algunes plantes. Pel que fa a la sequera, és partidari d’arriscar-se a plantar malgrat que sap que si hi ha manca d’aigua, el reg es restringirà a una part de la seva terra. El pagès comenta que actualment reguen cada quinze dies quan haurien de fer-ho diàriament. Tenen una bassa amb la qual recullen l’aigua de la pluja. Tanmateix, segons apunta, en ple estiu amb les tomaqueres dura plena una setmana. Davant la sequera, té “l'esperança de trobar una solució”, per això, demana que els governs actuïn.