Enlaces accesibilidad

Jaume Collboni vol acabar amb els pisos turístics a Barcelona

  • Actualment, hi ha 10.101 pisos d'ús turístic a la ciutat i es preveu que passin a ser residencials en 2028
  • L'Ajuntament també proposa acumular la reserva del 30% de l'habitatge protegit en parcel·les de barris adjacents

Per
L'Ajuntament de Barcelona planteja no renovar llicències i que els 10.000 pisos turístics passin a ser residencials el novembre del 2028.
L'Ajuntament de Barcelona planteja no renovar llicències i que els 10.000 pisos turístics passin a ser residencials el novembre del 2028.

Barcelona no tindrà pisos turístics en 2029. L'alcalde, Jaume Collboni, proposa aplicar una regla per tal que els més de 10.000 habitatges que hi ha a la ciutat per a aquest ús passin al parc d'habitatge residencial.

Barcelona posa fre als pisos turístics

Una mesura molt reclamada pels veïns des de fa anys, i que podria acabar fent-se realitat. El consistori assegura, a més, que no s’impulsarà cap planejament urbanístic que faci compatible l’ús turístic de l’habitatge amb el de domicili habitual, i que, per tant, també decauran els que estan operant ara mateix. 

Accés a habitatge, prioritat

El consistori ha anunciat que aplicaran al màxim el decret llei aprovat per la Generalitat el 7 de novembre que regula l'ús de pisos turístics en municipis tensionats. Una mesura que es faria possible el novembre del 2028, quan passin cinc anys de l'entrada en vigor del decret. En aquest moment, perdrien la llicència de turístics.

L'executiu ha afirmat que des de l'entrada al Govern van fixar l'accés a l'habitatge com una de les prioritats, però els cicles electorals els havien impedit tirar endavant certes accions. Un cop superat aquest cicle, ha plantejat canvis en dos àmbits per tal que a Barcelona hi hagi més oferta, que sigui més accessible i que permeti evitar que la gent marxi de la ciutat.

L'alcalde ha posat sobre la taula que mentre que el preu de l'habitatge ha pujat un 68%, els sous ho han fet un 38%.

Flexibilitzar el 30% d'habitatge protegit

D'altra banda, el govern municipal ha proposat acumular la reserva del 30% d'habitatge protegit també en parcel·les de barris adjacents. Expliquen que des de l'aprovació de la mesura el 2018, només s'han obtingut 93 habitatges, d'acord amb les llicències atorgades, i d'aquests només vuit s'han executat.

Segons dades municipals, la mitjana de llicències d'obra nova ha baixat de 1.100 a 60 habitatges.

Apartur carrega contra la mesura

L'Associació d'Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur) acusa l'alcalde de "condemnar la ciutat a la pobresa i a l’atur", després d'anunciar que no renovarà les 10.000 llicències.

L'organització ha avisat que la mesura "provocarà un efecte crida a la proliferació de pisos turístics il·legals". Consideren, a més, que la prohibició no solucionarà el problema de l'habitatge a Barcelona, perquè els pisos turístics representen un 0,77% del total del parc d'habitatge.

El Sindicat de Llogateres, escèptic

El Sindicat de Llogateres no creu en la paraula de l'Ajuntament, que lamenta que els "efectes pràctics" del decret no arribaran fins al 2028 i que el context polític durant aquest període és "incert".

També insisteix que la crisi d'habitatge no només és a causa dels habitatges d'ús turístic, sinó també per la manca de regulació de lloguers temporals. Una escletxa que es podria haver solucionat amb el decret impulsat pel Govern fa un mes, però que, segons recriminen, tant PSC com Junts van "fer caure".

Junts titlla la mesura d'improvisada i ideològica

La formació encapçalada per Xavier Trias assegura que la mesura plantejada aquest divendres per l'alcalde de Barcelona és "improvisada i ideològica" i afegeixen que la meitat d'aquestes llicències "no operen".

Critiquen, a més, que el govern municipal parli del problema com si no hi tingués res a veure: "No hem d'oblidar que això és conseqüència de les nefastes polítiques de la seva formació i la d'Ada Colau", assegura Damià Calvet.

El regidor diu que esmenaran la proposta d'acumular la reserva del 30% d'habitatge protegit perquè "sigui útil i no paralitzi el sector".

PP critica Collboni per expropiar pisos

Tampoc hi està d'acord el Partit Popular a Barcelona, que diu que la mesura es fa en base a "expropiar" i recalca que ambdues mesures perjudiquen el turisme i frenen la construcció.

Segons Daniel Sirera, els habitatges d'ús turístic suposen el 25% del turisme a la ciutat comtal.

Els comuns veuen "hipocresia"

D'altra banda, Marc Serra, de BComú, retreu a Collboni a través d'una piulada a les xarxes socials que si no hi ha un canvi de rumb, Barcelona serà "capital de la hipocresia".

En resposta a l'anunci que Barcelona acollirà el Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions, Serra assegura que la ciutat no té advocats a l'Oficina de no Discriminació des de l'1 de febrer, que es vol donar de baixa els veïns empadronats en ONG i que, a través del Pla Endreça, s'han multat persones que viuen al carrer.

ERC apunta la fita al decret de la Generalitat

La regidora dels republicans a l'Ajuntament, Elisenda Alamany, reivindica que la mesura ha estat possible pel decret aprovat per la Generalitat de Catalunya fa uns mesos.

"Barcelona necessita ambició i respostes urgents en habitatge, ho va entendre el Govern amb ERC posant en marxa el decret de pisos turístics que permet mesures com les que anuncia avui l'Ajuntament", ha afirmat en un missatge a la xarxa 'X'.