Enlaces accesibilidad

Interior activa un dispositiu especial per a la revetlla de Sant Joan

  • Es reforça la presència de Mossos d'Esquadra i també el control de pirotècnia i incendis amb més Agents Rurals i Bombers
  • El Servei Català de Trànsit preveu que 460.000 vehicles surtin de l’àrea metropolitana i que la Fórmula 1 incrementi la mobilitat

Por
Interior fa una crida a la prudència en un cap de setmana d'alta mobilitat per Sant Joan i la F1 a Montmeló.
Interior fa una crida a la prudència en un cap de setmana d'alta mobilitat per Sant Joan i la F1 a Montmeló.

Petards, fogueres i festa; tres elements típics catalans de la revetlla de Sant Joan. Un dia de l'any molt esperat i que dona la benvinguda a l'estiu, però que a la vegada és una nit on acostuma a haver-hi incidents.

Seguretat i prevenció per la revetlla de Sant Joan

Enguany, per garantir la seguretat, el Departament d'Interior ha activat un dispositiu especial. Els Mossos d’Esquadra duen a terme més de mil controls viaris, prop de 400 Agents Rurals posen el focus al control de les fogueres, Protecció Civil posa en prealerta el Pla PROCICAT i el CAT112 es reforça amb 100 professionals.

Reforç de seguretat per a la revetlla de Sant Joan | Sergi Bassoles

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, destaca que s'han multiplicat esforços "pel triple impacte que suposa un cap de setmana llarg, la revetlla i el Gran Premi d'F1".

Major dispositiu de seguretat

Per la revetlla treballen més de 2.000 Mossos d'Esquadra i s'incrementa la presència de policies locals. El dispositiu de seguretat se centra també en les concentracions multitudinàries en espais públics, fent un especial èmfasi a les festes populars.

A banda, hi haurà 75 controls d'alcoholèmia a tot el territori, i en entorns d'oci i al transport públic es vigilarà especialment les violències sexuals, amb més patrullatge i intercanvi d'informació amb els punts lila, entre d'altres.

Operació sortida

Si la revetlla de Sant Joan ja acostuma a originar grans desplaçaments, aquest cap de setmana llarg s'espera una major mobilitat a causa del Gran Premi d'Espanya de Fórmula 1

El Servei Català de Trànsit preveu que 460.000 vehicles surtin de l’àrea metropolitana de Barcelona entre divendres i dissabte les 15.00 hores i que, a més, la cursa de bòlids incrementi el trànsit. Per aquest motiu, ha establert mesures especials fins diumenge. 

Per a la sortida de Barcelona, hi haurà un carril addicional de sortida al tram nord (Montornès-Sils) i al tram sud (Martorell-Vendrell) de l’AP-7. A més dissabte (de 10 h a 14 h) hi haurà restriccions per als vehicles pesants a tot el tram de l’AP-7 i diumenge (de 9 h a 17 h), en el tram entre Barberà i la Roca del Vallès.  

Més trànsit a causa de la Fórmula 1

Segons Elena, s'esperen 20.000 assistents al Circuit de Catalunya entre el 21 i el 23 de juny, i fa una crida a què s'utilitzi el transport públic, ja que el cap de setmana es veurà afectada la C-35, és a dir, la via que uneix Parets amb Granollers.

Per garantir l'entrada al circuit, divendres de sis del matí a vuit de la tarda, només s'hi podrà circular per un carril. Se separarà el flux del trànsit segons l'aparcament al qual es tingui accés. Així, els que vagin als aparcaments A i B hauran d'agafar la C-17 i els que ho facin als C i D, l'AP-7

Els camions tindran prohibit circular fins diumenge.

Control de pirotècnia i incendis

Els Bombers de la Generalitat preveuen la mobilització preventiva de personal lliure de guàrdia. Es reforcen amb una mitjana de quatre bombers més per parc. El 2023, entre les 20.00 hores del 23 de juny i les vuit del matí del 24, es van registrar 934 avisos, majoritàriament per incendis urbans i focs de vegetació.

També, més de 400 Agents Rurals controlen la pirotècnia. Els agents vigilen principalment la correcta ubicació i realització de les fogueres i ús de petards.

La Generalitat avisa que, tot i no estar en situació extrema gràcies a les pluges dels darrers mesos, no s'ha d'abaixar la guàrdia amb el risc d'incendi

Número d'emergències

La revetlla és, juntament amb Cap d'Any, la nit de més activitat per al 112. Aquest 2024 el servei tindrà una seixantena de gestors més en les franges de més trucades. En total, 91, i vuit comandaments i un tècnic de suport de sales operatives.

L'any passat durant la revetlla el servei va atendre més de 7.000 trucades, que van generar al voltant de 4.000 incidents. Les hores de més activitat van ser de 23 i les 24 hores.

Figueres limita l'ús de petards

Figueres vol acabar amb les molèsties que comporta el llançament descontrolat de pirotècnia. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha habilitat un espai "segur" per al llançament de petards a la plaça Europa i la policia ha intensificat els controls contra els infractors amb dispositius estàtics nocturns.

Figueres limita l'ús de la pirotècnia

Està prohibit l'ús de coets, fonts o petards voladors dins el nucli urbà, excepte a l'espai habilitat. Tampoc se'n poden llençar en parcs, jardins, ni a menys de 500 metres d'una zona boscosa.