És normal veure taurons a la platja?
- Dos taurons s'han deixat veure per les platges de les Illes Canàries i ha donat peu a l'alarmisme entre els canaris
- Els especialistes Evelyn Segura i Karlos Simon expliquen el comportament d'aquests taurons a 'L'altaveu'
Dos taurons han sembrat el pànic aquest cap de setmana a Gran Canària. Un d'ells, de 2 metres de longitud, va arribar a la costa nedant a tota velocitat i va obligar els banyistes a sortir corrent de l'aigua. Les platges de Melenara, Salinetas i San Agustín s'han hagut de tancar al bany en conseqüència. Ens hem d'espantar? La biòloga Evelyn Segura i l'expert en taurons Karlos Simón dissipen els dubtes a 'L'altaveu'.
És habitual trobar taurons a la costa?
Els taurons martell, que són els que s'han trobat a les Illes Canàries, normalment estan més lluny de la costa. Per tant, no és freqüent que s'hi apropin tant, segons Segura. Aquests animals prefereixen les aigües profundes i quan apareixen per les platges és perquè busquen aliment o perquè s'han desorientat. Simón afegeix que tampoc és habitual trobar-los caçant animals en aquestes zones. Per aquest motiu, veure'ls de prop hauria de ser motiu de celebració: "Sentiu-vos afortunats si algun dia veieu un tauró", afirma la biòloga. Igualment, s'ha de sortir de l'aigua per precaució perquè si es topen amb alguna persona aquesta podria prendre mal en alguna possible interacció.
Els taurons van per nosaltres?
“El que fan és acorralar les seves preses cap a on hi ha poca fondària“
Segura afirma que segurament moltes persones s'han banyat amb taurons al voltant sense adonar-se'n, i assegura que és bo. La biòloga creu que el risc que passés alguna desgràcia amb el martell, del tipus que han aparegut a les platges canàries, és nul. De fet, no estaven buscant a algú que estigués desprevingut, el més probable és que aquests animals estiguessin caçant d'altres: "El que fan normalment, com a bons estrategs que són, és acorralar les seves preses cap a on hi ha poca fondària per atrapar-les més fàcilment", diu l'experta.
La influència del cinema
“Spielberg va fer 'Tauró' i ningú volia banyar-se a la piscina per si apareixia alguna aleta“
Karlos Simón assegura que la por als taurons té a veure amb la indústria cinematogràfica, que els ha convertit en una espècie d'animals malvats que ataquen éssers humans per plaer. "No paren de fer pel·lícules d'aquest tipus. Fa 45 anys, Spielberg va fer 'Tauró' i tothom estava aterrit, ningú volia banyar-se a la piscina per si apareixia alguna aleta", apunta l'especialista.
Segura assenyala que la mentalitat que els animals van per nosaltres i que volen fer mal és errònia. El seu objectiu no és atacar éssers humans: "El que passa és que si a les interaccions no tenim coneixements i no anem amb cura, poden acabar amb algun accident", afegeix.
Compte amb els taurons tigre
Els taurons martell, que són els que han aparegut a les Illes Canàries, saben perfectament què volen menjar, segons afirma Simón. En canvi, els taurons tigre són diferents i tenen un tipus de comportament distint. Aquests sí que cacen de tot i s'alimenten de qualsevol cosa: "Si té un ésser humà a la superfície, s'aproparà per veure què és, i si no ho sap, ho tastarà", adverteix l'expert en taurons.