Enlaces accesibilidad

Coques, petards i turisme, un Sant Joan que farà història

  • El Gremi de Pastissers preveu augmentar un 5 % les vendes de coques artesanes
  • La platja és la principal destinació pels que aprofiten el pont de tres dies

Per
Protecció Civil demana precaució per Sant Joan respecte als incendis causats per la pirotècnia
Protecció Civil demana precaució per Sant Joan respecte als incendis causats per la pirotècnia

Aquest cap de setmana se celebra la revetlla de Sant Joan, una festa que és sinònim de coques i petards. El Gremi de Pastissers preveu augmentar un 5% les vendes de coques artesanes i arribar als dos milions d'unitats.

L'Associació de Comerciants de Focs Artificials estima que els catalans ens gastarem uns 40 euros per persona en petards. El sector factura 40 milions d'euros anuals, i gairebé 20 corresponen a les vendes de Sant Joan. Per altra banda, com que Sant Joan cau en diumenge, molts aprofiten el pont de tres dies i trien la platja com a principal destinació.

Sant Joan, un dels dies més importants pel sector pirotècnic

Girona i Barcelona freguen el ple

A les comarques gironines s'espera un pont de Sant Joan de molt turisme de proximitat. Moltes famílies de Barcelona han reservat a municipis de la Costa Brava, on es preveuen ocupacions de fins al 95%. Per altra banda, un gruix important de visitants s'ha decantat per l'interior, atrets per la natura i la gastronomia. Les cases de colònies, albergs, càmpings i apartaments rurals estan al 100%.

A la província de Barcelona, els càmpings asseguren que fregaran el ple d'ocupació tant les zones d'interior com les de costa, xifres que superaran a l'any passat. Per altra banda, les cases rurals destaquen una ocupació elevada: entorn del 90 - 95% i mantenen la tendència a l'alça de les escapades festives.

Costa Brava, principal destinació per celebrar la revetlla de Sant Joan

Tres dies de pont animen els hotelers

Al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre preveu una ocupació de mitjana del 80 %, tant en hotels com en càmpings i en apartaments turístics, una xifra similar a la de l'any passat, segons la Federació d'Empresaris d'Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona. Pel que fa a les cases rurals, es preveu una ocupació superior al 90 %, amb turisme de proximitat.

A Lleida, el Pirineu preveu una ocupació superior al 90% i alguns establiments penjaran el cartell de complet. Aprofitant la combinació entre la baixada de falles tradicional i el paisatge, molts aprofitaran per fer esports d'aventura, sobretot el ràfting i el barranquisme. L'ocupació del turisme rural és d'entre el 85 i el 90%.

Turisme de rècord per Sant Joan

2 milions de coques venudes

L'increment del 5% de les vendes respon, segons el gremi de pastissers, a què els clients prefereixen comprar més coques, però de mida més petita i de diverses varietats. Les més venudes continuen sent les clàssiques de brioix amb fruites i pinyons i les de llardons.

Però els pastissers també ofereixen variades novetats que inclouen nous sabors com la melmelada, els festucs o el mango.  Pel que fa als preus, des del gremi diuen que es mantenen com l'any passat perquè el preu de les matèries primeres també s'ha mantingut.

El Gremi de Pastissers espera vendre 2 milions de coques de Sant Joan

La venda de petards, a l'alça

Una setmana abans de Sant Joan, un miler de punts de venda de petards omplen els carrers de Catalunya, amb l'àmplia majoria situats a Barcelona. Encara que aquests dies la gent ha anat a comprar amb comptagotes, els venedors es mostren molt optimistes amb el cap de setmana.

Gairebé 20 milions d'euros en venda de petards per Sant Joan | Informa: MÍRIAM ANDREU

En total, el sector preveu uns ingressos d'uns 20 milions d'euros i continuar amb la tendència positiva dels últims anys. Tot i que moltes persones es preparen a la nit més curta de l'any amb ganes i il·lusió, n'hi ha d'altres que esperen que transcorri com una més. Per sort dels menys aficionats a la revetlla, enguany el producte estrella continua sent la bombeta i els lots infantils per a gaudir en família.

Operació sortida

Cap de setmana d'alta mobilitat perquè es posa en marxa l'operació sortida i el Gran Premi de Fórmula 1 que se celebra a Montmeló fa augmentar les cues de vehicles. El Servei Català de Trànsit preveu que 460.000 vehicles surtin de l'àrea metropolitana de Barcelona entre divendres i dissabte. Per regular el trànsit, ha establert mesures especials fins diumenge.

Per a la sortida de Barcelona, hi haurà un carril addicional al tram nord (Montornès-Sils) i al tram sud (Martorell-Vendrell) de l’AP-7. A més, dissabte (de 10 h a 14 h) hi haurà restriccions per als vehicles pesants a tot el tram de l’AP-7 i diumenge (de 9 h a 17 h), en el tram entre Barberà i la Roca del Vallès.