Enlaces accesibilidad
L'entrevista

Albiach veu "bona voluntat negociadora" tant al PSC com a ERC

Per
Cafè d'idees - Albiach veu "bona voluntat negociadora" tant al PSC com a ERC

La coordinadora de Comuns i diputada al Parlament, Jéssica Albiach, veu "bona voluntat negociadora" tant al PSC com a ERC per acordar una investidura de Salvador Illa. Creu que els republicans són conscients que no és positiva una repetició electoral, mentre creu que la part més gran de responsabilitat és del candidat socialista. "Ha de ser més proactiu i fer més esforços", ha insistit.

Albiach reconeix que són a l'inici de les negociacions, que de moment són bilaterals i que calen setmanes per travar un acord amb ERC, PSC i comuns que creu que és l'únic possible. "Hi ha bona voluntat. No vol dir que les negociacions estiguin fetes. Necessitem setmanes, en tenim 8, serà hàbil tot l'estiu", ha insistit la líder de l'espai polític.

En una entrevista amb Gemma Nierga al Cafè d'Idees de La 2 i Ràdio 4, explica que es plantegen entrar en un Govern, en funció del grau de satisfacció amb l'acord. "Estem negociant en base a continguts, en cap cas han sortit cadires enmig de la negociació", ha assegurat. Detalla que les seves prioritats no han canviat, posant el focus especialment en l'habitatge, sense dir si el Hard Rock continua sent una línia vermella. "El que no faré és mediàticament explicar les negociacions", ha detallat.

Després de l'acte equivalent al Parlament de Catalunya, entén que el candidat socialista no s'hagi presentat ara a la investidura per què no tenia els suports necessaris i podia generar "falses expectatives". "Ho entenc perfectament. Per què anar a una investidura que saps que els números no et donaran?", ha argumentat la líder dels Comuns.

Albiach també ha aprofitat per carregar contra que Esquerra decidís "entregar" la Mesa del Parlament a Junts, en comptes d'acollir-se a la seva fórmula que els donava la presidència. "Van valorar la proposta. Van decidir que no i no ens van donar més explicacions", ha lamentat.

Canvi de cares als Comuns a la tardor

Jéssica Albiach no se sent responsable d'haver provocat eleccions anticipades després del 'no' als pressupostos per la inclusió de Hard Rock i creu que Pere Aragonès les va convocar quan va considerar que li aniria millor. "Ells van decidir anticipar les eleccions perquè pensaven que els convenia, amb pressupostos o no i decidir que la culpa era nostra", ha argumentat.

La líder dels Comuns reconeix els mals resultats electorals, però diu que hi ha diverses maneres d'assumir responsabilitats. Assegura que "hi haurà canvi de cares" al partit a la tardor: "Ara estem parlant de cap on va el partit en l'àmbit ideològic i programàtic, però a finals de setembre o principis d'octubre s'obrirà la renovació d'òrgans i crec que cal oxigenar el partit", ha detallat. Albiach diu comptar amb el suport de la direcció i que avançaran el congrés de Comuns al novembre: "L'organització em va donar el suport".

Albiach afegeix que volen dur a terme el procés de forma "endreçada" i ha assegurat que també "serà un debat" quin "paper" acaben tenint les actuals coordinadores de la formació, tant ella com Ada Colau i Candela López. "S'obrirà el debat de la reorganització", ha assegurat.

La reforma del finançament

Els comuns veuen "urgent" la reforma del sistema de finançament de Catalunya, que ha de ser "singular, propi, bilateral i que recapti tots els impostos" sobre la base del principi d'ordinalitat. "Tenim competències que no en tenen altres. No té cap sentit que siguem el 17% de la població i reben el 13%", diu Albiach. Tot i això, demana "tota la tranquil·litat" per abordar-ho i assegura que beneficiarà al conjunt de comunitats de l'Estat: "Que quedi molt clar que defensem un finançament just per Catalunya, també per la resta de territoris de l'Estat".

D'altra banda, la líder dels Comuns veu injust que Jaume Collboni hagi deixat fora del govern de Barcelona als comuns, a través de l'acord amb Esquerra. Li retreu una manca de model per la ciutat: "Si n'hi ha, és el que li pressionen els lobbies que no ens volen a nosaltres. Els que tenen interessos a l'espai públic", ha etzibat.

Finalment, també ha assegurat que estaven al corrent de les negociacions per la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i que han pogut proposar dos noms. Tot i això, critica que el PSOE no hagi comptat amb altres forces perquè fos més plural, com els independentistes o altres socis d'investidura. "La renovació el CGPJ és necessària i no li fem la ola al PP perquè ha complert el que diu la Constitució", ha afegit.