Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Josep Rull: "No puc forçar ningú a presentar candidatura"

Per
Cafè d'idees - Josep Rull: "No puc forçar ningú a presentar candidatura"

El president del Parlament de Catalunya, Josep Rull, confirma que respectarà la decisió del líder del PSC, Salvador Illa, i del de Junts, Carles Puigdemont, si no volen presentar-se a la sessió d'investidura dimarts que ve. "No puc forçar ningú a presentar candidatura", ha dit, tot admetent que fer un acte equivalent és una opció perquè hi ha un precedent. Tot i això, s'ha mostrat "extraordinàriament respectuós i prudent" amb la ronda de consultes que comença aquest dimarts amb els líders dels partits, perquè "poden sortir alguns conceptes que ara poden passar inadvertits". "He d'escoltar també als altres partits", ha dit sobre les demandes de més temps que ha fet Illa.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, ha detallat que compareixerà dimecres a la tarda, entre les 16  i les 17 hores per explicar la seva "proposta final" després d'escoltar els dirigents dels partits amb representació al Parlament. En cas que no hi hagi cap candidat disposat a anar al debat d'investidura, ha detallat que un acte equivalent seria un mecanisme per activar el compte enrere de dos mesos. "El compte enrere comença la setmana que ve", ha dit, recordant que hi ha "marge".

Amb relació a la tornada que havia anunciat Carles Puigdemont en cas que hi hagués un debat d'investidura, Rull concreta que el ple de dimarts que ve no serà d'aquestes característiques. "Ell ha parlat del debat d'investidura. No em correspon interpretar les paraules del president Puigdemont. En cas que es produís aquest acte equivalent, això no és un debat d'investidura", ha sostingut.

El termini per investir president de la Generalitat s'exhauriria el 25 d'agost i, si no hi ha cap acord, es convocarien automàticament eleccions. En qualsevol cas, recorda que la Mesa del Parlament s'ha constituït amb "l'única majoria operativa". I reivindica que és legítima i prou representativa: "Haver deixat fora un grup no li lleva representativitat". Rull també deixa en mans dels partits la relació amb l'extrema dreta del Parlament i un hipotètic cordó sanitari.

Rull: "No tinc vocació de màrtir"

Rull defensa una modificació del reglament del Parlament per buscar cobertura jurídica als vots dels diputats que no són a Catalunya com Puigdemont, Lluís Puig i Ruben Wagensberg: "Ho prioritzaré amb totes les conseqüències". I ha explicat que ja ha demanat "criteri" a la secretaria general del Parlament amb la voluntat de tirar-ho endavant. S'ha mostrat obert a assumir un nou procediment penal si accepta els seus vots al Parlament: "No tinc vocació de màrtir, però vull ser molt coherent amb els meus ideals", ha dit. Abans del ple de constitució, el Tribunal Constitucional va dir que els vots no es podien admetre.

La segona autoritat de Catalunya ha detallat que en els pròxims dies es traslladarà fora de Catalunya per reunir-se presencialment amb aquests diputats. Dijous anirà a Brussel·les a veure el diputat de Junts Carles Puigdemont, divendres viatjarà fins a Ginebra per trobar-se amb el diputat d'ERC Ruben Wagensberg i diumenge serà a Prats de Molló per visitar el diputat de Junts Lluís Puig.

Treure Catalunya del "café para todos"

Rull demana al president del govern central, Pedro Sánchez, que no ignori que "depèn" de Junts a Madrid: "Un tema tan fonamental necessita consensos sòlids" i no s'ha d'emmarcar en una negociació que pot ser de "recorregut curt", ha dit en referència a la presidència de la Generalitat. Cal recordar que ERC ha posat com a condició d'una eventual investidura d'Illa un sistema de finançament singular per a Catalunya.

"Sánchez no depèn d'un partit sinó de més d'un i no és un element menor. En el moment que s'agafa un únic interlocutor i, en el marc d'aquesta investidura, grinyola. Com a mínim és maldestra", ha argumentat. D'altra banda, creu que Puigdemont no amenaça la legislatura sinó que "fa valdre l'aritmètica parlamentària". "Per poder fer determinades coses cal que hi hagi determinats acords. Entenc els advertiments de Puigdemont", ha dit. I remarca l'acord de Junts per la investidura de Pedro Sánchez que es va signar a Brussel·les: "És un pacte molt potent".

En qualsevol cas, el president del Parlament demana un sistema de finançament que s'assembli al concert econòmic basc: "Treure Catalunya del 'cafè para todos' i buscar una relació bilateral. Tenir la caixa i la clau de la caixa", ha sostingut. Josep Rull admet que la decisió "malauradament" no depèn del Parlament de Catalunya sinó a les Corts Generals.

Finalment, i en un altre sentit, creu que no és acceptable que el president de Vox al Parlament en la passada legislatura, Ignacio Garriga, hagi carregat despeses personals al seu grup parlamentari. Tot i això, vol ser "respectuós amb el procediment intern" abans de decidir si aquesta actitud ha de tenir conseqüències. En aquest sentit, ha explicat que es parlarà d'aquesta qüestió en el marc de la Mesa.