Enlaces accesibilidad

Casa Corderet, la botiga més antiga de Catalunya

  • La cereria de Can Corderet, a Tarragona, té activitat des de 1751 i és la 15a botiga més antiga d'Europa
  • A 'De Carrer', el presentador David Fernández visita aquest establiment que ha viscut els principals esdeveniments històrics de la ciutat

Per
Casa Corderet, la botiga més antiga de Catalunya
La porta de l'interior de la Casa Corderet.

La Casa Corderet és la botiga més antiga de Catalunya i una de les quinze més velles en actiu d'Europa. S'hi venen espelmes i ciris des de 1751. L'establiment és la darrera mostra del barroc civil català i del barroc eclesiàstic i s'ha conservat el 90% de com era originàriament. El presentador David Fernández descobreix la seva història al programa 'De Carrer'.

Una botiga que ho ha vist tot

La tenda ha viscut gran part dels esdeveniments històrics importants com la Guerra del Francès, la Guerra dels Segadors, la Guerra Civil o la COVID-19. De fet, l'única vegada que el negoci ha estat tancat més d'una setmana va ser durant la pandèmia del coronavirus, quan va romandre inactiu durant més d'un mes.

Al local encara s'hi poden apreciar les portes originals, que tenen presència des del naixement de la botiga el 1751. S'hi poden constatar les bales dels arcabussos, una arma de foc de la infanteria predecessora del fusell, i els senyals d'una baioneta, una arma blanca que s'ajustava al canó de l'arma de foc i que es feia servir per lluitar cos a cos. Les dues marques es corresponen a la Guerra del Francès.

Al costat de la porta de l'establiment hi ha uns gravats que corresponen als vessaments de les estàtues construïdes al fòrum provincial de la Tàrraco romana. L'escrit explica que un exesclau imperial d'origen grec estava casat amb una senyora rica perquè era un servidor augustal, és a dir, un dels sis homes que dirigien el Temple d'August, que està just a sota de la catedral de Tarragona. 

Un servei que no entenia de classes

En els seus inicis, la cereria no només es dedicava a vendre productes a l'església, sinó que també era fonamental per proporcionar llum a les cases, fonamentalment les dels rics. Tanmateix, també tenien la màquina d'oli per als habitatges dels més humils.

La cereria de 'Can Corderet' ha servit a persones de qualsevol classe social.

L'interior de la cereria de Casa Corderet.

Actualment, una especialitat de la casa és la venda d'espelmes amb aromes a les estacions de l'any. La corresponent a la primavera fa olor de mel, fent referència a les abelles que s'alimenten de plantes grogues o blanques. La d'estiu recorda a l'essència dels primers fruiters. La de la tardor té la fragància dels cereals que sorgeixen a inicis d'aquesta època de l'any. I, finalment, la d'hivern, que té el perfum de fruites d'aquesta estació com la magrana i ajuda a dormir.