Enlaces accesibilidad

Resum de notícies a Catalunya, 26 de juny del 2024 | El Parlament celebra un ple d'investidura fallit i arrenca el compte enrere

  • Troben l'arma del tiroteig mortal a la Font de la Pólvora de Girona
  • La Generalitat executa el 87% de les inversions pressupostades
  • Més informació de les notícies destacades del dia al web de RTVE Notícies

Per
Josep Rull es dirigeix al Parlament durant el ple per activar el compte enrera per la investidura
Josep Rull es dirigeix al Parlament durant el ple per activar el compte enrera per la investidura

L'actualitat d'aquest dimecres passa per la celebració al Parlament de Catalunya de l'acte equivalent a un ple d'investidura fallit que serveix per activar el termini de dos mesos per trobar un candidat amb els suports per ser elegit com a nou president de la Generalitat i evitar una repetició electoral.

Durant la intervenció dels grups, el líder del PSC, Salvador Illa, ha insistit en l'aposta per un pacte progressista amb ERC i Comuns. Junts veu factible un acord per facilitar un govern encapçalat per Carles Puigdemont. ERC demana a Junts i socialistes que no donin per descomptats els seus vots i adverteixen que seran "molt exigents".

Altres temes destacats de la jornada passen pel tret de sortida d'una nova edició del Festival Grec, la presentació del Pla de Barris de Barcelona i les novetats del tiroteig mortal del barri la Font de la Pólvora de Girona.

L'actualitat a Catalunya, 26 de juny de 2024

RTVE Notícies RTVE Notícies
Minuto Descripción
  • 20:09

    Ignacio Garriga admet que cobra un sobresou del Parlament per tasques de direcció del grup parlamentari de Vox

     

    El líder de Vox a Catalunya admet que al marge de cobrar com a diputat al Parlament, també factura com a autònom per dirigir el grup parlamentari. Una pràctica que també fan altres tres diputats, tal com consta a la pàgina web de la institució, que avui ja publica les declaracions de les activitats i càrrecs públics dels 135 diputats, així com els béns. 

  • 18:53

    Condemnat un paparazzi a un any de presó per assetjar la parella de Gerard Piqué

     

    El jutjat penal número 14 de Barcelona ha condemnat a un any de presó el paparazzi Jordi Martín pels delictes d'assetjament i lesions a Clara Chía, parella de Gerard Piqué. La sentència considera provat que el fotògraf va assetjar de manera "insistent i reiterada" la víctima, a través de "vigilàncies i persecucions constants, la proximitat física i l'ús de les xarxes socials", i afirma que la "gravetat de la conducta és inqüestionable". Així, el jutjat imposa al condemnat una ordre d'allunyament i prohibició de comunicació de la denunciant d'un any i mig i l'obliga a indemnitzar-la amb més de 13.000 euros pels danys morals i les despeses sanitàries derivades de l'assetjament.

  • 18:17

    Els Mossos reforcen el dispositiu policial al barri de Font de la Pólvora per la vetlla de les dues víctimes mortals

     

    Els Mossos d'Esquadra han intensificat el dispositiu policial al barri de Font de la Pólvora de Girona aquest dimecres coincidint amb la vetlla de les dues víctimes mortals. Pels volts de tres quarts de cinc, dos cotxes fúnebres han sortit del tanatori, situat a tocar de l'entrada del barri i una comitiva policial els ha acompanyat. Agents de l'ARRO, de la Brigada Mòbil, a més de l'helicòpter han procurat que no hi hagués cap incident.

  • 17:51

    Tarragona posa en marxa un nou servei d'atenció a persones sense sostre

     

    L'Ajuntament de Tarragona posarà en marxa durant aquest estiu el nou Servei d'Atenció Integral (SAI) per a persones sense sostre, que comptarà amb setze places. Els usuaris, que seran seleccionats pels tècnics, s'hi podran estar tot el temps que necessitin i rebran el suport d'una desena d'educadors socials. 

