Enlaces accesibilidad

Quines plantes són aptes per aquaris? Aquestes són les quatre millors

Per

Va de Verd - Plantes aquàtiques

Posar espècies vegetals dins una peixera no pot ser només una qüestió d’estètica, sinó que també ha de millorar la qualitat de l’aigua i el benestar dels peixos que hi viuen. Aquestes consumeixen el CO₂ que hi ha i el transformen en oxigen beneficiós pel seu ecosistema. També mantenen l’aigua neta, eviten la proliferació d’algues i serveixen de refugi pels peixos i les seves cries, quan aquestes es veuen amenaçades. Raquel Duran, propietària d’una botiga especialitzada en aquariofília, mostra a ‘Va de Verd’ quines són les plantes més adequades per col·locar en un aquari. 

1.    Anubias

Originària d’Àfrica, l'anubias és una planta aquàtica molt valorada per l’elegància de les seves fulles verdes, fosques i brillants. Un dels seus avantatges és la fàcil adaptació a diferents condicions de llum, la qual cosa la converteix en una opció ideal tant per a principiants com per a experts. No necessita molt de CO₂ i, per tant, el seu manteniment és mínim. Aquesta espècie sol arrelar-se en els troncs o les roques i, es manté sense un substrat especial. Són bastant fortes i sobreviuen en aquaris nous.

Anubias

Imatge d'una anubias.

2.    Falguera de Java (Microsorum pteropus)

La falguera de Java, també coneguda com a Microsorum pteropus, és una espècia molt popular en aquariofília. Aquesta planta procedent del sud-est asiàtic és apreciada per la seva longitud. Normalment, sol créixer fins als 30 centímetres, però no sempre és així. El millor és tenir un aquari amb espai suficient per si es desenvolupa més del compte. A més, com l’anubias, tampoc necessita substrat perquè s’arrela en els troncs.

Falguera de Java (Microsorum pteropus)

Imatge d'una falguera de Java (Microsorum pteropus).

3.    Lilaeopsis brasiliensis

Per aquells que busquin una altra opció fàcil de cuidar, la lilaeopsis brasiliensis és perfecte. És semblant a la gespa i creix com a molt uns dos centímetres. Els peixos alevins la fan servir per amagar-se i alguns hi ponen els seus ous.

Lilaeopsis brasiliensis

Imatge d'una lilaeopsis brasiliensis.

4.    Molsa

Una altra opció entre els aficionats d’aquaris és la molsa. Aquesta creix en horitzontal i és entapissant, és a dir, serveix per cobrir la base de l'espai i els racons més foscos i avorrits. A més de funció decorativa, com l'anterior espècia, també són un excel·lent amagatall per la reproducció dels peixos més petits.

Molsa

Imatge de molsa en un aquari.

Consells per mantenir-les

Per escollir una planta és important tenir en compte la mida de l’aquari, la llum i la rapidesa del seu creixement. Per tenir una bona il·luminació, al final són com les terrestres, que necessiten la llum del sol. Això es pot proporcionar a través del LED d’alguns aquaris, que s’ajusten per similar diferents moments del dia. A més, també és important comptar amb un substrat bo per les plantes i amb un fertilitzant amb nutrients que puguin absorbir amb facilitat.