Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Vilalta acusa Illa i Puigdemont d'"amagar-se" per "guanyar temps" per negociar

Per
Cafè d'idees - Vilalta acusa Illa i Puigdemont d'"amagar-se" per "guanyar temps" per negociar

La secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, acusa els candidats a la investidura Salvador Illa (PSC) i Carles Puigdemont (Junts) d'"amagar-se" al no presentar-se a la al debat i "guanyar temps" per les negociacions. "Quin projecte tenen per al país que no el volen ni explicar al Parlament? És inaudit", ha insistit. Considera que tant el líder socialista i el de Junts tenen la "màxima responsabilitat" de quallar acords per la investidura.

Vilalta diu que no donaran a cap xec en blanc a ningú i que "la pilota" és sobretot "a la teulada de Salvador Illa com a guanyador de les eleccions". Desmenteix que estiguin parlant amb Junts per Catalunya per una llista única i qualifica als qui parlen de repetició electoral d'"irresponsables": "El país no es mereix unes eleccions". En comptes de parlar de fórmules per anar a eleccions, Vilalta ha defensat que s'ha de parlar de propostes i acords.

Vilalta exigeix a Pedro Sánchez "fets, concrecions i passos ferms" d'un nou finançament per a Catalunya. Li demana "la caixa i la clau de la caixa" perquè "no els val el 'cafè per a tots'", i defensa que qualsevol acord d'investidura ha de "pivotar" sobre la qüestió de finançament. El nou model ha de suposar "canviar les regles del joc".

La portaveu d'Esquerra explica que no en tenen prou amb una "declaracions d'intencions". "No ens valen ni bones intencions ni xantatges de o ens votes o repetició electoral. Volem evitar eleccions, però només serà en base d'un bon acord", ha avisat. La proposta dels socialistes és desplegar el consorci tributari que estableix l'Estatut, però Vilalta replica que Catalunya ha de sortir del règim comú del sistema de finançament. "Si no som capaços de recaptar tots els impostos i si no canvien les regles de joc, és igual que hi hagi un consorci", ha afegit.

Robles, respon

Unes declaracions que ja ha replicat la ministra de Defensa en una entrevista a Telecinco. Margarita Robles ha advertit aquest dijous a Junts i ERC que Espanya "no pot donar la clau de la caixa" del finançament a Catalunya, i ha criticat els "interessos personals" dels seus dirigents per forçar una repetició electoral a Catalunya.

"És una política que està permetent que la crispació vagi a la baixa i jo crec que per una vegada els dirigents polítics a Catalunya han de pensar en els ciutadans catalans", ha aprofundit.

ERC no és imprescindible

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, Vilalta recorda que ERC "no és imprescindible" per evitar les eleccions perquè hi ha altres majories possibles i esmenta la "sociovergència", l'acord entre PSC i Junts. Recorda que ha funcionat a la passada legislatura en habitatge, seguretat o model social i econòmic. "S'han posat d'acord i conjuntament moltes vegades. Hi ha aritmèticament una majoria, que l'explorin si volen", sosté la republicana.

El que sí que ERC té "pràcticament 100% descartat" és entrar en un govern per bé que "l'última paraula" la tindrà la militància. "És evident que el que ens pertoca és passar a l'oposició", ha insistit.

Repensar l'estratègia d'ERC

Sosté que el manifest firmat per més de 700 militants republicans "no vol fer fora ningú ni prescindir de ningú". "Ningú vol llençar el capital polític de ningú i menys a les escombraries", ha dit en referència a l'expresident del partit, Oriol Junqueras. Vilalta creu que "toca una renovació" i que entri "aire fresc" perquè "és el sentit majoritari de la militància".

La portaveu d'ERC creu que la nova etapa s'ha de fer des de la "generositat" i la humilitat, i valora el pas al costat que ha fet Marta Rovira: "Que entre tots i totes puguem construir un lideratge col·lectiu". En qualsevol cas, demana no reduir el debat d'ERC a Junqueras sí o no, ja que seria "injust".

Barcelona "pot interferir" en les negociacions per la investidura

D'altra banda, reconeix que l'acord proposat pel PSC a l'Ajuntament de Barcelona per incorporar als republicans al govern municipal pot interferir en les negociacions per la investidura. Diu que els militants votaran quan la Federació d'ERC a Barcelona ho consideri oportú. I reconeix que l'última paraula la tindrà l'executiva del partit "perquè així ho fixen els estatuts del partit", tot i que no creu que l'executiva canviï el sentit vot de la militància de Barcelona i respecti la seva veu.