    Nou servei d'atenció a persones sense sostre a Tarragona | Pilar Ribas
    rtve Nou servei d'atenció a persones sense sostre a Tarragona | Pilar Ribas
  • 17:25

    Més de 300 alumnes d'ESO fan estada al campus Ítaca de la UAB

     

    Més de 300 alumnes d'ESO han començat aquest dimecres el campus Ítaca, una estada a la Universitat Autònoma de Barcelona que els permet fer un tast de l'experiència universitària. La iniciativa, que ja compleix 21 edicions, està adreçada a estudiants amb bones capacitats per als estudis, però que es troben en situació de desavantatge educatiu per la seva situació socioeconòmica.

    Més de 300 alumnes d'ESO fan estada al campus Ítaca de la UAB | Lourdes Gata
    rtve Més de 300 alumnes d'ESO fan estada al campus Ítaca de la UAB | Lourdes Gata
  • 17:00

    La DGT vol rebaixar les taxes d'alcoholèmia

     

    L'alcohol i les drogues continuen sent els principals problemes de seguretat a les carreteres. En una època de molta mobilitat la DGT llença aquesta campanya. Trànsit preveu rebaixar les taxes d'alcohol per a conductors novells i professionals. També prohibir els patinets a menors de 16 anys i exigir als propietaris que s'inscriguin en un registre. És un reglament, que fa temps que es treballa i que ara encara la recta final.

  • 16:44

    Els comuns diuen que la reforma de Via Laietana s'ajusta a la legalitat 

     

    La portaveu de Barcelona en Comú, Janet Sanz, ha defensat que el projecte de reforma de Via Laietana es va fer d'acord amb la legalitat i amb el suport del ple. Sanz ha lamentat que la decisió judicial que revoca l'acord del consistori per reformar la via "va contra els temps i el sentit comú". A més, ha criticat que determinades "elits" hagin judicialitzat projectes que va tirar endavant el govern d'Ada Colau per aconseguir una ciutat "més saludable". Sanz ha insistit que el projecte es va fer "amb tots els informes, requeriments i garanties tècniques que els serveis tècnics i jurídics van determinar" i sosté que no calia modificar el Pla General Metropolità.

    L'Ajuntament de Barcelona tirarà endavant la reforma de Via Laietana | Anna Pujol
    rtve L'Ajuntament de Barcelona tirarà endavant la reforma de Via Laietana | Anna Pujol
  • 16:35

    Catalunya percebrà aquest any 25.645 milions en lliuraments a compte, un 9,7% més


    Es tracta de la xifra més alta rebuda fins ara per Catalunya. Si es té en compte la liquidació de l'exercici 2022, sumarà 4.326 milions més, amb un total de 29.846 milions del sistema de finançament autonòmic. El Ministeri d'Hisenda ha donat a conèixer aquestes xifres. En total, les comunitats autònomes percebran 134.658 milions d'euros en concepte de lliuraments a compte, la xifra més gran de la història i un 8,3% més en relació amb el volum distribuït en 2023.

  • 16:12

    El Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona incrementa el pressupost un 33% per al 2025-2028

     

    Amb un pressupost de 300 milions d’euros fins al 2028, un 33% més que en l'edició anterior, el Pla de Barris de l’Ajuntament de Barcelona suma sectors de muntanya com Les Planes, Montbau i La Teixonera. El projecte de reforç als ciutadans més vulnerables passa de 23 a 27 barris. Se’n beneficiaran més de 430.000 persones. Amb millores dels espais públics, equipaments, habitatges i, com a novetat, també a escoles i projectes educatius.

  • 16:07

    Barcelona té el primer museu d'Europa dedicat a la guitarra elèctrica

     

    La ciutat de Barcelona obre el primer museu europeu dedicat a la guitarra elèctrica. És un recorregut a través de la música que explica la història d'un dels gèneres musicals que va néixer als 50: el Rock. Des d'una de les poques rèpliques de la guitarra de la famosa pel·lícula retorn al futur fins a la que es va utilitzar per gravar Sultans of Swing a l'estudi. Són part de les 50 guitarres que el Juanjo col·lecciona. 

