Enlaces accesibilidad

Els preus tornen al camí de la moderació

  • L'IPC cau dues dècimes i se situa al juny en el 3,4%
  • La caiguda dels preus dels carburants i dels aliments ajuda a contenir la inflació

Per
La inflació dels aliments és la que més preocupa els consumidors
La inflació dels aliments és la que més preocupa els consumidors

El juny es tanca amb la inflació interanual en el 3,4%, dues dècimes menys que al maig, segons les dades de l'Institut Nacional d'Estadística avançades. Abans de conèixer la xifra definitiva, sembla que l'evolució dels preus trenca la dinàmica a l'alça dels darrers tres mesos.

Tendència a la baixa dels aliments

El descens en l'Índex de Preus al Consum s'atribueix a uns carburants més barats que fa un any i a un millor comportament del preu dels aliments, que confirmen una lenta però segura moderació. Una tendència que fa preguntar-se a l'economista Josep Soler, conseller executiu de l'Associació d'Assessors Financers, EFPA, si mesures com la reducció al 0% de l'IVA de l'oli són ara necessàries.

La inflació es modera fins al 3,4% | Climent Sabater

A banda, cal recordar que els aliments bàsics —pa, farina, llet, formatge, ous, fruites, verdures, llegums, patates, cereals...— que abans tenien l'IVA superreduït del 4% ara tenen suprimit aquest gravamen. A partir d'octubre s'encetarà un retorn gradual a la normalitat situant l'IVA en el 2% fins al desembre.

Això es fa per complir amb les recomanacions de la UE d'anar retirant els estímuls aplicats per respondre a l'alça de la inflació per la guerra d'Ucraïna en un moment en què la pujada dels preus comença a estabilitzar-se.

S'encareix l'electricitat

Contràriament al descens del preu dels combustibles i la cistella de la compra, s'encareixen electricitat, oci i cultura. La inflació subjacent, sense aliments frescos ni energia, es manté sense canvis en el 3%, per tercer mes per sota de l'índex general. Es tracta d'una taxa relativament baixa respecte dels registres de fa un any, quan aleshores se situava pròxima al 6%.

L'INE publicarà el pròxim 12 de juliol les dades definitives de l'IPC del juny i aleshores també es coneixeran les xifres per comunitats autònomes. A Catalunya, al maig la inflació va repuntar tres dècimes i es va enfilar fins al 3,6% per l'encariment de l'electricitat i els carburants.

Repunt dels carburants a les portes de l'estiu

Coincidint amb l'arrencada de les vacances d'estiu, els preus dels carburants han registrat la seva primera pujada en més de dos mesos, segons dades del Butlletí Petrolier d'Unió Europea. Així, la gasolina i el dièsel s'allunyen dels seus mínims anuals que anaven marcant a les portes de l'inici de l'Operació Sortida de juliol.

En concret, el preu mitjà del litre de dièsel ha tallat aquesta setmana la seva ratxa de nou descensos seguits, que l'havia portat a mínims de juliol de l'any passat, després de repuntar un 1,17% respecte a la setmana passada, situant-se en els 1,47 euros. Per part seva, la gasolina, que havia encadenat set descensos per a tocar mínims des d'abril, ha pujat un 0,062% enfront de la setmana anterior, fins als 1,616 euros per litre.