Enlaces accesibilidad

El centre de Barcelona es transforma en un circuit de Fórmula 1

Per
Els monoplaces roden de sis a vuit, en una exhibició que desperta la curiositat d'aficionats i vianants.
Els monoplaces roden de sis a vuit, en una exhibició que desperta la curiositat d'aficionats i vianants.

Barcelona ha escalfat motors. El xou de bòlids de la Fórmula 1 ha congregat al voltant de 38.000 persones que no s'han volgut perdre els monoplaces circulant a 100 m/h i fent derrapades a passeig de Gràcia.

L'afició ha pogut gaudir en directe de Carlos Sainz de Ferrari o el català Pepe Martí.

'Road show' al centre

Aquest dimecres la zona ha deixat de ser un atractiu turístic quant a botigues i arquitectura modernista per convertir-se en un circuit de carreres.

L'exhibició és una prèvia al Gran Premi d'Espanya, que se celebra al Circuit de Catalunya entre el 21 i el 23 de juny i que pretén apropar els monoplaces a la ciutadania barcelonina.

Un espectacle que ha aixecat queixes entre els veïns, que s'han manifestat abans de l'espectacle; alhora que ha despertat emoció entre els aficionats dels bòlids.

Els veïns es mobilitzen

Més de 180 entitats veïnals, socials i ambientals protesten contra l'exhibició, pel soroll, fum i la inversió que fa el consistori. De fet, han convocat una concentració a Aragó amb Balmes, a les 17.30 hores, mitja hora abans de l'inici del xou a la que han assistit prop de 400 de persones.

L'objectiu de la manifestació, expliquen, és escenificar el rebuig ciutadà i "dir prou" a un model de ciutat basat en macroesdeveniments que "privatitzen" l'espai públic.

Jordi Elgström, portaveu de la plataforma Eixample Respira, veu incoherent l'espectacle de Fórmula 1, per la contaminació ambiental i sonora que suposa i critica el contrast amb "el sistema de mobilitat que volen potenciar des de l'Ajuntament".

A més a més, demana "recuperar la ciutat" i denuncia que Barcelona s'ha convertit en un "parc d'atraccions".

D'altra banda, el president de l'Associació de Veïns i Veïnes de la Dreta de l'Eixample, Jaume Artigues, reivindica un altre model de turisme: "Està afectant la ciutat en tots els nivells, tant en l'àmbit comercial com en habitatges".

Passeig de Gràcia, tallat al trànsit

El centre de Barcelona ha quedat tallat al trànsit a les onze del matí. També als vianants, a partir de les 15 hores.

Passeig de Gràcia, tallat al trànsit pel xou de Fórmula 1 | Maite Boada

Una doble filera de seguretat, amb blocs de formigó i tanques metàl·liques, delimita l'espai des d'on els aficionats poden veure passar els cotxes i impedeix que vianants i ciclistes travessin el passeig de Gràcia, entre Aragó i plaça Catalunya.

Aquests són els carrers afectats per l'espectacle de Fórmula 1.

Aquests són els carrers afectats per l'espectacle de Fórmula 1.

Per tant, veïns i persones que van a la feina han de vorejar el passeig i anar a buscar l'encreuament a la Ronda Sant Pere o pujar fins al carrer d'Aragó. Quan acabi la cursa, a les 20 hores, començaran a retirar-se, gradualment, les restriccions de pas.

Barcelona recomana evitar el centre per les afectacions per la Fórmula 1 | Maite Boada

La mobilitat també es veu afectada a la Gran Via i als carrers Diputació i Consell de Cent fins a les 23 hores.

Espai per a fans

Des del cap de setmana s'han fet cues a Plaça Catalunya per a visitar l'exposició sobre la Fórmula 1. De fet, 65.000 persones han reservat entrada, tot i que l'organització espera que s'apropin al voltant de 100.000.

Barcelona vibra amb la Fórmula 1

Un espai per a fans on els monoplaces són la principal atracció, però on també hi ha lloc per a simuladors d'última generació, el clàssic Escalèxtric o experiències de realitat augmentada com, per exemple, demostracions de com es canvien les rodes.

També el 'village' compta amb parades de gastronomia, música en viu i botigues on comprar marxandatge.