Enlaces accesibilidad
Sant Joan

Augmenten les vendes de coques i petards, les tradicions de la revetlla que no moren mai

  • Enguany es venen un 5% més de coques i 23 milions d'euros en petards
  • El soroll dels petards i la pólvora poden afectar a asmàtics, persones amb trastorns mentals, hipersensibilitat i autisme

Per
Només a Barcelona es faran una vintena de fogueres i 50 revetlles populars.
Només a Barcelona es faran una vintena de fogueres i 50 revetlles populars.

La revetlla de Sant Joan és una de les festes més estimades a Catalunya, plena de tradicions que combinen el foc, els petards i les coques. Aquest any es preveu que es venguin un 5% més de coques i gairebé 23 milions d'euros en pirotècnia, el que representa una revetlla de rècord. Per als més sensibles de la família pot ser una nit complicada, per això, experts recomanen fer un ús prudent i intentar fer de la nit més llarga de l'any una revetlla màgica. Això sí, els restaurants i discoteques treballen per un dels dies més forts de l'any, en què multipliquen la facturació.

Pastissers preveuen un 5% més de vendes en coques

Esperen vendre 2 milions de coques. Aquest augment respon, al fet que els clients prefereixen comprar més quantitat de coques però més petites i de més varietat. Tot i que les més venudes segueixen sent les clàssiques de brioix amb fruites i pinyons i les de llardons, ara es valora molt més la creativitat del cuiner.

Ofereixen variades novetats que inclouen nous sabors com la melmelada, els festucs o el mango. Pel que fa als preus, des del gremi diuen que es mantenen com l'any passat perquè el preu de les matèries primeres també s'ha mantingut.

Sant Joan de rècord en venda de coques i petards

23 milions d'euros en venda de pirotècnia

Un ingredient que mai falla en una revetlla són els petards. En total, el sector preveu uns ingressos d'uns 23 milions d'euros i continuar amb la tendència positiva dels últims anys.

Tot i que moltes persones es preparen a la nit més curta de l'any amb ganes i il·lusió, n'hi ha d'altres que esperen que transcorri com una més. Per sort dels menys aficionats a la revetlla, enguany el producte estrella continua sent la bombeta i els lots infantils per a gaudir en família.

Com i a qui afecten els petards?

Per a molts col·lectius és difícil suportar el soroll de pirotècnia, com els nens petits o la gent gran, però sobretot, el so ensordidor és especialment molest per la gent que pateix un trastorn mental, hipersensibilitat o autisme. Segons els experts, el millor remei és preparar un espai tranquil amb finestres tancades i música per contrarestar els espetecs. A més, la pólvora també pot afectar els asmàtics o als qui pateixen una malaltia pulmonar.

Persones i animals que maleeixen la revetlla de Sant Joan

Un altre dels membres de la família afectats són els animals de companyia. Els pot provocar tremolors, lladrucs exagerats i ansietat. En una nit com aquesta passen molta por, el que pot provocar que s'escapin. Segons l'arxiu d'identificació d'animals de Catalunya, el 2023, durant els tres dies de revetlla, l'increment d'alertes per fugida va ser d'un 56% comparat amb un altre període de l'any en què el soroll no és el protagonista. Per intentar evitar aquestes situacions, des de PACMA proposen utilitzar pirotècnia silenciosa.

Mentre que no es popularitza aquest tipus de pirotècnia, els veterinaris recomanen crear una zona a casa on l'animal es trobi còmode i segur, atenuant del so exterior, acompanyar-lo, reconfortar-lo i, sobretot, no renyar-lo mai.

Pirotècnia silenciosa per als animals de companyia | Informa: MÍRIAM ANDREU

Per gaudir d'una revetlla amb precaució, és important seguir les recomanacions de seguretat. Algunes de les més importants passen per: tancar portes i finestres de casa, llegir bé les instruccions dels petards, la restricció d'edat i la distància adequada.

Restaurants i discoteques es preparen per a la revetlla

És una nit de molta feina pels restaurants, que multipliquen la seva facturació. Alguns preparen menús especials per l'ocasió i la majoria ja fa dies que acumulen reserves.

Restaurants i discoteques es preparen per a la revetlla de Sant Joan

Sant Joan també és una nit important per les discoteques. Per a ells, és la inauguració oficial de l'estiu, aquest any, carregat d'esdeveniments. Una nit en què, a diferència de les festes d'hivern com Cap d'Any o Halloween, l'oci nocturn ha de conviure amb les celebracions al carrer. Només a Barcelona es faran una vintena de fogueres i 50 revetlles populars.