Què no et pots perdre del carrer de Sant Pere de Terrassa
- La Casa Barata, situada al carrer de Sant Pere, és un exemple destacat de les majestuoses residències burgeses construïdes per famílies adinerades de la indústria tèxtil de Terrassa al segle XIX
- Amb 108 anys d'història, el Cinema Catalunya és un dels pocs cinemes clàssics que encara perduren en el centre de les ciutats catalanes
El carrer de Sant Pere a Terrassa és una joia històrica que reflecteix l'evolució industrial i cultural d'aquesta ciutat vallesana. David Fernández, presentador del programa 'De Carrer', presenta alguns dels elements que no et pots perdre en aquest emblemàtic carrer, testimoni d'una rica tradició tèxtil i artística. Si planifiques una visita, pren nota.
Els Amics de les Arts: un segle de cultura
El carrer de Sant Pere és el bressol d'«Els Amics de les Arts», una entitat cultural que va néixer fa 100 anys. Fundada per un grup d'artistes que es reunien al taller del pintor Isidre Òdena, aquesta associació va ser la llavor del que avui coneixem com «Els Amics de les Arts i Joventuts Musicals». Inicialment formada per pintors, l'entitat va incorporar músics als anys 50, enriquint encara més el panorama cultural de la ciutat.
Arquitectura de la burgesia
Originàriament, el carrer de Sant Pere estava ple de tallers artesanals, però a partir del segle XIX va viure una transformació amb la industrialització. Les famílies burgeses, propietàries de les empreses tèxtils de Terrassa, van establir-s'hi, construint impressionants residències com la Casa Barata i la Casa Dalí. La Casa Barata, edificada per Joan Barata i Guitard, alcalde de Terrassa fins a dues ocasions, és un testimoni de l'opulència d'aquella època, situada en terrenys heretats des del 1562.
Un eix de prestigi comercial
La presència de la burgesia va convertir el carrer de Sant Pere en un dels espais més prestigiosos de Terrassa. Diversos casinos i alguns dels primers cafès de la ciutat s'hi van establir, conferint-li un caràcter social i lúdic que encara avui es percep. Entre els edificis més destacats hi ha els Magatzems Torres, un preciós edifici modernista que antigament venia teixits a l'engròs.
Un tresor cinematogràfic
Amb 108 anys d'història, el Cinema Catalunya és un dels pocs cinemes clàssics que encara perduren en el centre de les ciutats. Inaugurat el 1916 amb 1200 localitats, ha tingut diverses reformes al llarg dels anys. La decoració actual, feta als anys 50, manté la idiosincràsia del cinema clàssic. Gràcies a l'Ajuntament de Terrassa, que el va adquirir l'any 2000, aquest espai emblemàtic ha pogut mantenir-se actiu, oferint una programació que connecta amb la rica tradició cinematogràfica del municipi. Per això, Terrassa es considera una ciutat cinèfila que es fa palès amb la presència de l'ESCAC, l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya i el Parc Audiovisual de Catalunya, on encara avui en dia es graven programes de televisió.