Enlaces accesibilidad

El Palau Episcopal i la Catedral Basílica de Santa Maria, joies arquitectòniques de Solsona

  • La façana del Palau Episcopal és considerada una de les millors mostres d'arquitectura neoclàssica de Catalunya, comparable amb el prestigiós Palau de la Virreina de Barcelona
  • El Museu Diocesà de Solsona es va fundar a finals del segle XIX per albergar les col·leccions d'art procedents de diversos punts de la diòcesi

Per
El Palau Episcopal i la Catedral Basílica de Santa Maria, joies arquitectòniques de Solsona
La façana del Palau Episcopal de Solona

La plaça del Palau Episcopal de Solsona és un testimoni viu de la potència i influència que el bisbat va tenir a la ciutat i a tota la diòcesi al segle XVIII. Aquest espai monumental no només acull la Catedral Basílica de Santa Maria, sinó també el Palau Episcopal. Les seves façanes ofereixen una visió única dels canvis arquitectònics que van marcar aquella època. Nerea Sanfe, presentadora del programa 'De Carrer', conversa amb Carles Freixas, director del Museu Diocesà i delegat de Patrimoni de Solsona, per descobrir la història que hi ha al darrere d'aquests dos edificis emblemàtics.

Dues façanes amb dos estils

La Catedral Basílica de Santa Maria de Solsona forma part del conjunt arquitectònic que es troba a la plaça del Palau Episcopal. Una plaça es va concebre inicialment per finalitzar la façana de la catedral, coneguda com la façana de l'Assumpció, l'any 1768. Aquesta obra va ser impulsada pel bisbe José de Mezquiá, un mercedari amb gran influència que va deixar la seva empremta amb un retaule barroc impressionant.

Només una dècada després, el bisbe valencià Rafael Lasala va encarregar la façana del Palau Episcopal, introduint un estil totalment neoclàssic. Aquest contrast d'estils arquitectònics en un mateix espai és un dels elements més fascinants de la plaça, reflectint l'evolució artística i cultural de l'època en tan sols vint anys. La façana del Palau Episcopal és considerada una de les millors mostres d'arquitectura neoclàssica de Catalunya, comparable amb el prestigiós Palau de la Virreina de Barcelona. Dins d'aquest palau, es conserva l'antic edifici medieval iniciat en època romànica, integrat harmònicament en l'actual estructura i formant part del Museu Diocesà de Solsona.

Catedral de Santa Maria de Solsona

Façana principal de la Catedral de Santa Maria de Solsona

Un museu guardià del Patrimoni medieval català

El Museu Diocesà de Solsona, un dels més antics de Catalunya, es va fundar a finals del segle XIX per albergar les col·leccions d'art procedents de diversos punts de la diòcesi. Aquesta iniciativa tenia com a objectiu salvaguardar aquestes peces, moltes de les quals són ara considerades referents per a l'estudi de l'època medieval a Catalunya. Juntament amb el Museu Episcopal de Vic, el Museu Diocesà de Solsona és clau per entendre l'art i la cultura medieval del país.

La visita a aquest conjunt monumental ofereix una oportunitat única per als amants de la història, l'art i l'arquitectura de submergir-se en un passat vibrant i ple de matisos. La plaça del Palau Episcopal de Solsona no només és un lloc d'interès turístic, sinó també un espai de reflexió sobre l'evolució artística i el patrimoni cultural de Catalunya.