  • 15:56

    Els ajuntaments del Baix Segre denuncien la manca de recursos per l'arribada de temporers

     

    Els alcaldes dels set municipis del Baix Segre han denunciat les mancances que es troben durant la campanya de la fruita, quan aquesta zona duplica la seva població per l'arribada de milers de temporers. Critiquen que tot i aquest augment, tenen els mateixos serveis.

  • 14:50

    L'entitat que va recórrer la reforma de la Via Laietana demana "diàleg" al govern municipal

     

    El president de la Cambra de Concessionaris d'Infraestructures, Equipaments i Serveis Públics (CCIES), Francesc Sibina ha reclamat "diàleg" al govern municipal "en benefici del conjunt de la ciutat". L'organització empresarial, que va presentar un recurs per la reforma de la Via Laietana, també ha advocat per "l'acord i la mediació" en les grans transformacions urbanístiques "però sempre respectant el marc legal vigent en tots els procediments" i el "posicionament dels agents socials i econòmics de la ciutat". Amb tot, ha rebutjat que aquestes reformes s'apliquin de "forma unilateral".

  • 15:23

    Carlos Navarro, El Yoyas, ingressa a la presó de Brians 1 

     

    L'exconcursant de 'Gran Hermano' Carlos Navarro, conegut com El Yoyas, ha ingressat aquest dimecres cap a les 13.20 hores al Centre Penitenciari Brians 1 de Sant Esteve Sesrovires després de ser detingut i d'estar fugit des del 2022. A Navarro se li va imposar una pena de 5 anys i 8 mesos per maltractament habitual, lesions, delicte lleu d'amenaces i delicte lleu de vexacions en una sentència dictada pel jutjat penal 5 de Las Palmas de Gran Canària. Navarro va fugir en ser requerit pel jutjat de pau de Vilanova del Camí el novembre del 2022 per ingressar voluntàriament a la presó.
     

  • 14:59

    Les acusacions particulars de policies rebutgen aplicar l’amnistia en la causa de Tsunami a l’Audiència Nacional

     

    En tres escrits als quals ha tingut accés l’ACN, asseguren que els delictes pels quals poden ser acusats els investigats, com ara el de terrorisme, no encaixen en l’àmbit objectiu de la llei d’amnistia, que per altra banda consideren que contravé el dret europeu. En aquest sentit, defensen la necessitat de recórrer al Tribunal de Justícia de la Unió Europea perquè s’hi posicioni al respecte. 

  • 14:38

    El Port de Barcelona tindrà una tercera terminal de vehicles

     

    El futur espai estarà acabat el 2027 i permetrà donar resposta al creixent tràfic de cotxes, sobretot elèctrics. Així ho ha aprovat el Consell d'Administració de la infraestructura, que ha detallat que convocarà un concurs per una concessió d'un termini de 27 anys. La nova terminal permetrà donar resposta al creixent tràfic que registra el port, sobretot d'elèctrics. També reforçarà les cadenes logístiques i potenciarà la infraestructura com a 'hub' de distribució internacional pel sector de l'automoció, segons ha detallat el Port de Barcelona en un comunicat. 

  • 13:52

    Comença el judici a tres homes acusats d'agressió sexual i prostitució a menors tutelades

     

    Aquest dimecres a l'Audiència de Barcelona ha començat el judici a tres homes acusats d'agressió sexual i prostitució de tres menors tutelades. Només una de les víctimes ha declarat. Respecte a les altres dues, el tribunal ha optat per tirar de la declaració que van fer en fase d'instrucció.

