Enlaces accesibilidad

45 anys de l'atracament amb ostatges al centre de Barcelona, la revetlla de Sant Pere

  • Fa 45 anys, dos atracadors van retenir durant 18 hores un grup d'ostatges a un banc del centre de Barcelona: TVE Catalunya ho va explicar en directe
  • Ningú no va prendre mal, però van ser moltes hores d'angoixa pels clients i treballadors i pels seus familiars, com ens mostra l'arxiu històric de RTVE

Per
L'atracament de fa 45 anys: policies i familiars, fora de l'oficina bancària del carrer Casp
L'atracament de fa 45 anys: policies i familiars, fora de l'oficina bancària del carrer Casp RTVE RTVE Catalunya

La policia els va enxampar quan sortien del banc. 'El Macarra' i 'El Chocolate' s'empòrtaven mig milió de pessetes que havien robat a punta de pistola. En veure els agents, els van disparar uns quants trets a través de les portes. No van ferir ningú, però es van atrinxerar dins de l'entitat bancària amb deu ostatges: quatre clients i sis treballadors.

Van haver de passar 18 hores pel desenllaç, gairebé 24 entre negociacions, la por dels retinguts i el retrobament amb les famílies: una revetlla de Sant Pere angoixant. Era el 28 de juny del 1979, la sucursal, l'oficina del Banco Hispano Americano del carrer Casp, 141, de Barcelona. D'aquests fets en fa 45 anys.  

Al lloc de l'oficina del Banco Hispano Americano, atracada el 1979, ara hi ha una oficiana del Banc Sabadell

Al lloc de l'oficina del Banco Hispano Americano, atracada el 1979, ara hi ha una oficiana del Banc Sabadell

En directe, des del lloc dels fets

Abans de les sis del matí, l'advocat José Sainz Vila ja ha parlat diverses vegades amb els atracadors. En coneix un de defensar-lo en altres casos, menors, puntualitza. Sainz explica les reivindicacions dels lladres: volen un cotxe per fugir i 'que no sigui un 600', exigeixen. Tal com relata La Vanguardia, alguns policies volen entrar 'a por ellos': el seu cap els demana paciència.

Mig milió de pessetes

La notícia corre a la ràdio, i l'endemà, als diaris. Cada cop hi ha més curiosos davant el banc i als bars dels voltants. Com que el número de l'oficina és a la guia telefònica, els periodistes truquen. Un dels treballadors segrestats fa de telefonista: l'atracador més gran atén les trucades: tenen mig milió de pessetes, diu que està a l'atur... Cada vegada que hi ha moviment a la porta del banc, se senten esglais. Uns operaris es barallen amb un focus que han instal·lat a la nit.

Els voltants, durant el segrest

El periodista Alfred Rexach ho retransmet des del lloc dels fets: a un quart d'onze del matí, els atracadors surten del banc pistola en mà i amb dos ostatges: són l'advocat Sainz i el cap d'antiatracaments de Barcelona, Felipe Villa. La policia entra al banc i allibera els segrestats. Els familiars ploren en veure'ls sans i estalvis. Un policia engega la moto per perseguir els lladres i companys seus el volen detenir, en un moment de confusió.

Surten els atracadors

Quan surt un treballador del banc, tots els periodistes s'hi abraonen. Ricardo Fernández Deu i Rexach continuen en directe: ningú no ha dormit i han passat molta ànsia.

Surt un dels treballadors segrestats

La policia ocupa l'oficina, els atracadors han fugit, però no se sap encara res dels dos ostatges que s'han endut, Sainz i Villa. Les imatges mostren els trets a les portes de la sucursal de l'Hispano Americano del carrer Casp.

La policia ocupa l'oficina

Manuel Campo Vidal, en aquella època també col·laborador de TVE a Catalunya, va destacar a les pàgines de la revista Triunfo, el que va passar entre els policies davant del banc: els més antics volien entrar fos com fos abans de la nit. En canvi, la brigada antiatracaments, formada per homes més joves, van dissenyar una estratègia que permetés acabar el cas sense ferits.

Els dos atracadors van desfer-se dels ostatges, van abandonar el cotxe amb què van fugir, van robar-ne un altre i finalment es van amagar a casa d'un familiar. Allà els va anar a detenir la policia, uns dies després.