Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Xavier Trias: "No és un problema de finançament singular, és de finançament just"

Per
Cafè d'idees - Trias defensa un "finançament just" i no "singular" per Catalunya

Xavier Trias creu que el que cal per Catalunya en "finançament just" més que un "finançament singular", com demana Esquerra al PSOE a canvi d'investir al líder socialista Salvador Illa. El president del grup de Junts per Catalunya - Trias per Barcelona critica a l'Estat que doni les competències a les comunitats autònomes però no un sistema de finançament vinculat, posant d'exemple la sanitat pública.

"Una altra cosa és, a més, el maltractat que està Catalunya en molts aspectes", ha reconegut l'exalcalde de Barcelona. "El conseller de Sanitat té un pressupost de dotze mil milions i la despesa real és de quinze mil milions", insisteix Trias. Assenyala així el "filibusterisme" de l'Estat: "Ha fet una trampa molt grossa. El dèficit l'estan fent les comunitats"

Investidura "Ni Illa ni Puigdemont ho tenen fàcil"

El regidor creu que tant Illa com el candidat de Junts Carles Puigdemont "no ho tenen fàcil" per arribar acords per ser investit president de la Generalitat de Catalunya. Això no obstant, creu que el darrer té un "avantatge" i és que compta amb "lideratge", mentre el socialista "ho té molt difícil perquè ja l'han clixat", posant en dubte que ERC li pugui donar suport. Creu que posar en marxa el comptador electoral suposa "obligar-los a un acord".

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, diu que Illa no és catalanista i el titlla de "molt espanyolista". Retreu als socialistes buscar els vots de Ciutadans abans de col·laborar amb gent nacionalista o catalanista. Trias diu que el PSC ha decidit deixar a Junts sense poder i demana "menys baralles i més enteniment". I es pregunta si els socialistes creuen que Catalunya és una nació i si en té prou amb el sistema de finançament actual: "És viable el país?".

Defensa la desfilada de Louis Vuitton o la Fórmula 1 si bé qüestiona que es fes al Parc Güell i que es parli de Medi Ambient: "És una esquerra molt curiosa. Les carreres no és el problema, necessitem la Fórmula 1".

En cas d'una repetició electoral, considerat que l'ideal seria una llista unitària. Tot i això, alerta que la situació a Catalunya, ja que Junts "ha fet un canvi espectacular" i "hi ha un líder indiscutible". En aquest sentit, ha celebrat que Puigdemont hagi agafat el lideratge del partit i ha considerat que això els pot beneficiar per acabar aconseguint la presidència. I ha reconegut que la seva "il·lusió" és que l'alcalde de Barcelona Jaume Collboni rebi Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat i que ell hi sigui al consistori, tot admetent que això és difícil.

"Ara soc un tap"

Xavier Trias afirma que deixa l'Ajuntament de Barcelona abans de les vacances d'estiu, per bé que no l'activitat política. Creu que "ja no té sentit" que continuï com a líder del grup municipal de Junts per Catalunya: "Ara soc un tap. Queda claríssim que els socialistes no volen res amb nosaltres, no tindrem comandament de cap de les maneres", ha lamentat sobre la negativa dels socialistes. 

Trias creu que l'alcalde Jaume Collboni l'únic que té clar és que "amb el Trias no": "Ja vaig dir en el seu allò de 'Que us bombin!'. Això costa d'entendre", sosté. Detalla com traspassarà el lideratge de Junts a l'Ajuntament de Barcelona a Jordi Martí i a Neus Munté i els demana que en un any hagin escollit qui serà el candidat de Junts. Admet que Martí és la seva aposta per agafar les regnes.

Es pregunta "per fer què entrarà ERC al govern de Collboni"

Amb relació a l'acord municipal d'ERC amb el PSC que està pendent de ser avalat per les bases dels republicans, Xavier Trias diu que "els militants no l'entenen", que li dol que hagi tirat endavant i que si Ernest Maragall continués al capdavant dels reublicans "això no aniria així". De fet, ha explicat que ell va proposar al republicà que entressin al govern si Trias x Barcelona arribava a un acord amb el PSC.

Retreu al PSC que busqui un pacte amb ERC i no amb els comuns o el PP que li van votar la investidura: "Alguna cosa grinyola. ERC entrarà al govern de Collboni per fer què? Una crossa?". Diu que les competències que preveu l'acord són "un desastre perquè que són mínimes" i qualifica el pacte d'estrany perquè és per estar "en minoria". 

D'altra banda, defensa que la desfilada de Louis Vuitton al Park Güell i l'exhibició de l'F1 al centre de Barcelona s'haurien pogut fer de manera diferent: "Hem entrat a veure qui la fa més grossa, si Madrid o Barcelona", ha sintetitzat. "No és necessari ficar el dit a l'ull de la gent", ha defensat.

Finalment, també ha reconegut que la seva relació amb Ada Colau ha millorat des que aquesta no és alcaldessa i ha compartit que ha fet més trobades en el darrer any que durant els seus dos mandats. "No és la simpatia en persona, però hem anat a dinar més vegades l'últim any que durant els anys que era alcaldessa. No ho fem per fer comèdia", ha dit. Sobre Collboni, ha reconegut que el seu tracte amb ell és bo, però, així i tot, l'ha acusat d'enganyar.