    Comença el judici a tres homes acusats d'agressió sexual i prostitució a menors tutelades | Sergi Bassolas
    rtve Comença el judici a tres homes acusats d'agressió sexual i prostitució a menors tutelades | Sergi Bassolas
  • 13:40

    TriasxBCN demana al govern que algú assumeixi responsabilitats després de la sentència de Via Laietana

     

    El portaveu de TriasxBCN, Jordi Martí, ha demanat al govern municipal que algú assumeixi responsabilitats després de la sentència que revoca l’acord per reformar la Via Laietana. Martí ha criticat la reacció de la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, pròpia d’un govern “arrogant que no reconeix els errors”. També ha recordat que el seu grup va votar en contra d’aquesta reforma i ja va advertir en les seves al·legacions que la Via Laietana era una artèria principal i metropolitana i calia algun tipus de modificació de planejament, com diu la sentència ara.

  • 13:28

    Creen una eina que detecta els riscos de mortalitat per temperatures en funció de sexe i edat

     

    En un context de canvi climàtic on cada cop són més habituals les onades de calor i de fred, l'Institut de Salut Global de Barcelona ha desenvolupat una eina per predir els riscos reals de mortalitat per temperatures en una trentena de països europeus, en funció del sexe i l'edat.

    Creen una eina que detecta els riscos de mortalitat per temperatura | Míriam Andreu
    rtve Creen una eina que detecta els riscos de mortalitat per temperatura | Míriam Andreu
  • 13:00

    Presó per al 'Yoyas', l'home acusat de violència en l'àmbit familiar i maltractaments que estava fugit des del 2022

     

    El jutjat de guàrdia d'Igualada ha ordenat presó per a l'exconcursant de 'Gran Hermano', el 'yoyas', fugit des del 2022. Segons informa el TSJC, el jutjat de guàrdia d'Igualada ho ha ordenat en compliment d'una ordre de recerca, detenció i ingrés a presó dictada des de Las Palmas per complir pena de presó de 5 anys i 8 mesos que li va imposar el jutjat penal número 5. Era una sentència del 10 de desembre del 2020 per maltractament habitual, lesions, delicte lleu d'amenaces i delicte lleu de vexacions.

  • 12:34

    Barcelona presenta el Pla de Barris "més ambiciós de la història"

     

    L'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha presentat aquest dimecres el Pla de Barris 2025-2028, i l'ha titllat com "el més ambiciós de la història". Explica que inclou més barris (passen de 23 a 27), districtes (de 6 a 7) i més dotació econòmica, amb una inversió total de 300.000 euros, en espais públics, equipaments, habitatges i transformació. A banda, es beneficiaran 438.000 veïns dels barris més vulnerables i es farà una atenció especial a la Ciutat Vella i a les zones de muntanya.

  • 12:22

    Diputats del PSC, Junts, ERC i la CUP exhibeixen al Parlament català fotografies de les "Rojas e Molinar"

     

    Les cinc dones republicanes van ser assassinades el 1937 durant la Guerra Civil. Aquest gest arriba després que el passat dia 18 el president del parlament balear, Gabriel Le Senne (Vox), expulsés del saló de plens a les dues diputades socialistes membres de la Mesa per exhibir fotografies d'aquestes republicanes i trenqués una d'aquestes imatges.
         

  • 12:11

    Salvador Illa (PSC) insisteix en l'aposta per un pacte progressista "sòlid i ambiciós" amb ERC i els Comuns

     

     

    El líder del PSC ha remarcat que no hi ha cap altra opció que no sigui "un pacte progressista sòlid i ambiciós" amb ERC i els Comuns. Salvador Illa s'ha compromès a dialogar "activament, metòdicament, respectuosament i sense presses i sense pauses".  Illa vol un acord que "generi prosperitat" i "afermi els valors progressistes" en un context d'auge de l'extrema dreta".

