Enlaces accesibilidad

Les 5 claus per entendre el matrimoni i el divorci

  • La coach experta en divorcis Mon Tur explica a 'L'altaveu' algunes de les claus sobre el matrimoni i la separació
  • El periodista Xavier Pérez Esquerdo ofereix algunes tècniques que ell fa servir per mantenir viva la flama de l'amor

Per
L'altaveu - Catalunya, la segona comunitat amb més divorcis de l'Estat

Catalunya és la segona comunitat autònoma amb més divorcis, només superat per Andalusia. A terres catalanes es produeixen dues separacions cada hora. La criança dels fills, el desenamorament, infidelitats, problemes econòmics, violència de gènere, addicions o canvis en l'orientació sexual són algunes de les causes més freqüents. A 'L'altaveu', els tertulians debaten sobre el matrimoni i el divorci amb la participació de la coach experta en divorcis, Mon Tur.

1. Mantenir viu el matrimoni

El periodista Xavier Pérez Esquerdo porta 21 anys casat amb la seva parella. Afirma que una de les claus del seu matrimoni és que destinen 20 minuts al mes a conversar sobre un tema en concret sense retrets. La comunicació ha de tractar afers comuns, com per exemple "els sogres".

Mon Tur veu amb bons ulls aquest mètode, però pensa que només parlar és insuficient i a la tècnica del periodista hi afegiria el sexe. Segons l'especialista, compartir passions i diversions és una mostra essencial d'estar compromès amb el vincle i donar-li el valor que mereix.

Una altra tècnica que fa servir el periodista, en aquest cas per mantenir viva la flama de les primeres etapes de l'enamorament, és portar a la seva dona a un lloc que a ell li agrada i viceversa. Pérez Esquerdo assegura que aquestes sortides els ha ajudat a conèixer-se una mica millor.

2. Separa't si ho necessites, salva la relació si és sana

El primer que aconsella la mediadora familiar és divorciar-se si realment és el que necessita la relació, perquè el plantejament d'una ruptura és un indicador de molt malestar: "Els fills pateixen molt quan la relació és dolenta, hi ha violència, hi ha silenci o quan els pares no s'estimen", assenyala Tur. Tanmateix, si la parella no s'hi troba en aquest punt tan extrem, l'experta recomana anar de vacances amb la família havent-ho pactat de manera ferma prèviament, buscar moments d'estar només amb la parella que siguin de descans per tots dos, sense els fills, i tenir il·lusions conjuntes.

Segons la coach experta en divorcis Mon Tur, si la relació és sana val la pena salvar-la.

Home i dona donant-se un petó.

3. L'explicació científica dels divorcis

Els éssers humans som animals i tenim unes conductes molt instintives. Segons la biòloga Evelyn Segura, el cervell té un circuit del plaer i som addictes a les coses que ens produeixen satisfacció. Busquem tendenciosament aquesta felicitat que tant ens agrada. Tanmateix, és impossible d'aguantar-ho al llarg del temps i quan estem en una relació es passa per distintes fases.

Les neurones, els neurotransmissors i totes les drogues naturals que genera el nostre cos, van canviant i evolucionant durant l'enamorament i als canvis de fase hi ha un replantejament de la relació: "Quan baixa el suflé i es relaxa tot perquè el nostre cervell no pot aguantar tant nivell d'excitació i eufòria durant tant de temps, què volem? Una etapa més seriosa, de compromís i d'aferrament? O el cos et demana tornar a la fase inicial de dopamina i serotonina?", afirma Segura.

4. Infidelitat: causes i conseqüències

Quan les parelles no van bé, apareix alguna cosa que t'interessa

"Quan les parelles no van bé, apareix alguna cosa que t'interessa, sorgeix l'enamorament i et preguntes: 'què estic fent amb aquesta relació?'", explica Mon Tur. Així i tot, la coach diu que no sempre la infidelitat implica el divorci: "Hi ha parelles que pateixen, o gaudeixen, o viuen infidelitats i que decideixen seguir junts". En canvi, les parelles que fan el pacte de ser fidels es trenquen quan es produeix l'engany.

5. És possible divorciar-se amb amor

Segons l'experta, el divorci aporta tranquil·litat a les persones. No obstant això, els processos de separació poden ser molt durs, però l'advocada assegura que és possible dur-los a terme amb amor: "L'amor és el respecte, la tolerància, l'estima pels fills, la generositat, la responsabilitat. En comptes de convertir-ho en una guerra, pot ser un pas més a la vida".