Enlaces accesibilidad

Els partits no avalen cap candidat a la investidura i comença el compte enrere per buscar suports

Per
El president del Parlament, Josep Rull, ha parlat amb els vuit grups polítics durant dimarts i dimecres
El president del Parlament, Josep Rull, ha parlat amb els vuit grups polítics durant dimarts i dimecres

El president del Parlament ha escoltat els dirigents dels vuit partits amb representació a la cambra catalana per decidir el candidat a la presidència. Una ronda de contactes, però, que no ha servit per treure res en clar: Josep Rull no ha designat cap candidat a la investidura.

Un escenari previsible des que cap candidat compta amb els suports necessaris per ser investit. I així ho avançava el mateix Rull al Cafè d'Idees aquest dimarts, on deixava entreveure que la investidura es decidirà esgotant els terminis, a finals d'agost.

Posicions allunyades dels partits

A la primera ronda de contactes, els Comuns han traslladat a Rull que només hi ha dues opcions: una entesa amb PSC, ERC i Comuns, o bé una repetició electoral. La líder dels Comuns fixa el Hard Rock i la regulació del lloguer de temporada com a "prioritats" en la negociació amb els socialistes.

Primera tongada de contactes, sense candidats a la investidura | Elena Garcia

Des de Vox, insisteixen que no faran president ni Salvador Illa ni Carles Puigdemont, la mateixa idea que ha repetit el PP. Els populars asseguren que el candidat socialista "no és de fiar" i descarten una abstenció a un govern del PSC.

La CUP ha carregat contra Junts per "fantasiejar" amb l'abstenció dels socialistes en una eventual investidura de Puigdemont i li ha traslladat a Rull que, ara per ara, no donaran suport a cap candidat. Aliança Catalana, per la seva banda, s'ha obert a conversar només amb els candidats independentistes.

Puigdemont i Illa demanen més temps

El candidat de Junts, Carles Puigdemont, vol presentar-se a la investidura, "però no ara". Així ho ha comunicat el president del grup parlamentari, Albert Batet, a Rull en la reunió d'aquest dimecres. Batet ha insistit que Puigdemont té més opcions que Illa, i s'ha aferrat a la majoria de la Mesa del Parlament.

El dirigent de Junts també ha refermat el "compromís" que l'expresident tornarà a Catalunya per un debat d'investidura, però no ha deixat clar què passarà si no hi ha aquest ple. Puigdemont fa sis anys que viu a França.

D'altra banda, el socialista Salvador Illa també ha demanat més temps per formar "una majoria progressista". Unes converses que dirigeix cap a ERC, a qui vol apropar-se per aconseguir els seus vots en una investidura. Una fita que enfila pel camí del finançament singular per a Catalunya, ja que és la principal exigència dels d'Esquerra.

Precisament aquest dimarts, ambdues parts han donat el tret de sortida a les negociacions. La primera reunió, però, no ha permès apropar postures i s'han emplaçat a continuar parlant. Tot i això, aquest dimecres el president Pedro Sánchez ha desvinculat la reforma del finançament econòmic de la investidura d'Illa.

ERC té la clau de la investidura

La clau de tot plegat la tenen els d'Esquerra, que amb 20 diputats al Parlament, podrien fer decantar la balança cap al PSC o cap a Junts. Aquest dimecres, Marta Vilalta ha tancat la ronda de contactes de Rull i li ha traslladat que veu "inaudit i irresponsable" que ningú es presenti a la investidura.

La portaveu parlamentària d'ERC ho considera una "falta de respecte" a la ciutadania, perquè tampoc se celebrarà cap debat d'investidura on els partits presentin els seus projectes de país. Vilalta també ha cridat Illa i Puigdemont a prendre's "seriosament" les negociacions per evitar la repetició electoral.

Dos mesos per buscar suports

Donat que no hi ha cap candidat pel debat d'investidura, Josep Rull ha convocat un acte equivalent el 26 de juny al Parlament on els grups parlamentaris podran intervenir, segons ha explicat Rull. Un mecanisme que activarà el compte enrere de dos mesos.

Junts i PSC traslladen a Rull la seva intenció de presentar-se a la investidura, però encara no tenen suports

Així, el 26 d'agost és la data límit per designar el pròxim president de Catalunya. Si no hi ha cap acord, es convocaran automàticament eleccions per a l'octubre.