  • 12:08

    Junts insisteix que és "factible" un acord per a investir Puigdemont: 

     

     

    "No és senzill, però tenim temps". En aquests termes s'ha expressat el president del grup parlamentari, Albert Batet, que ha insistit que l'aritmètica fa "factible" un acord per a la investidura de Carles Puigdemont, com també va ser possible un acord amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez. Davant dels intents de "deslegitimar" la candidatura de l'expresident, Batet ha recordat al PSC que ni Pedro Sánchez ni Jaume Collboni van guanyar les eleccions generals i municipals.

  • 12:04

    ERC adverteix a PSC i Junts que seran "molt exigents" en la negociació per la investidura

     

     

    El president del grup parlamentari d'ERC, Josep Maria Jové, ha avisat socialistes i exsocis que no poden donar per fets els vots d'ERC, i ha criticat que hagin fet pinça en l'anterior legislatura per anar en contra del Govern republicà: "S'han coordinat per desgastar Aragonès". Jové ha reiterat que seran "exigents" amb les seves condicions per qualsevol acord: referèndum, finançament singular, català i estat del benestar.

  • 11:59

    Ignacio Garriga (Vox) retreu a PSC, Junts i ERC que "escenifiquin" que es no es porten bé entre ells

     

     

    El líder de Vox a Catalunya ha aprofitat la seva intervenció al Ple per acusar socialistes, independentistes i populars de “convertir el Parlament en un circ”. Assegura que “enganyen els catalans” fent veure “que estan emprenyats” entre ells quan en realitat “s’entenen” constantment.

  • 12:10

    Bonet anuncia un recurs contra la sentència que revoca l'acord per a la reforma de Via Laietana

     

    La primera tinenta d’alcaldia de Barcelona, Laia Bonet, ha assegurat que transformacions com la de Via Laietana “han vingut per quedar-se” i ha anunciat un recurs contra la sentència que revoca l’acord del consistori per reformar aquesta artèria. “No anirem enrere”, ha dit Bonet, que alhora ha defensat que cal un urbanisme amb diàleg i que no incentivi la judicialització.

  • 12:00

    El trasplantament de microbiota fecal, una alternativa eficaç per tractar la C.Difficile

     

    Un estudi fet per l’Hospital Universitari de Bellvitge i l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge ha constatat que el trasplantament de microbiota fecal és un mètode alternatiu als antibiòtics que permet tractar eficaçment infeccions com la C.Difficile. La recerca revela una recuperació significativa de la diversitat de la microbiota en pacients que han pres càpsules liofilitzades de microbiota intestinal fabricades a partir de femta de donants. Els experts asseguren que el tractament és eficaç en menys de 48 hores i estimen que 150 casos recurrents cada any de C-difficile a Catalunya es podrien tractar amb aquest mètode.

  • 11:55

    Alejandro Fernández (PP) adverteix al PSC que només investiran a qui es comprometi a "acabar amb el procés"

     

    El líder dels populars a Catalunya ha reiterat que, tant hi hagi legislatura o no, el PPC només investirà "qui es comprometi a posar fi al procés, aquí i a Madrid". El diputat ha carregat especialment contra el PSC i el seu cap de files, Salvador Illa: "Per a què serveix votar el PSC? Per a què serveix votar Salvador Illa? Per a res. Ciutadans de Catalunya, el PSC els ha tornat a enganyar prometent obrir una nova etapa a Catalunya".

  • 11:48

    Jéssica Albiach (Comuns) crida a PSC i ERC a negociar sense "xecs en blanc"

     

    La líder dels Comuns reclama tant al PSC com a ERC "bona voluntat negociadora" per arribar a un acord d'investidura. Albiach ha advertit que s'han d'evitar "els tacticismes" i ha alertat que no hi haurà "cap xec en blanc". A més, ha avisat el primer secretari del PSC, Salvador Illa, que si és qui aspira a ser president és "qui té la màxima responsabilitat per aplegar les majories suficients".

