Enlaces accesibilidad

Com aprofitar i donar una altra oportunitat a les verdures lletges?

Per
Va de Verd - Verdures lletges

A Espanya, gairebé la meitat dels aliments que es desaprofiten són fruites i verdures. Rafa Monge, impulsor del projecte ‘Cultivo Desterrado’, és un agricultor de Sanlúcar de Barrameda (Cadis) que reivindica la distribució comercial de verdures lletges que ningú vol.

Segons l’Organització de les Nacions Unides per l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), fins a un 60% de la verdura que es cultiva al camp no arriba a comercialitzar-se perquè no s’ajusta als cànons de consum. “Els consumidors estan prenent consciència sobre el malbaratament que això implica i s’està començant a incrementar la demanda”, explica Monge a ‘Va de Verd’

Propietats i qualitats 

“Les verdures lletges, igual que les seves congèneres, són aliments que compten amb les mateixes propietats i qualitats nutricionals”, argumenta Monge amb relació al fet que el problema del seu malbaratament és culpa de la nostra mirada. “Els exemplars amb deformacions no són reconeguts com a aliments, perquè no compleixen amb els estàndards de forma, color o mida”, puntualitza l’impulsor del ‘Cultivo Desterrado’. 

Verdures lletges

Imatge d'una verdura lletja.

Per il·lustrar la dimensió del desaprofitament, l’agricultor comenta que verdures com les bledes o els enciams són descartades automàticament per tenir alguns forats a les fulles. Si no ha estat culpa d’una plaga, són productes perfectament consumibles. 

Resulta insostenible, doncs, la comercialització de fruites i verdures estigui condicionada per criteris d’aparença estètica. “A escala mediambiental generem escombraries i, econòmicament, l'agricultor n'ha d'assumir directament el cost”, comenta.

Projecte artístic 

Rafa Monge també ha impulsat projecte ‘Arte-Sostenibilidad-Gastronomía’, realitzat en col·laboració amb el fotògraf Agustín Gómez i el xef Luiti Calle. És una iniciativa artística que ha volgut valorar i humanitzar el caràcter únic i irrepetible de les verdures lletges

Projecte artístic

Imatge del projecte artístic.

Monge assenyala a ‘Va de Verd’ que la iniciativa ha tingut una molt bona acollida sobretot a les xarxes socials, i que els consumidors han començat a conscienciar-se més sobre aquesta problemàtica. Segons la seva opinió, és un pas important “perquè és despropòsit que es continuïn desclassificant productes, quan hi ha països on l’alimentació bàsica suposa un greu problema nutricional”.