Enlaces accesibilidad

La industrialització de Girona: el llegat del carrer Grober i les famílies italianes

  • El Carrer Grober de Girona és un testimoni viu de l'evolució urbana i industrial de la ciutat, canviant de convents i horts a fàbriques i xemeneies gràcies a la revolució industrial
  • La fàbrica Grober va atraure una gran quantitat de mà d'obra, incloent-hi molts immigrants italians

Per
La industrialització de Girona: el llegat del carrer Grober i les famílies italianes
Imatge de la fàbrica Grober abandonada

L'any 1888, Cristòfol Grober, un jove empresari italià de 22 anys, va assistir a l'Exposició Universal de Barcelona amb l'objectiu de trobar un lloc on establir la primera fàbrica d'Espanya dedicada a la fabricació de cordons. En sentir parlar de les oportunitats que oferia Girona, no va dubtar a començar a treballar en el seu projecte. Nerea Sanfe, presentadora del programa 'De Carrer', descobreix la història que hi ha darrere del carrer Grober.

La història del Carrer Grober de Girona

El carrer Grober de Girona és un testimoni viu de l'evolució urbana i industrial de la ciutat. Situat en la confluència del carrer Nou i la plaça de la Constitució, és un dels punts més emblemàtics. Originàriament conegut com a carrer Progrés, va adoptar el seu nom actual l'any 1945 en honor a Cristòfol Grober.

De Convents i Horts a Fàbriques i Xemeneies

Abans de la industrialització, la zona del carrer Progrés estava dominada per convents i horts. Tot es va modificar amb l'arribada de la revolució industrial, que va transformar Girona en un epicentre de l'activitat tèxtil. La fàbrica Grober, avui en dia abandonada, va ser un dels motors d'aquest canvi. Fundada gràcies a la visió de Cristòfol Grober, la fàbrica va atraure una gran quantitat de mà d'obra, incloent-hi molts immigrants italians. La majoria que es van establir a Girona eren persones emprenedores, amb un bon nivell d'educació, que buscaven estabilitat i volien allunyar-se del conflicte que afectava el seu país. Més que buscar feina, venien amb la intenció de crear oportunitats.

Dels italians que van arribar a Girona entre els segles XIX i XX, els de Grober, sens dubte, van deixar una empremta molt marcada a la ciutat, però n'hi va haver molts més. La colònia italiana a Girona va destacar sempre per tenir una majoria significativa d'homes en comparació amb dones. Aquest desequilibri podria explicar, en part, la baixa incidència de matrimonis entre els italians i la seva ràpida integració amb la població local.

De Carrer - La industrialització de Girona amb la fàbrica Grober

Imatge de la fàbrica Grober abans de la reconstrucció

L'herència de Cristòfol Grober

La història del carrer no es pot explicar sense Cristòfol Grober, qui va veure en Girona un lloc idoni per establir la seva fàbrica. L'any 1888, durant l'Exposició Universal de Barcelona, Grober va rebre informació sobre les possibilitats que oferien les terres gironines i no va dubtar a establir-se aquí. La seva visió i determinació van deixar una empremta que encara és visible en els carrers de la ciutat.

Avui dia, el carrer Grober és molt més que un simple carrer: és un recordatori del passat industrial de Girona i un exemple de com la ciutat ha sabut evolucionar sense oblidar les seves arrels.