Enlaces accesibilidad

Com moure's en transport públic aquesta nit de Sant Joan?

  • El Metro i el Tram funcionen de manera ininterrompuda durant tota la nit i el Nitbús reforça puntualment el servei en algunes línies
  • Els Mossos d'Esquadra despleguen un dispositiu que inclou controls de trànsit a determinats punts estratègics

Per
Estació de la Trinitat Nova de la línia 4 del Metro de Barcelona
Estació de la Trinitat Nova de la línia 4 del Metro de Barcelona Transports Metropolitans de Barcelona (TMB)

El transport públic de l'àrea de Barcelona amplia l'horari de funcionament, les freqüències de pas el servei i el personal durant la nit del 23 de juny amb motiu de la revetlla de Sant Joan. Segons l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) de Barcelona la xarxa de Metro i Tram estarà oberta tota la nit i hi haurà 12 trens addicionals del suburbà circulant des de les 9 de la nit fins a les 5 del matí, potenciant especialment la línia L4, que és la que arriba a la platja.

Les platges de Barcelona esperen rebre unes 80.000 persones per celebrar la revetlla

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) prestarà el servei habitual d'un dissabte, fins a les 2 de la matinada, i reprendrà el servei normal dilluns a les 5h. Pel que fa a Renfe, ha anunciat que incrementarà la seva oferta amb 10.500 places addicionals i diumenge a la nit i dilluns a la matinada es reforçarà la capacitat dels trens que enllacen Barcelona amb les poblacions costaneres del Garraf, el Maresme i la Costa Brava.

També els autobusos nocturns (Nitbus) de l'AMB reforçaran línies concretes; els busos nocturns de la Generalitat tindran el mateix horari que els divendres i els dissabtes i els busos urbans oferiran el servei propi d'un dia festiu.

Nit complicada pels cossos de seguretat i emergències

Protecció Civil fa una sèria de recomanacions per evitar ensurts i males experiències durant la revetlla de Sant Joan. Per exemple, cal tancar portes i finestres abans que comenci la festa per impedir que una espurna provoqui un incendi a casa.

Abans d'encendre petards s'han de llegir les instruccions que porten i respectar en tot moment les distàncies indicades, que van en funció de la potència i de l'edat de l'usuari. És competència dels ajuntaments definir les zones autoritzades on fer fogueres, que s'han de situar a una distància mínima de 15 metres dels cotxes i façanes més properes.

Consells bàsics per a una revetlla segura

En la revetlla de l'any passat, el telèfon d'emergències 112 va atendre 7.324 trucades que van generar 4.383 incidents. Segons el Departament d'Interior, la franja horària de més activitat va ser de les 11 a les 12 de la nit de la revetlla. Els avisos es van concentrar a les regions metropolitanes i la majoria d'intervencions van ser per incendis urbans i focs de vegetació, en general de poca importància.

Enguany els Bombers de la Generalitat comptaran amb 8 comandaments més entre caps i sotscaps territorials i també entre 3 i 4 bombers més a 46 parcs de funcionaris. També està prevista l'obertura dels parcs de bombers voluntaris per diumenge i dilluns, sempre que garanteixin una sortida mínima de tres bombers. Els auxiliars d'ofici forestal (AOF) allargaran la seva jornada fins a la una de la matinada de diumenge, amb la possibilitat d'allargar més si les actuacions ho requereixen.

Pel que fa als agents rurals, la seva tasca és principalment el control de la correcta ubicació i realització de les fogueres i ús del material pirotècnic. Aquestes dues activitats no es poden fer a menys de 500 metres de terreny forestal i si això no es pot garantir fa falta l'autorització del Departament d'Acció Climàtica. També han reforçat el dispositiu de seguretat al voltant de la celebració de la Flama del Canigó.

Com a novetat d’aquest any, des del Servei d'Informació de Protecció Civil s’han difós consells específics per a persones amb hipersensibilitat al so, i que han estat consensuats amb la Federació Catalana d’Autisme. El consell principal és utilitzar auriculars de cancel·lació de soroll que rebaixen el so dels petards i redueixen el malestar. També com a novetat s’ha treballat amb el Consell Català de Veterinaris de Catalunya en un cartell per als responsables de mascotes (gats i gossos), amb l’objectiu de garantir el benestar dels animals durant la nit de Sant Joan.

Pel que fa als Mossos d'Esquadra, el dispositiu policial amb motiu de la celebració de la revetlla de Sant Joan compta amb més d'un miler d'agents desplegats arreu de Catalunya i sobretot en aquells punts on se celebren festes populars. Els principals objectius són el manteniment de l’ordre públic i la seguretat ciutadana, garantir una mobilitat fluïda i segura, i vetllar pel normal desenvolupament de les concentracions multitudinàries en espais públics.

Durant la nit de la revetlla (de les 23h del dia 23 fins a les 10h del dia 24), es desplegaran 75 punts de controls específics de drogoalcoholèmia amb la participació de 412 agents. Un altres dels aspectes essencials de l’operatiu de la revetlla de Sant Joan és la lluita contra les violències sexuals per tal d’evitar que es produeixin fets delictius en aquest àmbit.