Aprèn a congelar i descongelar els aliments adequadament i evita malalties
- L'experta en higiene alimentària, Carmen Ferrer, explica quins aliments es poden congelar i quins no
- L'especialista ofereix a 'L'altaveu' les tres normes bàsiques per descongelar el menjar adequadament
La congelació és un mètode segur de conservació que allarga la vida dels aliments i redueix el seu malbaratament. Tanmateix, una mala praxi i una descongelació inapropiada dels aliments pot generar efectes nocius sobre la salut de qui els consumeix. Per aquest motiu, l'experta en higiene alimentària, Carmen Ferrer, torna a 'L'altaveu' per oferir consells sobre com congelar i descongelar correctament els aliments.
Com congelar el menjar correctament
Generalment, es recomana que el menjar estigui al congelador a temperatures inferiors als -18 °C. Si es tracta d'un aliment que han congelat industrialment, pot estar el temps que hagi d'estar al refrigerador. Tanmateix, cada classe de menjar té les seves característiques i alguns són més aptes que d'altres per situar-los al congelador. Ferrer assegura que els aliments que s'hi adapten molt bé són les proteïnes, la carn, el peix i els plats preparats. En canvi, la beixamel, ous, i algunes fruites necessiten una tecnologia més avançada per sotmetre-les a procediments de congelació perquè han d'estar a -24 °C, xifra que no assoleixen la majoria de neveres convencionals. En cas de forçar la situació, la qualitat de l'aliment serà pitjor.
Les tres normes bàsiques de la descongelació d'aliments
L'especialista també explica a 'L'altaveu' les tres normes bàsiques que s'han de tenir en compte per descongelar correctament els aliments. La primera consigna és que el menjar que s'ha descongelat no cal retornar-lo al refrigerador, llevat que després es cuinin a més de 70 °C.
La segona directriu de l'experta a tenir en compte és que la millor opció per descongelar els aliments és a la part de la nevera on la temperatura és més freda. Però, si el menjar es pot cuinar congelat, no s'ha de descongelar. Per exemple, els pèsols aniran directes del congelador a la cassola, i l'arròs tres delícies i les croquetes aniran directe a la paella. En canvi, un bistec no el podré cuinar directament sense descongelar.
La tercera indicació que s'ha de saber és que hi ha dos sistemes per descongelar-lo correctament: el ràpid i el lent. Si necessites descongelar un aliment ràpidament, no el deixis al marbre perquè creixement dels microorganismes serà terrible. En cas de fer-ho, "si els microorganismes no fossin 'micro', els bistecs caminarien", assegura Ferrer, perquè el congelador no mata els microorganismes: els conserva. Per tant, el bistec s'hauria de descongelar a la nevera o al microones. Si s'opta pel segon cas, s'ha d'activar la roda de temperatura de descongelació el temps que requereixi cada aliment.