  • 11:40

    Laia Estrada (CUP) adverteix que no facilitaran "el retorn de la sociovergència"

     

    La cap de files de la CUP al Parlament ha assenyalat que PSC i Junts comparteixen el "mateix programa", tot i competir per presidir la Generalitat. "No facilitarem el retorn de la sociovergència", ha advertit. Estrada ha lamentat la "frustració" de l'independentisme, així com la sensació de la gent que se sent "estafada", i ha dit que la CUP se'n sent "corresponsable".

  • 11:33

    Silvia Orriols (Aliança Catalana) condiciona el suport dels seus dos vots a "la redacció d'una Constitució catalana i una llei d'estrangeria potent"

     

    La líder d’Aliança Catalana avisa que “no es va presentar per a investir espanyolistes o autonomistes”. La diputada ha advertit que han arribat per a carregar contra “les polítiques autonomistes i immigracionistes”. El seu discurs ha vinculat la presència de persones immigrades amb la inseguretat ciutadana i, a més, ha dit que només votarien la investidura d’algú que “redacti una Constitució catalana i una llei d’estrangeria com cal”.

  • 11:24

    Barcelona és la ciutat de l'Estat més cara per llogar una habitació, segons Idealista

     

    Barcelona és la ciutat de l'Estat més cara per llogar una habitació, amb 550 euros de mitjana, segons Idealista. Segons el portal immobiliari, el districte més car és Ciutat Vella, amb 625 euros al mes, seguit de Chamberí, a Madrid, i Sarrià Sant-Gervasi, amb 612 euros i 605 euros. Concretament, la capital espanyola concentra la meitat dels pisos compartits del país; Barcelona el 20% i València el 10%.

  • 11:16

    Troben l'arma del tiroteig amb dues víctimes a Font de la Pólvora de Girona

     

    Els Mossos d'Esquadra han trobat l'arma del doble crim que el sospitós va fer servir en el tiroteig al barri de la Font de la Pólvora de Girona. Segons confirmen els Mossos, l'home hauria abandonat l'arma, un subfusell d'assalt i després d'una llarga recerca, la policia l'ha trobat. El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, també ha confirmat que s'han desplegat agents del Grup Especial d'Intervenció (GEI) per reforçar la seguretat al barri. Mentrestant, els Mossos mantenen activa la recerca del sospitós.

  • 11:09

    Josep Rull comunica al Parlament la impossibilitat de proposar un candidat a ser investit com a president de la Generalitat

     

    El president del Parlament, Josep Rull, ha llegit aquest dimecres al matí davant del ple de la cambra la resolució que confirma que, ara per ara, no hi ha cap candidat per a sotmetre's a la investidura en el termini reglamentari i activa el compte enrere. Concretament, el text signat i llegit per Rull "constata que no li ha estat possible proposar al ple de la cambra un candidat per ser investit president o presidenta de la Generalitat" i "dona compte d'aquesta circumstància a l'efecte de l'inici del còmput de dos mesos". 

  • 10:57

    El Govern executa un 87,2% de les inversions pressupostades el 2023

     

    La Generalitat de Catalunya ha executat un 87,2% de les inversions previstes en els pressupostos del 2023, segons les dades publicades aquest dimecres pel Departament d'Economia. En total, a Catalunya el Govern ha invertit 1.672 milions d'euros, xifra que ascendeix fins a 2.162 milions si es tenen en compte els fons europeus. El percentatge contrasta amb el de l'Estat, que al primer semestre de l'exercici passat tan sols va complir amb un 16,3% de les inversions previstes a Catalunya. La consellera d'Economia en funcions, Natàlia Mas Guix, ha carregat contra aquesta "opacitat" i ha assegurat que és "del tot inacceptable".

  • 10:30

    Un jutjat tomba l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per reformar la Via Laietana

     

    El jutjat contenciós administratiu número 14 ha revocat l’acord de l’Ajuntament de Barcelona per reformar la Via Laietana. Ha estimat el recurs de la Cambra de Concessionaris d’Infraestructures, Equipaments i Serveis Públics, en considerar que per reformar la Via Laietana caldria modificar el Pla General Metropolità a través de la Subcomissió d’Urbanisme de Barcelona, òrgan administratiu de la Generalitat.

