Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Santi Rodríguez: "Illa farà el que li interessi a Sánchez"

Per
Cafè d'idees - Santi Rodríguez: "Illa farà el que li interessi a Sánchez"

El secretari general del PP de Catalunya, Santi Rodríguez, veu "pràcticament impossible" que el candidat socialista Salvador Illa aconsegueixi els seus suports per ser investit president de la Generalitat de Catalunya: "No és de fiar. No hi ha cap altra força que tingui opcions", ha dit. "Salvador Illa farà el que li interessi a Pedro Sánchez per intentar mantenir-se unes setmanes més a la Moncloa", ha insistit.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, explica que no estan negociant amb el PSC perquè "no és d'interès" dels socialistes tenir en compte al PP per "tenir content a Pedro Sánchez" i evitar-li ensurts. Els assenyala com a màxims responsables de la configuració de la Mesa del Parlament, en ser el partit més votat a les eleccions: "A darrera hora van preferir mantenir-se al marge. Podrien haver fet diferents operacions", ha reivindicat sobre un pacte amb els populars perquè fos més "representativa". D'aquesta manera, Rodríguez creu que ara la repetició electoral està més propera que abans de la constitució del Parlament.

Rodríguez veu impossible arribar a acords amb Junts: "Està en unes exigències que no podem atendre. Que no ens busquin, ens trobaran amb la Constitució", ha dit sobre les seves condicions. Un posicionament contrari del que va pronunciar el líder nacional del PP Alberto Núñez Feijóo en una entrevista aquest diumenge en la qual admetia que obria la porta a pactar amb Junts, tot i descartar una moció de censura.

Creu que Carles Puigdemont no tornarà a Catalunya pel debat d'investidura, com ha assegurat l'expresident català. "Porta molts anys enganyant a la majoria dels catalans", ha criticat. Rodríguez també lamenta que aquest pugui cobrar del Parlament sense prendre possessió presencialment: "La situació de confrontació és la que busca. Per ells, és una arma electoral". D'altra banda, sosté que es compleix les dues premisses que va imposar el PP per investir Jaume Collboni a Barcelona, per bé que no els agrada el pacte amb ERC.

Finançament suficient "sense privilegis"

Rodríguez defensa la millora del finançament autonòmic per Catalunya, però "sense privilegis" respecte de les altres comunitats. "Tremolo quan em parlen de singular. Què significa?", ha dit sobre la condició d'ERC per investir Illa. El secretari general del PP català reivindica un finançament suficient, incloent-hi totes les competències, però sense diferències amb les altres comunitats: "És cert que Catalunya necessita un finançament específic? És cert i ho ha de tenir. Finançament just pels serveis públics catalans i pel conjunt dels espanyols".

No "entregaran" el control del CGPJ a Sánchez

Sobre la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), insisteix que el PP demana desvincular els nomenaments de la vida política. Rodríguez demana negociar-ne la renovació si es garanteix la seva independència: "No és no vulguem perdre el control, que no el tenim. El que no volem és entregar-li a Sánchez".

Considera així que la independència judicial es va acabar quan el PSOE va nomenar un exministre com a jutge del Tribunal Constitucional i l'acusa de voler nomenar els jutges del Suprem: "No entregarem la possibilitat que Pedro Sánchez nomeni el jutges del Suprem, que segurament hauran de jutjar la seva senyora o el seu germà".

Finalment, Rodríguez es mostra més preocupat pel que passa a l'esquerra del PSOE que a la dreta del PP: "Sánchez només parla de l'extrema dreta, però no veu l'extrema esquerra que està dintre del seu govern", ha etzibat.