Enlaces accesibilidad

El Sónar 2024 atrau a 154.000 assistents i celebra tres dècades de música electrònica a Barcelona

  • El festival reuneix 54.000 persones de Dia, 66.000 a la Nit i 34.000 a la programació OFFSónar
  • La pròxima edició se celebrarà els dies 12, 13 i 14 de juny als actuals recintes de Fira Montjuïc (Dia) i Fira Gran Via (Nit)

Per
El techno i el house han estat els gèneres estrella de la 31a edició
El techno i el house han estat els gèneres estrella de la 31a edició ACN

El festival Sónar torna a convertir-se, un any més, en el líder en música electrònica, amb 154.000 assistents de 90 països diferents. Els artistes Kittin i Paul Kalkbrenner són els encarregats de tancar l'edició de celebració de tres dècades del festival, que també ha acollit llegendes com Laurent Granier, Air o Folamour.

El Sónar congrega més de 150.000 persones

Estabilitat en les xifres d'espectadors

El Sónar Dia ha reunit 54.000 persones, i el de Nit, 66.000, que sumen 120.000 espectadors, els mateixos que l'any passat. A diferència del que passava fins ara, el festival ha comptabilitzat també els 34.000 espectadors que ha congregat l'OFFSónar (una programació fora dels dos recintes del festival) en el total de l'esdeveniment. El 70% dels assistents han estat públic nacional i el 30% provenien de l'estranger. La forquilla d'edat més habitual del Sónar va dels 24 als 36 anys.

Els co-directors del festival han explicat que la xifra d'espectadors (la del festival estrictament) és molt similar a la del 2023, "amb la diferència que hi ha hagut un petit increment de públic de dia, i una petita baixada del públic de nit". "És un model estabilitzat, i amb el que estem còmodes, tant els artistes, com l'organització, com el públic", ha conclòs Ricard Robles, un dels directors.

Un model, però, que canviarà d'aquí a dues edicions, la de l'any 2026, perquè el Sónar de Dia i el Sónar de Nit s'uniran en una única seu.

Les estrelles de l'edició

Amb més de 250 activitats programades en tres dies, aquest Sónar 2024 ha acollit referents locals i internacionals d'art, ciència, tecnologia, i per descomptat, música. Alguns dels artistes de renom que ha acollit el festival de música electrònica han estat Paul Kalkbrenner, Charlotte de Witte, Sevdaliza, Jessie Ware, Laurent Garnier, Vince Staples, Folamour, Richie Hawtin, Kerri Chandler, Floating Points i Yerai Cortés.

Més enllà dels noms consolidats, també han capitanejat les festes referents contemporanis com Kaytranada, Ben Böhmer i Adriatique i han donat espai a talents emergents variats com per exemple Judeline, ABHIR i la colombiana Ela Minus.

Els estils més escoltats i ballats en l'edició 2024 han estat el techno i house, però també han guanyat protagonisme l'afrorave, ball-funk, gabber, hypepop i traggaeton.

El duo 'Air', els protagonistes de divendres del Sónar

'Sónar+D' amb més de 310 artistes

Tanmateix, s'ha consolidat l'espai de desenvolupament tecnològic aplicat a l'art i la ciència 'Sonar+D', que es va posar en marxa per primera vegada a 2023 i que ha comptat amb més de 310 artistes i la participació d'estudis d'innovació digital, universitats i centres d'investigació, com el Barcelona Supercomputing Center.

El protagonista d'aquest apartat ha estat la intel·ligència artificial. En diverses conferències s'ha tractat el tema dels perills i dubtes que genera la IA en el món de la música i l'art, i com aquesta tecnologia està alterant la pròpia naturalesa d'aquests camps.

Sónar 2025 al Palau de la Música

La pròxima edició del festival ja té dates. Se celebrarà els dies 12, 13 i 14 de juny als actuals recintes de Fira Montjuïc (Dia) i Fira Gran Via (Nit). L'any vinent es recuperarà el concert inaugural del certamen, que serà al Palau de la Música Catalana el mateix 12 de juny, i en el qual s'interpretaran obres de Steve Reich i la compositora catalana resident al Palau Raquel García-Tomás.