Rècord de castells el 2023: més de 10.600 construccions i la recuperació dels castellers
- Les construccions de gamma extra són només una seixantena del total i un 71% es completen
- El 2015 va ser l'any en què es van veure més castells en tota la història
L'activitat castellera va tornar amb força el 2023 després d'un any gairebé en blanc i dos de recuperació. Les colles van aixecar més de 10.600 castells, una xifra normal entre el 2014 i el 2019. També destaca el retorn de la gamma extra, amb 60 construccions l'any passat (el 0,5%), tot i que encara lluny dels nivells habituals. Aquests castells, els més difícils, són els que més han patit pel parèntesi: les baixes a les colles i la falta de relleu de la canalla ho expliquen. El 99% dels castells es descarreguen, mentre els de gamma extra han millorat amb els anys: del 63,2% el 2009 fins al 86% el 2019.
El pilar de 4, el més habitual
Els registres anuals de la Coordinadora de Colles Castelleres de Catalunya (CCCC) mostren que en els últims 15 anys s'han fet més d'un centenar de diferents tipus de castells, considerant totes les variants que es poden combinar en una construcció: nombre de pisos, estructura (nombre de castellers per pis), folre, manilles, amb pilar o sense, aixecat per sota, etc.
El castell més habitual, tant carregat com descarregat, ha estat el pilar de 4 (fins a 4.587 vegades), seguit pel pilar de 5 (gairebé un miler de vegades). El primer castell amb més d'una persona per pis al tronc és el 3 de 6 (478). El segueixen el 4 de 7 (450), el 3 de 7 (428) i el 4 de 6 (415).
Pel que fa als castells de gamma extra, el més habitual almenys des del 2009 és el 2 de 9 amb folre i manilles, seguit del pilar de 8 amb folre i manilles, el del 5 de 9 amb folre, i el 9 de 8.
El 99% dels castells es descarreguen
Prop del 99% dels castells que es carreguen també es descarreguen amb èxit, un percentatge que s'ha mantingut molt estable des d'abans que l'activitat castellera es convertís en un fenomen amb el reconeixement de la UNESCO. Això desmenteix la idea que aquesta és una activitat perillosa i propensa a accidents.
En canvi, els castells de gamma extra no sempre han estat tan segurs. De totes maneres, les dades mostren una gran millora en deu anys: del 63,2% de castells descarregats el 2009 a gairebé el 86% el 2019. Amb la pandèmia, no només va baixar el nombre de castells de gamma extra, sinó també el percentatge d'èxit: el 2022 es van descarregar poc més de la meitat dels castells de gamma alta carregats. Però l'any passat es va començar a recuperar l'equilibri, amb un 71,2% de construccions de gamma alta descarregades (42 de 60).
"L'evolució dels castells des del 2010 és brutal. Abans veies autèntiques mules als folres i les manilles, era tot a pes. Ara és tot més tècnic, més estudiat, hem rebaixat pesos... I tot això coincideix amb una reducció del nombre d'accidents", resumeix Carles Cortés, president de la coordinadora.
Els anys daurats dels castells
Els castellers van experimentar un auge de popularitat des que la UNESCO va declarar-los Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat el 2010. Pel 2016, sis anys després, el nombre de castells carregats i descarregats s'havia duplicat: va passar de més de 5.000 a l'any, el 2009 a gairebé 12.000 en 2015, any de rècord històric de castells. Entre el 2024 i el 2028, l'activitat castellera va viure el seu màxim esplendor.
Però tot i que la declaració de la UNESCO fos una fita important, el president de la CCCC diu que "no ha estat l'únic factor". Segons Cortés, el "boom" també va coincidir amb anys de crisi econòmica, fent que la castellera esdevingués una opció d'oci familiar accessible.
Tornen a remuntar després de la pandèmia
El 2023 va veure més castells a les places catalanes que l'últim any abans de la pandèmia. En total, 10.619 construccions van ser carregades o descarregades, incloent-hi una seixantena de gamma extra (el 0,5%).
La gran remuntada ja havia començat el 2022, amb més de 9.000 castells aixecats, després de la disminució de l'any 2020 (només 338 castells) i 2021 (1.625). L'any passat, però, va ser un retorn a la normalitat prepandèmica, superant els 10.000 castells, una xifra que no s'havia vist des dels anys àlgids entre el 2014 i el 2019.
Els castells de gamma extra es recuperen després de la crisi
D'una altra banda, on encara es nota l'impacte de la pandèmia és en els castells de gamma extra, els que comencen a partir de 8 pisos. A més, la "transició natural" de la canalla s'ha vist interrompuda pels anys afectats per la COVID-19. "El pilar dels castells és la canalla, i sense ells no funciona", expressa Cortés referint-se a la dificultat que suposa per les colles tornar a formar els més petits i ajudar-los a guanyar confiança per afrontar les construccions més grans i complexes. Així doncs, un altre obstacle ha estat la pèrdua de "camises" (com s'anomena als membres de les colles en l'argot casteller), alguns d'ells veterans i que eren part essencial del "tronc" dels castells. Tot i això, les colles estan a poc a poc recuperant o integrant nous membres per continuar endavant.
Tot i tenir menys assistents als assajos i a les actuacions, amb un tronc renovat i una canalla sense experiència, no és sorprenent que les colles només descarreguessin 42 castells de gamma extra l'any passat, lluny dels 70 del 2019, tot i que en total es van aixecar més castells que aleshores.