Enlaces accesibilidad

Barcelona amplia el Pla de Barris i posa el focus en Ciutat Vella i les zones de muntanya

  • S'incrementa el pressupost un 33% més, fins als 300.000 milions d'euros
  • Jaume Collboni titlla la mesura de la "més ambiciosa" fins ara a l'Ajuntament

Per
Barcelona incrementa el pressupost del Pla de barris un 33% per al 2025-2028.
Barcelona incrementa el pressupost del Pla de barris un 33% per al 2025-2028.

L'Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimecres el Pla de Barris 2025-2028. Segons l'alcalde Jaume Collboni es tracta del "més ambiciós de la història". Inclou 27 barris, 7 districtes i s'incrementa el pressupost un 33%, fins als 300.000 milions d'euros. Un pla que, en estendre's, arribarà a 438.000 persones, el 26% dels barcelonins.

Les novetats del programa són la prioritat en intervenir a la Ciutat Vella i a les zones de muntanya i es posarà en marxa a partir del mes de gener.

Collboni ha explicat que es tracta d'un "pla transformador, que entronca amb la tradició dels governs progressistes". L'objectiu del consistori és fer polítiques de transformació estructural i redistribució de la riquesa dintre de la ciutat. Concretament, el pla preveu 113 milions per a la millora de l'espai públic i equipaments, 35 en escoles i projectes educatius, 32 en projectes socials, i 20 en rehabilitació d'habitatges.

Barcelona estén el Pla de Barris 2025-2028 | Maite Boada

Formen part del pla tots els barris del districte de Ciutat Vella, a més del Poble-sec, la Marina del Prat Vermell, la Marina del Port les Planes, Sant Genís dels Agudells, Montbau, la Teixonera, el Carmel, Can Baró, Can Peguera, el Turó de la Peira, Verdum, la Prosperitat, les Roquetes, la Trinitat Nova, Torre Baró, Ciutat Meridiana, Vallbona, la Trinitat Vella, Baró de Viver, el Bon Pastor, la Verneda i la Pau, el Besòs i el Maresme.

Prioritat a Ciutat Vella

L'Ajuntament posa especial atenció en quatre barris de Ciutat Vella: el Raval, el Gòtic, Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera i la Barceloneta. Tots tindran un projecte únic, on moltes de les accions estaran vinculades al Pacte per Ciutat Vella i s'incrementarà la inversió en l'espai públic del districte en un 140%, passant dels 8,3 milions d'euros als 20.

"Tenim barris en situacions especialment difícils, com el Raval, i aquí la inversió social serà necessàriament molt important", ha afirmat el regidor Lluís Rabell. Segons ha dit, aquests espais públics necessiten "ser dinamitzats" i els centres educatius del Raval "necessiten un suport especial i ser nodes de vertebració del teixit social que existeix".

S'inclouen els barris de muntanya

El Pla de Barris del govern municipal suma sectors de muntanya com Les Planes, Montbau i La Teixonera amb la intenció de "revertir situacions de desigualtat", derivades de les dificultats que genera l'orografia d'aquests territoris. Per tant, es prioritzarà la millora de la connectivitat i l'accessibilitat a equipaments i serveis i l'adaptació als nous reptes climàtics: prevenció de riuades, millora de la resposta en cas d'incendis o potenciació dels sistemes de biodiversitat. 

Unes incorporacions, fruit de les negociacions pels pressupostos municipals que els de Collboni van fer amb ERC fa uns mesos.