  • 10:00

    La venda d’entrades al Park Güell serà exclusivament online a partir de l’1 de juliol per millorar l’accés al recinte

     

    El consistori busca afavorir la convivència amb el veïnat. Per donar a conèixer la nova mesura, el Park Güell ha iniciat una campanya dirigida a visitants que és visible tant als punts d’origen com a espais estratègics de Barcelona, com la xarxa de transports públics, a les terminals de l’aeroport o a diferents hotels de la ciutat.

  • 09:32

    Carrizosa atribueix a Cs que l'independentisme no tingui majoria al Parlament: "Aquesta medalla ens la podem penjar"

     

    El també excandidat ha assegurat deixar la política "amb la satisfacció d'objectius complerts" com aquest. "És cert que nosaltres hem desaparegut en aquesta legislatura, però també ho és que, per primer cop en molt temps, els partits nacionalistes no han sumat prou", ha dit en una entrevista al programa 'Cafè d'Idees' de RTVE Catalunya. I ha reblat: "Aquest mèrit, aquesta medalla sí que ens la podem penjar".

  • 09:15

    Els Mossos disparen contra un vehicle amb dos ocupants que havia fugit d'un control a Ripoll amenaçant amb una arma

     

    Hi ha un detingut i s'han trobat 12 kilos d'haixix a l'interior del cotxe. Els fets han tingut lloc cap a dos quarts de dues de la matinada, quan el vehicle, amb dos ocupants, s'ha apropat al control i ha fugit mostrant una arma de foc. Els agents han disparat a la roda del cotxe. Més tard, una patrulla de la policia local ha aturat el vehicle però el conductor ha sortit corrents. Finalment, ha estat detingut.

  • 08:50

    Carlos Carrizosa: "Buch està xulejant a tots els contribuents"

     

     

    L'expresident de Ciutadans a Catalunya, Carlos Carrizosa ha criticat al Cafè d'idees de Ràdio 4 i La 2 "la sensació d'impunitat que està generant l'amnistia. "Veure que ara Miquel Buch va a la televisió a criticar els jutges dona una sensació de ruptura els consensos democràtics", ha advertit.

     

    "Els 50.000 euros que es van estafar els va cobrar un senyor que va fer d'escorta de Puigdemont. Com poden dir que no hi ha malversament?", ha afegit. "Està 'xulejant' a tots els contribuents catalans. Per què no va pagar de la seva butxaca", ha lamentat.

  • 8:22

    Detenen a l'Anoia un home acusat de violència en l'àmbit familiar i maltractaments que estava fugit des del 2022

     

    Els Mossos d'Esquadra i la Policia Nacional han detingut l'exconcursant de 'Gran Hermano' Carlos Navarro, contra el que hi havia una ordre de recerca, detenció i ingrés a presó per violència i maltractaments en l'àmbit familiar i amenaces, segons han informat fonts policials. L'home, conegut com el 'yoyas', portava fugit des del novembre del 2022. Ha estat localitzat en una casa de l'Anoia, on estava permanentment amagat i prenia moltes mesures d'autoprotecció per evitar ser localitzat.

  • 8:18

    A partir d'avui començaran a arribar els vals escolars als prop de 790.000 estudiants de primària i secundària del curs vinent.

     

    Són 60 euros per alumne que, per primer cop, es podran cedir a les escoles per la compra conjunta de material. També seran vàlids als establiments adherits a la campanya. Les famílies tenen temps per gastar-los fins el 30 de novembre.

  • 8:14

    Comença la temporada de colònies i casals d’estiu.

     

    La Fundació Catalana de l'Esplai ofereix aquest any més de 90.000 places. L’entitat ha preparat més de 1.600 cicles d’activitats per a nens i joves d’entre 3 i 25 anys. Fundesplai ha incrementat un 7% el nombre de places becades per facilitar l’accés a totes les famílies. Els seus responsables valoren la importància del lleure a l’estiu per la salut emocional dels infants. Un fet que ho demostra l’emoció amb el que inicien les activitats els més petits.

