Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Sàmper creu que Llarena haurà d'aixecar l’ordre de detenció a Puig: "Ja triguen"

Per
Cafè d'idees - Sàmper creu que Llarena ha d'aixecar l’ordre de detenció a Puig: "Ja triguen"

L'advocat Miquel Sàmper considera que el jutge Pablo Llarena no tindrà més sortida que acabar aixecant l'ordre de detenció contra el seu client, l'exconseller Lluís Puig, després de l'entrada en vigor de la llei d'amnistia. Afegeix que presentaran qüestions prejudicials al Tribunal Europeu i al Constitucional: "La llei els fa ràbia. Ja hem vist que diuen que va en contra de la separació de poders", ha dit esperant que prosperin.

L'exconseller d'Interior recorda que en dret penal sempre s'han d'aplicar les decisions més favorables a l'acusat i que en el cas dels investigats del Procés "ja triguen". Això no obstant, admet que la llei fixa dos mesos per prendre la decisió.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, assegura que Lluís Puig tornarà de seguit que s'aixequi l'ordre de detenció, però no abans. "Tots els exiliats han patit la pèrdua de familiars mentre són fora, volen tornar. I parlo de Puig que vol restablir la vida normal. Puig tornarà molt ràpid", ha argumentat l'advocat.

El cas de la malversació

Amb relació a l'acusació de malversació, l'advocat de Lluís Puig argumenta que històricament va lligada a la corrupció i a un enriquiment personal. Ara, la interpretació que fa el Tribunal Suprem va en contra d'allò que interpreten els tribunals europeus. "Tots tenim el cap, els casos de corrupció. Quan algú es beneficia a títol personal, si no és una altra cosa, així s'han pronunciat els tribunals europeus", ha argumentat.

En qualsevol cas, Sàmper afirma que la llei d'amnistia ha "trencat les costures de l'objectivitat del dret". Sosté que la unitat de l'Estat arriba a llocs del cor o del cervell que fan que es qüestioni la separació de poders. "Hi ha autèntics cervells privilegiats del dret que estan en contra de la llei d'amnistia. És una qüestió de sang" Està més enllà del dret", ha afegit.

Reclama que es formi un Govern a Catalunya

Sàmper va donar suport a la candidatura del PSC a les últimes eleccions després d'haver abandonat "progressivament" Junts per Catalunya: ara urgeix a la formació de govern "per tornar a muscular Catalunya". Veu amb bons ulls l'acte equivalent del president del Parlament Josep Rull i creu que el candidat socialista Salvador Illa és qui té més possibilitats de ser investit perquè "li surten els números". Tanmateix, assegura que diu que no té al cap tornar a ser conseller: "És un cicle tancat. No he parlat amb Illa de mi personalment"

Distanciament ideològic amb Junts

Miquel Sàmper explica que va deixar el seu anterior partit per un "distanciament ideològic" i no s'hi setia bé, ja des de l'etapa de conseller: "D'on rebia més crítiques eren internes. Vaig decidir marxar quan es vota en contra de l'aprovació de l'amnistia". Assegura que no ha deixat de ser independentista, tot i que no va poder reeixir, i creu que "ara no toca": "No parlaré mai malament dels que van prendre la decisió. Ha tingut unes conseqüències. Pisa és l'exemple més clar", ha argumentat.

L'exconseller d'Interior defensa el 'fitxatge' de Josep Lluís Trapero per Salvador Illa, tot i que diu que ell no hi ha tingut res a veure. "Es despolititzaria el càrrec. Ell no serà polític, serà funcionari. Per primera vegada a la història hi hauria un professional de la policia", sosté.