  • 8:12

    Jaume Collboni surt al pas de les crítiques que el grup Trias per Barcelona ha fet del dispositiu de la revetlla.

     

    La mort d'un jove per una ganivetada ha provocat que el grup de Xavier Trias demani la dimissió del tinent d'alcaldia de seguretat, Albert Batlle. Collboni referma la seva confiança en el responsable de la policia.

  • 8:10

    Joan Ignasi Elena participarà demà a la junta de seguretat local que s'ha convocat a Girona per l'assassinat a trets de dues persones la nit de Sant Joan.

     

    Tot plegat després que ahir es reunís amb l'Ajuntament que va decretar dos dies de dol i va fer un minut de silenci per condemnar els fets. L'alcalde Lluc Salellas es mostrava preocupat perquè l'atacant tingués una arma llarga. Un fet, que els Mossos vinculen amb l'avenç del mercat de la droga a Catalunya.

  • 8:08

    La Generalitat defensa el dispositiu policial de Sant Joan, però accepta obrir un debat sobre la seguretat després que la revetlla acabés amb dues víctimes mortals a Girona i una altra a Barcelona.

     

     

    La portaveu del Govern, Patrícia Plaja destaca que els dos fets no tenen relació entre ells tot i ser extremadament greus. Remarca que cal obrir el debat sobre la seguretat però sense caure en discursos alarmistes, populistes i racistes. També ha traslladat la plena confiança del Govern en funcions en la tasca dels Mossos a l'hora de trobar l'assassí del barri de Font de la Pólvora.

  • 8:06

    Després de 5 anys de bloqueig, el PSOE i el PP han arribat a un acord per renovar el Consell General del Poder Judicial.

     

    Tots dos partits han pactat una llista de 20 vocals que seran refrendats per les Corts. L'acord també inclou la reforma de la llei Orgànica del poder Judicial. Una proposta per garantir la independència de jutges i de la Fiscalia General de l'Estat.  En aquest sentit, el Consell haurà d'aprovar, amb una majoria de tres cinquenes parts, una proposta per escollir els vocals de procedència judicial. També s'estableix un règim d'incompatibilitat, de manera que magistrats i fiscals no puguin accedir a la cúpula judicial si els 5 anys anteriors han ocupat càrrecs polítics. 

  • 8:04

    El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja ha començat a aplicar la llei d'amnistia.

     

     

    Dues setmanes després de la seva entrada en vigor, un dels beneficiats han estat l'exconseller d'interior, Miquel Buch, així com el sergent Lluís Escolà i 16 manifestants. El tribunal ha anul·lat la responsabilitat penal i civil de l'exconseller de Junts,  que l'any passat va ser condemnat a 4 anys i mig de presó i 20 d'inhabilitació per malversació i prevaricació. Tot per contractar al sergent dels Mossos, Lluís Escolà per protegir a Puigdemont. Precisament l'agent de policia també ha estat amnistiat, juntament amb 16 manifestants condemnats per aldarulls. Unes sentències, però, que es poden recórrer al Tribunal Suprem.

  • 8:03

    La Mesa del Parlament ha activat ja els mecanismes necessaris per poder convocar un ple d'investidura a l'agost en cas que algun dels candidats tingui els suports.  

     

     

    Aquest és un requisit necessari després que, aquest matí, el president de la Cambra Josep Rull, llegeixi la resolució que activa el compte enrere fins a 26 d'agost com a data límit perquè no hi hagi una repetició electoral. Després de Rull, els grups parlamentaris disposaran de cinc minuts cadascun per intervenir.

  • 08:00

    Bon dia. Segueix aquí l'actualitat a Catalunya del dimecres 26 de juny de 2024.

    Aquí pots consultar els titulars més destacats d'ahir.